TopDierenwinkels

De Irish Cob is een verfijnd paardenras dat door Irish-breeders is gezélecteerd om een optimale balans tussen exterieur en temperament te bereiken. De Ierse Cob, zoals de Ierse Koe ook bekend is, is een type draagpaard dat is gefokt om superieur rijvermogen te tonen en een echte “beste vriend” te zijn. De Irish Cob is een ander licht draagpaard, gefokt om een robuust, atletisch silhouet aan te nemen, met de nadruk op draagkracht en finesse.

Grootte

Ierse Cobs variëren in grootte van 13,2 handen tot 15,2 handen. Ze hebben een brede lange rug en een zware, aansluitende staart. Hun rug is kort, hun lendenen gevuld, stevig en sterk. Hun schouders en bovenarmen zijn krachtig, maar hun benen zijn fijn en sterk, waardoor ze een extreem hoge mate van beweging aankunnen. Hun hoofd is meestal groot en rechthoekig met een lange, zachte neuslijn.

Vacht

Ierse Cobs hebben meestal een single-coat van golvend of golvend en recht haar. Soms krijgen ze een tweede wintercoating, waardoor ze er volledig verzorgd uitzien tijdens de winter. Bijna alle Ierse Cobs hebben verschillende kleurcombinaties, maar de meest voorkomende kleur is grijs. Andere veel voorkomende kleuren zijn bruin, bay, rood, houtskool zwart, kastanje, wit gestroomd, goud en heeft zoom met verschillende patronen.

Karakter

De Ierse Cob is een vriendelijk, rustig, zachtaardig paard met een zeer rustig karakter. Ze zijn liefdevol, intelligent, aanhankelijk en nemen gewoonlijk snel vertrouwen in hun verzorgers. Ze hebben de neiging om goed te luisteren en reageren goed op het opgeven van commando’s. De meesten onder hen zijn gemakkelijk te rijden en vertonen ook een goede controle.

Oorsprong

De Ierse Cob is een ouder paardenras dat stamt uit Ierland. Eeuwenlang was de Ierse Cob de voorkeursfokker in het eiland. Hoewel er geen duidelijk landbouwarchief van de Ierse Cob bestaat, is bekend dat de Ieren de cob al vele eeuwen gebruikten als vervoermiddel voor plattelandsbewoners en veehandelaren. De Ierse Cob werd ook gebruikt door veel gerenommeerde Ierse historische figuren, zoals Oliver Cromwell.

Levensverwachting

Het gemiddelde levensverwachtingscijfer voor Ierse Cobs is ongeveer 20 jaar. Hoewel de optimale levensverwachting voor Ierse Cobs slechts 20% tot 25% bedraagt, kan een goed verzorgde Ierse Kob die goed is aangelegd met een goed dieet, twintig jaar of langer leven. Ze zijn goed bestand tegen stress en lichamelijke activiteit en kunnen veel activiteit aan.

De Ierse Cob is een eersteklas draagpaard dat wordt gezien als een krachtig, intelligent type paard. Hun erfenis en Europese historie maken dit paardenras uniek en waardevol. Een kenmerk dat een Ierse Cob zo gewaardeerd maakt, is hun robuuste exterieur, gemengd met hun temperament en persoonlijkheid die leidt tot een liefdevolle band met hun opzichters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *