TopDierenwinkels

Klein Chinchilla

De klein chinchilla is een schitterend konijnenras dat van oorsprong dienstdeed als pelsras en vleeskonijn. Begin 21e eeuw wordt dit konijn met zijn prachtige vacht vooral gezien op konijnenshows en -tentoonstellingen. Heel af en toe wordt de klein chinchilla ook als huisdier gehouden door volwassenen en kinderen. Het van oorsprong Franse konijntje heeft een prima, gelijkmatig karakter en kan ook prima door kinderen gehouden worden.

Land van herkomst

De klein chinchilla komt oorspronkelijk uit Frankrijk.

Geschiedenis van de klein chinchilla

De klein chinchilla is in 1913 voor het eerst op een tentoonstelling waargenomen en vanaf die dag is de klein chinchilla één van de populairste konijnenrassen op shows en doet het ook goed dienst als pelsras voor de bontindustrie.

Tegenwoordig, in de 21e eeuw, worden er nog maar zeer weinig konijnen gehouden voor hun vlees, en is ook de vraag naar konijnenbont zeer sterk gedaald. Toch blijft de klein chinchilla een zeer geliefd konijnenras, mede dankzij de prachtige textuur en vachtkleur van dit ras. Het wordt in deze eeuw dan ook voornamelijk gefokt door sportfokkers voor op konijnenshows en -tentoonstellingen.

Het ras is gefokt door M.J. Dybowski. Dybowski maakte gebruik van diverse konijnenrassen om tot de klein chinchilla te komen. Vooral ruskonijnen en eenkleurig blauwe en wildkleurige rasloze konijnen werden gebruikt bij de totstandkoming van de klein chinchilla.

Uiterlijke kenmerken van dit konijnenras

Klein chinchilla’s zijn geharde konijnen die prima buiten kunnen leven, zelfs in de wat koudere landen. De dieren hebben een gewicht van 2 tot ruim 3 kilogram, maar de fokkers zien liever dat de konijnen een gewicht van ongeveer 3,2 kilogram hebben. De klein chinchilla is een kort, gedrongen en breed gebouwd konijntje met korte, forse poten en nek. De kop behoort kort en breed te zijn, en met name rammen hebben een goed ontwikkelde kop. De oren zijn ongeveer 10 centimeter lang, stevig en hebben mooi afgeronde toppen (uiteinden).

Vacht van dit konijn

Eén van de belangrijkste kenmerken van de klein chinchilla is de vacht. In Frankrijk begon men met het fokken van dit konijnenras, als imitatie van de chinchilla langier. De chinchilla langier is de échte chinchilla, een klein knaagdier uit de Andes dat bont draagt. De bontkwaliteit van het klein chinchillakonijn is in de loop der jaren dermate verbetert, dat de kwaliteit van de echte chinchilla daarbij in het niet valt. 

De vacht van een klein chinchilla is in feite gebaseerd op de wildkleur, maar door een genetisch defect is al het rode en/of gele pigment uit de vacht verdwenen. Dit resulteert erin dat de vacht witachtig tot zilverachtig van kleur wordt, onderbroken door zwarte haren.

Wanneer je de vacht van een chinchilla met de hand scheidt, zie je een donker grijsblauwe grondkleur aan de basis, gevolgd door een scherp afgebakend parelwit tussendeel, wat met een smalle zwarte streep wordt gescheiden van grijs bont. Deze typische haren worden af en toe onderbroken door geheel zwarte haren. De vacht heeft een lengte van 3 tot 4 centimeter, voelt erg zacht aan en is bovendien erg fijn en dicht van structuur. 

Kleur

Van oorsprong heeft de klein chinchilla een donkerblauwe grondkleur, zoals hierboven beschreven is. Maar in Nederland, Frankrijk en Duitsland werden vroeger ook klein chinchilla’s gefokt met een havanabruine ticking. In Engeland werden er bovendien blauwe klein chinchilla’s gefokt. De havanabruine en blauwe klein chinchilla’s komen nog maar weinig voor.

Karakter van de klein chinchilla

Voedsters (vrouwelijke konijnen) van de klein chinchilla staan erom bekend zeer goede moeders te zijn. Klein chinchilla’s hebben een goed, gelijkmatig temperament en kunnen ook prima door kinderen gehouden worden.

Gebruiksdoel

De klein chinchilla is het bontkonijn dat met stip op de eerste plaats staat. De vacht van chinchillakonijnen kreeg van bonthandelaren de hoogste prijs, vergeleken met de pels van andere konijnenrassen. Dat gegeven maakte de klein chinchilla een geliefd dier om te fokken, omdat er op deze manier het meeste geld te verdienen was. Tegenwoordig wordt de klein chinchilla vooral gezien op tentoonstellingen voor konijnen, maar ook wordt de klein chinchilla steeds vaker gehouden als huisdier voor zowel kinderen en volwassenen – alhoewel de klein chinchilla als huisdier nog wel zeldzaam is.

Bijzonderheden

De klein chinchilla heeft onder andere bijgedragen aan de ontwikkeling van de zilvervos, sallander en marter.