TopDierenwinkels

Kat

Thomas Storm

5x Beste kattengrit 5 (1)

Katten houden van hygiëne en willen hun behoefte doen in schoon kattengrit. Wij hebben voor jou onderzocht wat de beste kattengrit is. In al onze

Lees meer »

Kattenliefhebbers houden van katten omdat ze mooi en elegant zijn. Anderen vinden ze misschien stiekem en onafhankelijk, maar toch zijn het populaire huisdieren. En dat is niet voor niets!

Waar komt de kat oorspronkelijk vandaan?

Een veel voorkomende mythe is dat katten afkomstig zijn uit Egypte. In werkelijkheid zijn ze gedomesticeerd van de Afrikaanse wilde kat. Katten zijn al meer dan 9000 jaar bij ons en zijn net als wij door de jaren heen wat veranderd.

De eerste katten werden gedomesticeerd in Afrika. Op dat moment begonnen katten tussen mensen te leven die hen inzetten om de muizen aan te pakken die de graanvoorraden bedreigden. Enerzijds namen wilde katten zelf het initiatief om dichter bij mensen te komen en zich inschikkelijker te gaan gedragen, anderzijds temden mensen hen ook door ze muizen en andere knaagdiertjes te voeren, wat ze wat meer afhankelijk maakten van de mens. Geleidelijk aan zorgde dit ervoor dat nieuwere generaties kittens en katten meer geneigd waren de mens te dienen en te helpen bij de bestrijding van plagen.

Opgravingen in Afrika hebben uitgewezen dat de Afrikaanse wilde kat nauw verwant is aan de hedendaagse huiskat.

Hoeveel levens heeft een kat?

De oude Egyptenaren vereerden katten en zagen ze als veerkrachtig en sterk. Dit is de reden waarom in veel culturen wordt aangenomen dat een kat negen levens heeft. De Egyptische cultuur heeft een sterke band met katten, en sommige goden namen zelfs een katachtige vorm aan. Dit is bijvoorbeeld het geval van de god Atum-Ra.

Wat betekent het als je kat je zachtjes bijt?

Als je kat zachtjes in je vingers bijt, toont hij je ook wat liefde. Het bijten zal echter geen pijn doen, maar eerder kietelen. Katten brengen graag tijd door in de buurt van mensen die ze leuk vinden en dit verschilt van kat tot kat. Je weet wanneer je kat naast je loopt of tegen je been aanschuurt, hij doet dit alleen om dicht bij je te zijn.

Wat betekent het als een kat gaapt?

Als je kat gaapt tijdens het eten, kan dat zijn omdat hij gewend is ook wat eten te krijgen. Vaak is het ook een roep om aandacht van het baasje. In sommige gevallen kan geeuwen een teken van stress zijn. Het is belangrijk om jouw kat beter te leren kennen voordat je hem een bepaald gedragslabel toekent.

Wat betekent het spinnen van een kat?

Meestal spinnen katten wanneer ze zich geliefd en gelukkig voelen. Dit komt omdat het lichaam vna je kat tijdens het aaien endorfine vrijgeeft, waardoor hij zich gelukkig en geliefd voelt. Een slimme kat spint er dus op los om nog meer aandacht en aaitjes te ontvangen.

Hoe verzorg je een kat?

Om jouw kater of poes gezond en gelukkig te houden, heeft hij voldoende liefde en een goede verzorging nodig.

Verwen hem of haar dan ook met de beste verzorgingsartikelen. Speciaal door onze redactie getest.

© 2024 TopDierenwinkels.nl