TopDierenwinkels

Deel op:

5x Beste kattenbakvulling

5
(2)

Voor je kat wil je natuurlijk alleen het allerbeste, zo wil je ook de beste kattenbakvulling. Maar wat is een goede vulling? Dit is afhankelijk van diverse factoren. Als baasje is het belangrijk dat het een frisse geur heeft, maar ook je kat moet de vulling prettig vinden. Hieronder lees je meer over 5 beste kattenbakvullingen. Daarnaast geven we je een handige koopgids, zodat je precies weet waar je rekening mee moet houden bij je zoektocht naar de beste kattenbakvulling. We sluiten het artikel af met een aantal veelgestelde vragen!

Lijst met 5 beste kattenbakvulling

Plospan Houtkorrel Kattenbakvulling

De Plospan Houtkorrel Kattenbakvulling bestaat uit houtkorrels. Dit type kattengrit absorbeert de urine en is hierdoor ideaal te gebruiken als kattenbakvulling. Bovendien kan elke houtkorrel 2,5 x zijn eigen gewicht aan urine absorberen. Dit betekent dat je een lange tijd met dit kattengrit kan doen. De houtkorrels zijn niet alleen zuinig, maar ook milieuvriendelijk. Het product is namelijk volledig biologisch afbreekbaar! Je kunt dit product in verschillende verpakkingen kopen, zoals 10, 16 en 25 liter.

Catsan Hygiëne Plus

Catsan Hygiene Plus bestaat uit korrels die sterk absorberend zijn. Ben je op zoek naar een kattenbakvulling die geen nare geur afgeeft, dan is dit de beste kattenbakvulling voor jou! Catsan kattenzand is erg populair, omdat het product geurloos is. Dit is niet alleen fijn voor jou als baasje, maar ook voor je kat. Katten hebben namelijk een zeer sterke reukzin. Dit product werkt tot wel 3x effectiever dan standaard niet-klonterende kattenbakvullingen. Catsan Hygiene Plus bestaat uit kleine poreuze mineraalkorrels van kalk en kwartszand. Deze unieke combinatie voorkomt de vorming van geurtjes. Verder zijn de korrels 100% natuurlijk en volledig stofvrij!

Biokat’s Classic Fresh 3 In 1 kattenbakvulling

Biokat’s Classic Fresh 3 in 1 kattenbakvulling bestaat uit drie verschillende korrelgroottes. De kleine korrels zorgen ervoor dat je het kattengrit een lange periode kunt gebruiken, de middelgrote korrels vormen stevige klonten zodra ze vocht opnemen en de grote korrels zijn voorzien van poriën die urine en geurtjes absorberen. Verder is de kattenbakvulling voorzien van een lentegeur, zodat je kattenbak altijd schoon en fris ruikt. Het Duitse merk Biokat’s gebruikt enkel natuurlijke ingrediënten. Schep elke dag de klonten uit de kattenbak en maak de kattenbak een keer per week schoon en je zult geen last hebben van vieze geurtjes.

Vitakraft Magic Clean

Vitakraft Magic Clean is een kattenbakvulling dat bestaat uit minerale balletjes die niet klonteren. De balletjes nemen veel urine op, waardoor je een lange tijd met dit zuinige product kunt doen. De kattenbakvulling is ook volledig stofvrij, wat fijn is als je allergisch bent. De kattenbakvulling is niet alleen goed absorberend, maar het neemt ook direct alle vervelende geurtjes op. Het product is ten slotte ook volledig milieuvriendelijk, je kunt het kattengrit na gebruik op de composthoop gooien. De Vitakraft Magic Clean is verkrijgbaar in diverse verpakkingen, zoals 5, 15, 30, 33.6 en 25.2 liter.

Micro Fresh Zomergeur kattengrit

Micro Fresh Zomergeur kattenbakvulling bestaat uit kleine kleikorrels die samenklitten wanneer ze vochtig worden. Je kunt het gri hierdoor eenvoudig dagelijks uit de kattenbak schappen, waardoor je minder last zult hebben van vervelende geurtjes. De heerlijke frisse zomergeur die aan het kattengrit is toegevoegd, zorgt ervoor dat de ruimte altijd fris blijft ruiken. De korreltjes van de Micro Fresh Zomergeur kattengrit zijn erg fijn, dit vinden de meeste katten erg prettig om te gebruiken. Verder is de kattenbakvulling ook extra stofarm. Dit product maakt gebruik van een hoogwaardige natuurklei met poriën die onaangename geuren stevig opsluiten. Door het uitstekend absorberend vermogen zijn de korrel ook zuinig in gebruik. 

Koopgids voor de beste kattenbakvulling

Voorkeur van je kat

Dat katten nogal eigenwijs kunnen zijn, komt vast niet als een verrassing. De beste kattenbakvulling moet niet alleen aan jouw eisen en behoeften voldoen, maar ook zeker aan de van je kat. Je kunt de beste vulling kiezen, maar je kat kan alsnog afwijzend reageren en de kattenbak vervolgens niet gebruiken. Het is daarom altijd handig om kattenbakvulling uit te proberen bij je huisdier. 

Binnen- of buitenkat

De juiste kattenbakvulling is ook afhankelijk van het soort kat dat je hebt. Is jouw kat een binnen- of een buitenkat? Een binnenkat gebruikt de kattenbak een stuk vaker dan een buitenkat. Een kattenbak die vaker gebruikt wordt, vraagt om een kattenbakvulling die een stuk zuiniger is. Heb je een binnenkat, dan kun je het beste voor klontvormend of silicaat kattenbakvulling kiezen. Dit type grit gaat namelijk een stuk langer mee. 

Klontervorming

Wanneer je op zoek gaat naar het beste kattengrit moet je de keuze maken tussen grit met of zonder klontervorming. Een klontvormende vulling absorbeert vieze geurtjes, schept eenvoudiger en is een stuk zuiniger. Gebruik je kattengrit dat niet klontvormend is, dan wordt het een stuk lastiger om urine en ontlasting uit de bak te scheppen. Er zijn diverse soorten niet-klonterende vulling, zoals silicaat vulling en biologisch afbreekbare kattenbakvulling. 

Materiaal

Kattenbakvulling kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Zo zijn er vullingen die gemaakt zijn van klei, op basis van silicaat en kattenbakvulling dat biologisch afbreekbaar is. Kattenbakvulling dat gemaakt is van klei zorgt voor een klontvormende vulling. Het voordeel van dit materiaal is dat je de kattenbakkorrels eenvoudig kunt opscheppen, je niet met stof te maken hebt en het makkelijk in gebruik is. Kattenbakvulling op basis van silicaat is een niet-klontvormende vulling die gemaakt is van kwartszand. Kattenbakvulling van silicaat zuigt het vocht en geurtjes erg goed op. Ten slotte zijn er biologisch afbreekbare kattenbakvullingen die gemaakt zijn van plantaardige materialen, als papier, stro of houten kattenbakkorrels.

Biologisch afbreekbare kattenbakvulling 

Kies je het liefst voor de meest duurzame weg, dan is een biologisch afbreekbare kattenbakvulling de beste aankoop. Deze kattenbakvulling is composteerbaar, maar het is wel belangrijk om te weten dat je de vulling toch niet bij het gft mag weggooien. De uitwerpselen van katten kunnen namelijk vol ziekteverwekkers zitten. Deze biologisch afbreekbare kattenbakvullingen zijn vaak gemaakt van plantaardige materialen, zoals gerecycled papier, dus het is alsnog een duurzamere aankoop dan gewoon kattengrit. 

Kattengrit met toegevoegde geur

Er zijn kattenbakvullingen te koop die voorzien zijn van een toegevoegde geur als aloë vera of lavendel. Dit is voor mensen zeer aangenaam, omdat een kattenbak niet erg fris ruikt, maar voor katten is dit niet altijd even prettig. Katten ervaren geur namelijk op een andere manier en niet elke kat is fan van toegevoegde geurtjes aan de korrels. 

Plaatsing kattenbak

Ook de plaats van de kattenbak heeft invloed op de keuze van de vulling. Staat je kattenbak in de garage, in de hal of in de woonkamer? Staat de kattenbak in de woonkamer, dan is het belangrijk om voor een kattenbakvulling te kiezen die vieze geurtjes zoveel mogelijk absorbeert. Staat de kattenbak in de garage, dan is dit een stuk minder belangrijk. 

Inhoud van de verpakking

Net zoals bij veel andere producten is het goedkoper om een verpakking met van meer inhoud te kopen. Je kunt de kattenbakvulling eenvoudig in de verpakking voor een langere tijd bewaren, dus het is altijd goedkoper om een grotere verpakking te kopen. Bekijk de inhoud van de verpakking hoeveel liter vulling het bevat. 

Ervaring van anderen

Ben je op zoek naar de beste kattenbakvulling, dan is het altijd handig om te kijken naar de ervaringen van andere gebruikers. Shop je online, dan kun je onder de productbeschrijving de reviews van eerdere kopers lezen. Wat vonden zij en hun katten van het kattengrit? Wat zijn de voor- en nadelen van het product? Vermijd altijd producten met lage scores en slechte recensies. 

Prijs van kattenbakvulling

Kattenbakvulling hoeft zeker niet duur te zijn. Zo is er kattengrit te vinden voor elk budget. De prijs is afhankelijk van het materiaal, de inhoud en het merk. De prijs van kattenbakvulling begint vanaf zo’n €10,- voor de meest budget basisvariant en zo’n €50,- voor duurdere merken. 

Veelgestelde vragen

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kattenbak niet stinkt?

Een kattenbak kan voor vervelende geurtjes zorgen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor klontvormende kattenbakvulling. Deze vulling zorgt ervoor dat vieze geuren in de klonten worden opgesloten. Hierdoor absorbeert de vulling de nare geurtjes. Verder is klontvormende kattenbakvulling een stuk zuiniger en je kunt het grit een stuk eenvoudiger scheppen. Hoe fijner de korrels van de vulling zijn, hoe minder de kattenbak zal stinken. 

Moet mijn kat wennen aan nieuwe kattenbakvulling?

Katten zijn beesten die een strikte vaste rituele hebben. Hierdoor vinden ze het vaak moeilijk om met veranderingen om te gaan, zoals een nieuwe woning, nieuwe mensen of nieuwe voeding. Heb je een nieuwe kattenbakvulling gekocht, dan zal je kat hier dus even aan moeten wennen. Het kan handig zijn om de vorige kattenbakvulling te mengen met het nieuwe kattengrit. 

Hoe hoog moet ik de kattenbak vullen?

Hoe hoog je de kattenbak precies moet vullen is afhankelijk van het soort kattengrit dat je gebruikt. Gebruik je een kattenbakvulling met fijne korrels, dan moet de laag ongeveer 5 centimeter hoog zijn. Een kattenbakvulling met grotere korrels moet tot ongeveer 7 centimeter hoogte gevuld worden. Verder is het ook afhankelijk van je kat. Sommige katten begraven hun uitwerpselen wat dieper dan andere katten en dan is het belangrijk dat je de kattenbak hoog genoeg vult met de vulling. 

Hoe vaak moet ik mijn kattenbak verschonen?

Het is belangrijk om minimaal een keer per dag de de klonten vulling met ontlasting uit de kattenbak te verwijderen. De hoeveelheid kattenbakvulling wordt hierdoor per dag minder waardoor je het kattengrit ongeveer na 3 dagen kunt bijvullen. 

Hoe maak ik mijn kattenbak schoon?

Naast eenmaal daags de uitwerpselen uit de bak te scheppen, is het natuurlijk ook belangrijk om de kattenbak grondig schoon te maken. Doe dit minstens twee keer per maand. Gooi al de vulling uit de kattenbak en maak de bak schoon met heet water en afwasmiddel. Gebruik natuurlijk schoonmaakproducten en vermijd agressieve producten, zoals bleek of chloor. Deze schoonmaakmiddelen zijn namelijk gevaarlijk voor je kat. 

Mag kattenbakvulling bij het gft weggegooid worden?

Kattenbakvulling mag nooit bij het gft weggegooid worden. Ook het kattengrit dat gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen moet bij het restafval gegooid worden. Gooi de kattenbakvulling ook nooit in je eigen tuin of composthoop. Kattenuitwerpselen kunnen namelijk ziekteverwekkers, als toxoplasmose, bevatten. 

Kan ik beter voor fijne of grove korrels kiezen voor mijn kattenbak?

Fijn en grove korrels hebben beiden hun voor- en nadelen. Fijne korrels nemen over het algemeen meer vocht op en zijn een stuk zuiniger in gebruik. Fijne korrels zorgen wel voor meer stof. Grove korrels blijven minder aan de kattenvacht hangen, wat zorgt voor minder uitloop. 

Wat helpt tegen de kattenbak geur?

Kattenpis kan behoorlijk vies ruiken. Je kunt hierbij zuiveringszout gebruiken. Dit middel bindt zuren, wat betekent dat geurtjes worden geneutraliseerd. Zuiveringszout werkt dus geurverwijderend en niet enkel maskerend. Strooi eerst een eetlepel zuiveringszout in de bak en vul de bak daarna met kattenbakvulling. 

Waar laat ik de uitwerpselen van mijn kat? 

Het is belangrijk om minimaal een keer per dag alle uitwerpselen of klonten met uitwerpselen uit de kattenbak te scheppen. Met de juiste kattenbakvulling is dit erg eenvoudig om te doen. Dit mag je niet weggooien bij je composthoop of gft! Uitwerpselen van katten kunnen namelijk veel ziekteverwekkers bevatten. Gooi de uitwerpselen van je kat daarom altijd bij het restafval.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 2

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

© 2024 TopDierenwinkels.nl