TopDierenwinkels

Geschiedenis

De Westfaler, ook wel Westfalen hengst of Westfalenpaard genoemd, is afkomstig uit Noordrijn-Westfalen en maakt deel uit van de warmbloedigen. Het paardenras is een van de oudste rassen en is ontstaan door kruisingen tussen Middachten, Engelse hengsten en Arabisch-Barok. Oorspronkelijk werd het paard gebruikt als lastpaard of voor de jacht, maar later werd het steeds meer gebruikt in de hippische sport. Daarom worden ook dagelijks veel Westfalen exemplaren gebruikt in de makes, tuigpaardritten, voltige, behendigheid, mennen en andere sporten.

Uiterlijk

Westfaler paarden zijn robuust en krachtig van bouw met dikke poten, een vierkante schoft en een atletische hals. Ze staan allemaal in een modelmatige stap die wordt gekenmerkt door strakke stappen en veel energie, waardoor ze zich goed lenen voor verschillende disciplines. De vachtkleur varieert tussen zwart, bruin, schimmel, palemmer en valk, maar er bestaan ook parti-colored en tobiano verschijningsvormen. Op latere leeftijd kunnen mannelijke paarden, ook wel Wallachen genoemd, de haarkleur veranderen naar donkerbruin of zwart. De standaardmeting van een Westfaler is 155 tot 168 cm, waardoor het een van de grotere paardenrassen is.

Karakter

Westfalen staan bekend om hun wetenschappelijke en flinke karakter. Ze zijn betrouwbaar, intelligent, attent en zeer leergierig. Vanwege hun stevige gestalte kunnen ze goed met zwaardere ruiter mee, maar ze zijn ook geschikt voor beginners. Andere karaktertrekken zijn het vriendelijke, rustige karakter en de gewilligheid om te werken. Daarnaast zorgt het temperament ook voor een verhoogde intellectuele capaciteit waardoor de Westfaler meerwaarde heeft in de sport.

Levensverwachting

De levensverwachting van Westfalen paarden varieert van 15-20 jaar. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 18-20 jaar maar kan ook langer zijn afhankelijk van de gezondheidstoestand van het paard en de kwaliteit van de verzorging. Door regelmatig naar de dierenarts te gaan voor check-ups en het toedienen van bepaalde supplementen kan de levensverwachting met een paar jaar verlengd worden.

Conclusie

De Westfaler is een krachtig, robuust paardenras met een wetenschappelijk en calm karakter. Ze hebben een sterke gestalte en kunnen een stevige, energieke galop behouden. Westfaler’s staan bekend om hun kracht, intelligentie en gewilligheid om te werken, waardoor ze in verschillende disciplines kunnen worden gebruikt. Met een levensverwachting van 18- 20 jaar is de Westfaler een van de lange levensduur onder de paardrassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *