TopDierenwinkels

Grootte

De Shetlandpony is het kleinste paardenras ter wereld. Een volwassen Shetlandpony die volgroeid is, is meestal tussen de 86 en 107 centimeter hoog. Enkele van de erg kleine Shetlands – die Shetland Dwarfs heten – kunnen nog kleiner zijn.

Vachtkleur

De Shetlandponys hebben vaak een rustig kleurenpallet, van heel donkerbruin tot lichtbruin. Ze hebben ook veel verschillende mustang patronen in hun lijnen, zoals appels, rabiets of leopard, die bestaan uit heel donkere of donkergrijze vlekken.

Karakter

Shetlandponys zijn erg intelligent en aanhankelijk. Ze kunnen over het algemeen goed overweg met mensen en andere paarden, maar ook met katten, honden of andere dieren. Ook zijn ze erg leergierig en luisteren vaak naar opties. Ze zijn erg sterk en kunnen zelfs zware lasten dragen, soms zelfs tot twee keer hun eigen gewicht.

Oorsprong

De Shetlandpony komt oorspronkelijk uit het Schotse eiland Shetland, waar hij al eeuwenlang te vinden is. Bevolkingsopnames suggereren dat er zo’n tweehonderd jaar geleden al meer dan negenhonderd Shetlandponys op het eiland Shetland leefden. Hij werd laat in de achttiende eeuw naar het Britse vasteland gebracht, waar hij al snel populair werd.

Gemiddelde levensverwachting

Een Shetlandpony kan ongeveer dertig jaar oud worden. Ze zijn meestal erg gezond en veel Shetlandponys maken het gewoon naar hun dertigste levensjaar. Uiteraard zijn er enkele die jonger of ouder worden, afhankelijk van hun omgeving en verzorging.

Conclusie

De Shetlandpony is een klein en intelligent paardenras met een rustige vachtkleur. Hoewel hij oorspronkelijk uit Shetland komt, is de Shetlandpony in Nederland vaak heel populair. Een volwassen Shetlandpony wordt meestal tussen de 86 en 107 cm hoog, waardoor hij heel geschikt is voor kinderen. Met goede verzorging en liefde kan de Shetlandpony ongeveer 30 jaar oud worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *