TopDierenwinkels

Grootte

De KWPN, Nederlands warmbloed, is een veelzijdig paard met een zeer gevarieerde grootte. De hoogte verschilt, afhankelijk van het paard, tussen de 1,55 m en 1,70 m. De meeste KWPN’s hebben een stevige bouw, waardoor ze perfect geschikt zijn voor veel disciplines.

Vacht

KWPN’s hebben meestal een gladde vacht die ingedeeld is in 3 kleurgroepen: (1) Zwart, (2) Bruin en (3) Roan. Binnen deze kleurgroepen is er een enorme verscheidenheid aan kleuren. Daarnaast hebben KWPN’s meestal een mooie wolkenschimmel.

Karakter

KWPN’s zijn zeer intelligente dieren met een diepzinnig karakter en een sterk aangeboren vermogen om te leren. Het zijn sociale dieren die het best functioneren in een omgeving met een consistente routine. Daarnaast zijn ze zeer gedisciplineerd en hebben ze een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid.

Oorsprong

KWPN’s hebben een lange geschiedenis in Nederland. Ze werden oorspronkelijk gehouden voor militaire, landbouw- en trekdoeleinden, maar in de 19e eeuw begonnen liefhebbers de paarden te kruisen om fris bloed te introduceren. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de KWPN zich in een zeer unieke richting en werd uiteindelijk het populairste ras in Nederland.

Levensverwachting

KWPN’s hebben een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 25 tot 30 jaar. De meeste paarden zullen echter minder leven door ziekte of verwondingen. Ze zijn een type waarmee veel gereisd wordt, waardoor ze worden blootgesteld aan meer stress en kwetsbaarder zijn voor ziektes. Met voldoende lichaamsbeweging en goede voeding kunnen KWPN’s echter een erg lange levensduur hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *