TopDierenwinkels

Paard

Thomas Storm

5x beste paardrijcap 0 (0)

Wanneer je gaat paardrijden heb je de nodige paardrijkleding en accessoires nodig. Een belangrijk onderdeel hiervan is de aankoop van een paardrijcap. Paardrijden is een

Lees meer »
Thomas Storm

5x Beste longeerzweep 0 (0)

Op zoek naar een longeerzweep voor je paard? Wij hebben de beste longeerzwepen met elkaar vergeleken, zodat jij gemakkelijk een keuze kunt maken. Train je paard

Lees meer »
Thomas Storm

5x Beste eczeemdeken 5 (1)

Op zoek naar een eczeemdeken voor je paard? Wij hebben de beste eczeemdekens met elkaar vergeleken, zodat jij gemakkelijk een keuze kunt maken. In de

Lees meer »
Redactie

5x Beste paardenborstel 4 (1)

Op zoek naar een paardenborstel? Wij hebben de beste paardenborstels met elkaar vergeleken, zodat jij gemakkelijk een keuze kunt maken. Lijst met 5 beste paardenborstels

Lees meer »

Het leven van het paard is de afgelopen duizenden jaren enorm veranderd. Vroeger werden ze vooral gebruikt als last- en werkdieren maar tegenwoordig worden ze het meest gebruikt voor sport en recreatie. De natuurlijke habitat van het paard is het wild, maar de mens heeft het gedomesticeerd en het leeft al duizenden jaren samen met de mens.

De verzorging van een paard

Een paard heeft elke dag minstens een uur intensieve verzorging nodig, daarnaast wil je natuurlijk ook quality time met de hengst of merrie hebben in de vorm van een paardrijritje of een training in de bak met een longeerzweep. Aan een paard ben je dan al snel drie uur per dag kwijt.

Als je een eigen paard heeft, dien je die dagelijks van ruwvoer en vers water te voorzien. Zorg er daarnaast voor dat de gezondheid dagelijks wordt gecontroleerd. Zorg ervoor dat je paard goed eet, zich goed voelt en geen verwondingen heeft. Na verloop van tijd zul je deze patronen zonder moeite herkennen.

Paarden moeten regelmatig worden schoongemaakt, niet alleen als ze in de wei staan. Als ze een stal hebben, is het belangrijk dat je die elke dag schoonmaakt. Staan in de modder kan verschillende aandoeningen veroorzaken die moeilijk te genezen zijn. Daarnaast is het natuurlijk niet prettig voor het paard om in een vieze stal te staan. Ik hoop echt dat dit niet het moment is waarop je paard wat mest heeft achtergelaten. Zorg ervoor dat je ook regelmatig alle water- en voertroggen schoonmaakt bij het schoonmaken van de stal, om te voorkomen dat je paard daar ziek van kan worden.

Het verzorgen van een paard is een grote verantwoordelijkheid, dus zorg ervoor dat je de zin, tijd, kennis en geld hebt om volledig voor je paard te zorgen. Er zijn extra taken die moeten worden uitgevoerd, waaronder periodieke bezoekjes aan de dierenarts. Dit omvat routinematig klauwbekappen, gebitscontroles en verzorging, vaccinaties en eventuele veterinaire kosten in verband met ziekte.

Het natuurlijke gedrag van paarden

Paarden zijn sociale dieren en leven meestal in families. Ze bezetten meestal geen vast territorium of vertonen geen territoriaal gedrag. Je doet er dus goed aan een paard niet alleen ergens te plaatsen, omdat ze daar eenzaam van worden.

Vluchtdier

Naast een kuddedier is het paard ook een vluchtdier. Als ze gevaar voelen, rennen ze weg totdat ze zich weer veilig voelen. Paarden zijn altijd gefocust op wat er om hen heen gebeurt en zullen snel reageren op bedreigingen. Ze kunnen zich aanpassen aan wisselende ecologische omstandigheden en kunnen hun (sociale) gedrag aanpassen aan het beschikbare voedsel, dat verklaart ook waarom ze het niet erg vinden om hooi te eten in de winter, omdat ze dan niet vers gras kunnen grazen.

Ze houden van bewegen en voldoende ruimte

Paarden hebben veel beweging nodig en krijgen dat normaal gesproken doordat ze tijdens het grazen op de weide voldoende bewegen. Onderzoek heeft uitgewezen dat paarden gemiddeld 11 – 12% van hun tijd aan lopen en grazen besteden. Wilde paarden leggen zo’n vijf tot tien kilometer per dag te paard af tijdens het grazen. Bij gedomesticeerde (tamme) paarden ligt dat getal lager.

Ze houden van gezelschap

Paarden in het wild hebben sterke en stabiele relaties. Daarom moeten veulens ook fysiek en sociaal contact hebben met andere paarden, zodat ze daar gewend aan raken. Paarden leven in het wild in sociale groepen die kuddes” worden genoemd. Deze groepen worden meestal geleid door een enkele hengst, enkele merries en jonge paarden tot 3 jaar oud.

Het gedrag van paarden is goed bestudeerd en relaties tussen paarden kunnen jaren standhouden. Paarden tonen hun vriendschapsband door samen te spelen en elkaar te verzorgen. In kuddes is er een duidelijke hiërarchie. De oudere vrouwtjes staan altijd bovenaan en fungeren als de ware leiders van de kudde. De mannetjes (ruinen) blijven tot op hoge leeftijd bij de jongere paarden en leren hen hoe ze zich als een paard moeten gedragen.

Paarden eten continue

Paarden zijn herbivoren en eten van nature gras. Ze besteden 12-16 uur per dag door met grazen, waarvan ongeveer 1-2 uur in de ochtend en middag.

Zo slaapt een paard

Paarden rusten meestal maximaal 3 uur aan een stuk. In totaal slapen/rusten ze zo’n acht uur per dag. Als paarden willen slapen, gaan ze liggen. Normaal doen ze dat in de vroege ochtend en op droge grond. Maar een paard kan ook op zijn poten rusten. Dat doen ze vooral als ze wat alerter willen blijven.

Comfortgedrag

In plaats van gewoon tot rust te komen, vertonen sommige paarden zogenaamd comfortgedrag waarbij ze zich kunnen omrollen, zichzelf krabben of hun hoofd schudden. Als een paard een zandplek heeft, gaan ze er vaak meteen in rollen. Het is niet duidelijk of rollen een functie heeft tegen parasieten of dat het wordt gedaan om de groepsgeur over te brengen.

Natuurlijke vachtverzorging

Paarden verzorgen hun vacht door erop te bijten of ergens tegenaan te wrijven. Paarden zoeken elkaar ook als ze jeuk hebben. Paarden doen dan gewoon een tandenkrabritueel met hun tanden om de jeuk te verminderen.

Help jij je paard een handje?

We zien dus dat paarden erg goed in staat zijn zichzelf te verzorgen. Met een extra handje hulp van de mens zullen ze nog meer genieten van het leven en er nog beter uit gaan zien. Wij vertellen je per type paardenverzorgingsproduct wat de beste keuzes zijn.

© 2024 TopDierenwinkels.nl