TopDierenwinkels

Grootte

De Andalusiër is een middelmatig groot paardenras. Hun gemiddelde stokmaat ligt tussen de 1,55m en 1,65m. Hogere paarden zijn echter zeker mogelijk. De schouders en heupen zijn stevig, maar zacht, wat het een zeer aantrekkelijk uiterlijk geeft. Hun middel moet verhoudingsgewijs breed zijn. Het hoofd is licht en fijn gebouwd en heeft een prominent voorhoofd. De hals is relatief kort en stevig gebouwd en loopt vloeiend over in de schouders. De rug is kort, sterk en recht. De lendenen zijn kort en diep en de kruisrug is licht gebogen. De croup is breed, licht oplopend en gemakkelijk ontwikkeld. De poten zijn sterk gebouwd en hebben stevige kogels en polsen met kleine klauwen. Bekkenbogen zijn middelmatig ontwikkeld en de staart is sterk en gevuld.

Vacht

De huid van de Andalusiër is over het algemeen glad, de mantel is kort en zacht. Over het algemeen zijn de kleuren vos of zwart. Als het paard een zwarte mantel heeft, heeft het ook meestal een voile vacht. Er kan ook een witte bles aanwezig zijn, net zo vaak als het ontbreekt. Sommige paarden hebben een sterfase, wat betekent dat de paarden kunnen worden verdeeld in veulens, jongeren, volwassenen of ouderen.

Karakter

De Andalusiër heeft een intelligent en vriendelijk karakter. Ze zijn trouw en zeer aanhankelijk. De Andalusiër is, ondanks hun kleine postuur, zeer actief en heeft graag om beweging. Daarom zijn ze ideaal voor het rijden. Door hun kalme en rustige karakter zijn ze geschikt voor kinderen en beginners. Ze zijn zeer braaf en betrouwbaar. In het algemeen zijn ze gemakkelijk te hanteren en hebben ze veel geduld.

Oorsprong

Andalusiërs komen oorspronkelijk uit het zuiden van Spanje. Het is een oud en sterk paardenras dat al meer dan 5.000 jaar bestaat. Het werd gebruikt door nomadische berbers en wordt vaak de “bergstam” genoemd. Het paard was het ideaal voor lange reizen, want het paard is sterker dan vandaag de dag bekend. Vandaag de dag worden ze veel gebruikt als werkpaarden, als dressuurpaard en voor zowel western- als Engelse springsporten.

Levensverwachting

De Andalusiër heeft een gemiddelde levensverwachting van tussen de 25 en 30 jaar. Hoewel de levensverwachting gedeeltelijk afhankelijk is van de levensstijl van het paard, gezond en verzorgd te worden gehouden, krijgt een Andalusiër vaak het voordeel van een lange en productieve levensduur. Naast regelmatige verzorging door een ervaren veearts, heeft het paard baat bij optimale voeding. Door de juiste toebehoren te kiezen, zoals de juiste borstel en hoofdstel, kan de levensstijl van het paard geleidelijk worden aangepast aan wat verwacht wordt van het paard.

De Andalusiër is een middelmatig groot paardenras met een vriendelijk, intelligent karakter. Ze hebben een korte, gladde en zachte mantel, meestal in de kleuren vos of zwart. Ze komen oorspronkelijk uit het zuiden van Spanje en hebben een levensverwachting van 25 tot 30 jaar. Paarden van dit ras zijn betrouwbaar en gemakkelijk te hanteren. Ze kunnen worden gebruikt als werkpaard, dressuurpaard en voor western- en Engelse springsporten. Door goede verzorging en optimale voeding kan een Andalusiër menig jaar voldoening geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *