TopDierenwinkels

Grootte

De Fries is een middelgroot paardenras. Hun gemiddelde schofthoogte varieert tussen de 1,50 tot 1,60 meter. Ze zijn ongeveer 4,5 meter lang van staart tot neus. Friesen zijn vrij stevig ingebouwd, met brede borst, lange sterk gebogen nek, medium beenlengte, korte ronding rug en sterke achterhand.

Vacht

Friesen hebben een langharige vacht. De meeste hebben een zwarte vacht met een witte of crème paardenmuts. Er zijn echter ook Friesen met een andere lichaamsvacht zoals vos, rood, schimmel, sterk of palomino. Friesen hebben ook meestal lange witte haren aan de staart en benen; soms hebben ze ook lange haren aan de manen.

Karakter

Friesen hebben een aardig, betrouwbaar, stabiel en lief karakter. Ze zijn gewend aan menselijke interactie en gehoorzaam aan commando’s. Friesen zijn rustig, intelligent, vriendelijk en volgtrijdend. Ze kunnen gemakkelijk ingewerkt worden en zijn dus geschikt om te rijden, met name voor recreatief en lichtwedstrijd rijden.

Oorsprong

Friesen komen uit Friesland, een deel van Nederland, waar het ras al meer dan 400 jaar bestaat. Ze zijn ontwikkeld als trekpaard vroeger, maar tegenwoordig worden ze vooral gebruikt als rijpaard. Friesen worden ook gehouden als showpaard en voor karrenraces.

Levensverwachting

Friesen hebben een levensverwachting van ongeveer 25 tot 30 jaar, maar er zijn er bekend die ouder zijn geworden. Friesen zijn gevoelig voor ziektes en aandoeningen die typisch zijn voor paarden, dus regelmatige gezondheidscontroles en goede verzorging zijn belangrijk om hun levensduur zo lang mogelijk te verlengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *