TopDierenwinkels

Rijnlander

De rijnlander is een schitterend konijnenras dat bekend staat om zijn mooie tekening. Dit tekeningpatroon komt in grote lijnen overeen met die van andere rassen, zoals de groot en klein lotharinger en de papillon. De dieren hebben een fijn, vriendelijk en nieuwsgierig karakter en zijn goed tam te krijgen. Qua gewicht valt de rijnlander in de categorie middelgrote rassen, aangezien ze een gewicht van 3 tot 4 kilogram hebben. Rijnlanders komen voor in twee kleurvariëteiten: zwart met rood/geel en blauw met geel.

Andere benamingen

De rijnlander staat ook bekend onder de volgende namen:

  • Rijnlander konijn
  • Rhienlander kaninchen
  • Rhienlander schecke
  • Rhienlander
  • Rhinelander
  • Rhinelander rabbit

Land van herkomst

De rijnlander komt oorspronkelijk uit Duitsland.

Geschiedenis

De rijnlander is een konijnenras uit Duitsland. Samen met onder andere de groot lotharinger, klein lotharinger en de papillon tot een bepaald type tekeningrassen. De tekeningen van bovengenoemde rassen komt in grote lijnen overeen. De rijnlander heeft een overwegend wit lichaam met gekleurde vlekjes op de kop en zijn zijden, en ook een gekleurde aalstreep over de rug. 

De rijnlander is aan het begin van de twintigste eeuw ontwikkeld in het Duitse plaatsje Grevenbroich, door de Duitse konijnenliefhebber J. Heintz. Het plaatsje ligt in de regio het Rijnland, vandaar ook de rasnaam van dit mooie konijnenras. 

Heintz maakte van diverse rassen gebruik om de rijnlander te ontwikkelen. Dit waren onder andere rasloze, wildkleurig gevlekte konijnen en japanners. De eerste kruislingen die geboren werden en wel wat op de rijnlander lijken zoals wij die vandaag de dag kennen, waren wit met wildkleurige en gele vlekjes. In een later stadium is ook de papillon ingekruist om effen zwarte vlekken te verkrijgen in de rijnlander, deze vlekken zorgen namelijk voor een groter contrast met de verder witte vacht. 

Het inkruisen van de papillon was een goede zet geweest, want doordat de dieren met de zwarte vlekken meer contrast hadden in hun vacht, zorgde ervoor dat men meer interesse kreeg in het ras. 

In het jaar 1905 is de rijnlander officieel erkend in Duitsland en daarna vonden de konijnen hun weg ook naar andere landen. In het begin na de erkenning werden ze geïmporteerd door liefhebbers uit omliggende landen, zoals België en Nederland. Pas veel later werd de rijnlander door landen verder weg ontdekt, zo is het dier pas in de jaren 50 van de twintigste eeuw in Engeland en de Verenigde Staten terecht gekomen. Toch is de rijnlander in de VS, Engeland en verder gelegen landen nooit zo populair geworden als de rijnlander geliefd is op het Europese vasteland. 

Heel lang is de rijnlander alleen goedgekeurd met zwarte en gele vlekken, andere kleuren werden niet toegestaan. In de jaren 80 van de twintigste eeuw is echter ook de blauwe kleurslag erkend.

Uiterlijk

Als je naar de rijnlander kijkt, zie je een konijn van middelgroot formaat. Ze hebben een gewicht dat tussen de drie en vier kilo ligt. Rijnlanders moeten volgens de rasbeschrijving een matig gestrekt lichaam hebben en een vrij korte nek. De poten zijn gespierd en de lengte van de poten moet in overeenstemming zijn met de bouw van het dier. De kop van een rijnlander is goed ontwikkeld, is rond en breed. Vooral bij de rammen is de kop rond en breed, de ram heeft bovendien zeer uitgesproken wangen. 

Rijnlanders hebben oren die rechtop staan en de oren zijn ongeveer 12 centimeter lang. 

Vacht en kleuren

De rijnlander heeft een vacht van normale lengte. De haren liggen glad tegen het lichaam aan en de vacht behoort volgens de rasbeschrijving een mooie glans te laten zien. Wanneer je de vacht aanraakt, voelt deze heerlijk zacht aan. 

Er zijn twee kleuren te onderscheiden binnen dit ras. Zo heb je dieren met zwarte en rood/gele aftekeningen en donkerbruine ogen. Daarnaast heb je nog de dieren met blauwe en gele aftekeningen, deze dieren hebben blauwe ogen. 

Tekening van de rijnlander

De tekening van de rijnlander is erg bijzonder en is geplaatst op een verder stralend witte pels. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de koptekening en de lichaamstekening. De koptekening moet een vlinder, doorn, oogringen, wangstippen en gekleurde oren omvatten. De vlinder is een donkere vlek in de vorm van een vlinder op de snuit. Deze vlinder behoort scherp afgetekend te zijn en moet lopen tot aan de mondhoeken. De doorn is de vlek op het midden van de neusrug. Oogringen zijn ook verplicht, en de ringen moeten overal rondom het oog even breed zijn. De wangstippen en volledig gekleurde oren zijn ook voorgeschreven. 

Qua lichaamstekening is er een aalstreep aanwezig, die van achter de oren doorloopt tot de staart. Op elke zijde moeten verschillende stippen aanwezig zijn. De stippen moeten het liefst rond zijn en mogen niet in elkaar overlopen. In het meest ideale geval zijn het tweekleurige stippen, eenkleurige stippen worden minder graag gezien. 

Karakter van dit mooie konijn

De rijnlander staat bekend om zijn vriendelijke karakter en gemiddeld levendige temperament. De dieren zijn actief en nieuwsgierig aangelegd. Met een beetje inzet van de verzorger – en als de dieren van jongs af aan mensen gewend zijn – is het dier met weinig moeite tam te krijgen. 

Gebruiksmogelijkheden

De rijnlander wordt veel gehouden door sportfokkers, die ernaar streven het best getekende dier te fokken en hier prijzen mee te winnen op tentoonstellingen. Maar ook als huisdier en gezelschapsdier voor zowel kinderen als volwassenen is de rijnlander erg in trek.

Bijzonderheden

Het fokken van rijnlanders is bijzonder. Het gaat om een tekeningdier, wat inhoudt dat als de ouders een perfecte tekening hebben, het niet vanzelfsprekend is dat de nakomelingen ook perfecte tekeningen laten zien. In vrijwel elk nest rijnlanders dat geboren wordt, zitten er ook jongen bij die eruit zien als een slecht getekende japanner, maar er zitten ook bijna altijd vrijwel witte jongen in een nest rijnlanders. Ongeveer de helft van de jongen laat een typische rijnlandertekening zien. 

De dieren die vrijwel wit geboren worden, laten in de meeste gevallen een donkerblauw of zwart (afhankelijk van de kleur van het dier) snorretje zien op de neus, alsof de vlindertekening mislukt is. Dit snorretje heeft dit ras ook wel de bijnaam Chaplin of Charlie gegeven, afgeleid van het snorretje van de bekende Britse komiek Charlie Chaplin.