TopDierenwinkels

Oorsprong

Het Belgisch Warmbloed paard is een officieel erkend paardenras dat oorspronkelijk is ontwikkeld in België door fokprogramma’s met enkel Belgische paarden. Deze programma’s zijn ontwikkeld om paarden te fokken met een goede aanpassingsvermogen en kracht voor aantrekkelijke heuvelige terreinen. Rond de 19e eeuw, toen de veeteelt steeds meer belangrijker begon te worden, begonnen kwekers en fokkers van België drang te krijgen naar beter afstammende paarden die aan hun (toenemende) behoeften konden voldoen. Dit paardenras is als gevolg van deze druk op de Belgische paardenfokkers ontstaan.

Uiterlijk

Het Belgisch Warmbloed paard is een zwaar boompaard dat gemiddeld tussen de 15 en 17 handen hoog is. Het paard heeft een lanceerachtige fijne hals met een ronde op de rug, en een breed krachtig lichaam met stevige benen. De vacht van het paard is meestal van een donkere kleur, variërend van zwart tot bruin. Het ras heeft een neutraal temperament met een groot uithoudingsvermogen. Het is een rustig paardenras, maar ze kunnen erg energiek en temperamentvol zijn wanneer ze de juiste stimuli krijgen.

Gebruik

Doordat dit paardenras sterk aanpasbaar is, worden de rijdieren veelvuldig gebruikt voor generieke disciplines zoals Dressuur, show jumping, wedden, en enkele paardensporten. Het is een snelle paard dat gebruikt wordt in telefonisch opwachtten en andere werkprestaties die hogere vaardigheden vereisen. Doordat het Belgisch Warmbloed paard hoogwaardige kenmerken bezit zoals sterkte, kracht, intelligentie en behendigheid, is het perfect voor gebruik in verschillende disciplines.

Gezondheid en levensverwachting

De meeste Belgisch Warmbloeden zijn gezond en met een goede verzorging hebben ze een lange levensduur. De paarden van het ras hebben een levensverwachting van ongeveer 25-30 jaar. Het Belgisch Warmbloed paard krijgt gewoonlijk geen gezondheidsproblemen, maar sommige paardenseigenaren maken zich zorgen over permanente problemen zoals heup- en knieproblemen. Er moet goed op de hoogte worden gehouden van de gezondheid van het paard.

Conclusie

Het Belgisch Warmbloed paard is een sterk paard, met een goede lichaamsverhouding, dat geschikt is voor verschillende disciplines zoals Dressuur, show jumping, wedden en paardensporten. Het paard heeft een fijne lanceerachtige hals, een brede en krachtige schoft en stevige benen. De vacht is meestal zwart, bruin of donker van kleur en het heeft een neutraal temperament met veel uithoudingsvermogen. Belgisch Warmbloeden hebben een lange levensverwachting van ongeveer 25-30 jaar. Met goede verzorging is het paard sterk en gezond, zonder veel gezondheidsproblemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *