TopDierenwinkels

Grootte

Warmbloedpaarden variëren in grootte, maar hun gemiddelde hoogte bij de schouder is ongeveer 1.35 – 1.45 m. Hier kunnen natuurlijk afwijkingen zijn, maar dit is eerder uitzonderlijk. Verder zullen de paarden relatief lange benen hebben in vergelijking met hun lichaam, vooral bij het ras dat gefokt wordt voor dressuur of springen.

Vacht

De vacht van een warmbloedpaard kan variëren in lengte en kleur. Er zijn paarden met lange golven, maar ook paarden die alleen korte draadharige vacht hebben. In principe is vrijwel elke kleur mogelijk, variërend van wit, vos, bruin, schimmel, blauw, appaloosa, bay of andere kleuren.

Karakter

Warmbloedpaarden zijn van nature zeer intelligent, leergierig en hamerend. Ze zijn zeer toegewijd aan hun baas en willen graag plezier hebben. Ze zijn kalmer dan koudbloedpaarden, maar wel een beetje opgewonden als ze worden opgezadeld en vervolgens van de rust naar veeleisende bewegingen. Ze hebben energie in reserve, dus naast het geven van lessen is het belangrijk dat ze steeds afzonderlijk worden verzorgd om ze blij en gezond te houden.

Oorsprong

De oorsprong van warmbloedpaarden kan teruggevoerd worden tot de 15e eeuw. Het paard heeft Europese rassen als Basjkirse, Arabische, Turkse en Spaanse invloeden: vaak met enkele actieve werkpaarden. Later werden er andere buitenlandse rassen toegevoegd aan de warmbloedgeboortes, waardoor een veelheid aan warmbloedpaarden ontstond. Het warmbloedras heeft veel fokkers voorbij zien komen, al deze verschillende invloeden hebben geleid tot het ras dat we vandaag de dag kennen.

Levensverwachting

Warmbloedpaarden hebben een levensverwachting van ongeveer 25-30 jaar, afhankelijk van hun genen, zorg en levensstijl. Vanaf hun jonge jaren hebben zij een stevig fundament nodig om hun vermogens te ontwikkelen en ze zouden in principe op hun oudere leeftijd van hun oude dag kunnen genieten. De basiszorg voor warmbloedpaarden is hetzelfde als voor elke andere paardenras: de juiste hoeveelheid voeding, water, rustrijke omgevingen, goede verzorging en regelmatig bezoeken aan de dierenarts of hoefsmid helpen de levensverwachting van de paarden te maximaliseren.

Samenvattend concludeert het artikel dat warmbloedpaarden gemiddeld ongeveer 1.35 – 1.45 m hoog zijn bij de schouder en een afwijkende lengte en kleur in vacht kunnen hebben. Warmbloedpaarden zijn intelligent, toegewijd en hamerend. De oorsprong van het paardenras kan teruggevoerd worden tot de 15e eeuw. Bovendien hebben warmbloedpaarden een levensverwachting van ongeveer 25-30 jaar met de juiste zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *