TopDierenwinkels

Hulstlander

De hulstlander is een redelijk jong konijnenras dat is ontstaan in de jaren 80 van de twintigste eeuw in de Nederlandse streek ‘de Hulstlanden’. Het konijn heeft een spierwitte vacht en lichtblauwe ogen en is ontstaan uit de witte Wener en blauwogige pool. De levendige en behoorlijk temperamentvolle konijnen worden voornamelijk gehouden door sportfokkers, welke de dieren uitbrengen op konijnententoonstellingen en -shows. Als huisdier voor (kleine) kinderen is de hulstlander wat minder geschikt.

Land van herkomst

De hulstlander komt oorspronkelijk uit Nederland, het ras is ontstaan in de streek ‘De Hulstlanden’ in de provincie Overijssel.

Geschiedenis van de hulstlander

De hulstlander is een konijnenras dat begin jaren 80 van de twintigste eeuw gefokt is door de fokker J. de Graaf. Het ras dankt zijn naam aan de Overijsselse streek waar de hulstlander gefokt is, namelijk: de Hulstlanden. Om de hulstlander te fokken heeft J. de Graaf gebruik gemaakt van witte Weners en de pool blauwoog

In 1984 werd de hulstlander officieel erkend en opgenomen in de standaard van de Nederlandse konijnenfokkersbond. Tegenwoordig is het ras nog steeds erg onbekend, en staat het zelfs op de lijst met zeldzame konijnenrassen van Stichting Zeldzame Huisdierrassen. In het buitenland wordt de hulstlander eigenlijk nooit waargenomen. 

Uiterlijke kenmerken van dit konijnenras

Dit konijn is vrij klein van formaat en heeft een typisch geblokte bouw. Het lichaam behoort volgens de rasstandaard van de hulstlander kort en vol te zijn met mooi afgeronde lijnen. De poten zijn kort, stevig en recht. De hals is kort, evenals de kop. Daarnaast is de kop ook breed en zijn de wangen flink aanwezig – vooral bij de ram is dit het geval. Van opzij gezien is het profiel van de kop bol. De oren zijn zo’n 9 centimeter lang, stevig, goed behaard en worden in een V-vorm bovenop het hoofd gedragen. 

Het gewicht van de hulstlander ligt tussen de 2,0 en 2,75 kilo. Het liefst wordt gezien dat de konijnen van dit ras tussen de 2,4 en 3,7 kilo wegen. 

Vacht en kleur

Als je naar de hulstlander kijkt, zie je een prachtig konijn met een sneeuwwitte vacht en lichtblauwe ogen. De vacht- en oogkleur heeft de hulstlander te danken aan zijn voorvader, de blauwogige pool. Het formaat heeft hij van zijn andere voorvader geërfd, de witte Wener, hoewel de hulstlander niet even groot is als de witte Wener. 

De vacht is kortharig, glanst goed en ligt dicht tegen het lichaam aan. Ook is er voldoende onderwol aanwezig en is het konijn in staat – mits het dier het hele jaar door buiten gehouden wordt – ook in de wintermaanden buiten te leven. Hierbij moet er dan wel aan gedacht zijn dat het dier voldoende schuilmogelijkheden heeft met het liefst een warm hok waar sneeuw, wind en kou niet binnen kunnen dringen. 

Welk karakter heeft de hulstlander?

De hulstlander is een wat temperamentvol en behoorlijk levendig konijn. Ze laten zich niet snel oppakken en zijn ook lastiger tam te maken dan konijnen met een rustiger karakter. 

Gebruiksdoel van dit konijn 

Door het levendige en temperamentvolle karakter is de hulstlander minder geschikt als huisdier voor kinderen, maar een zeer goede socialisatie en van jongs af aan gewenning met kleine kinderen kan er wel voor zorgen dat de hulstlander rustig blijft zitten wanneer kinderen hem willen aaien. 

Wel is de hulstlander erg in trek als showkonijn voor op konijnenshows en -tentoonstellingen. Door zijn prachtig witte vacht kan de hulstlander op leuke prijzen rekenen.

Bijzonderheden

De hulstlander is met zijn spierwitte vacht en lichtblauwe ogen een uniek uitziend konijn. De combinatie van spierwitte vacht en lichtblauwe ogen, is een genetisch bepaald voorkomen. Dit type konijn wordt ook wel ‘leucistisch’ genoemd – en mag niet verward worden met albinisme (waarbij het dier spierwitte vacht heeft en rode ogen). 

Doordat de hulstlander een leucistisch konijn is, heeft dit dier ook een verhoogde kans op het verkrijgen van epilepsie (ook wel ‘vallende ziekte’ ziekte genoemd onder konijnen). Waarom hulstlanders een verhoogde kans hebben op epilepsie, heeft waarschijnlijk te maken met een combinatie van een aantal genen die er ook voor zorgen dat het dier een spierwitte vacht en lichtblauwe ogen heeft. Wetenschappers zijn er echter nog niet uit wat de precieze oorzaak en/of oorzaken zijn van de verhoogde kans op epilepsie bij leucistische konijnen. 

Overige informatie

Qua bouw lijkt de hulstlander erg veel op de klein zilver.

Fokken met dit konijnenras

Als je wilt gaan fokken met konijnen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je, nog voordat je gaat fokken met konijnen, je bedenken of je genoeg ruimte hebt om de dieren te huisvesten. Een voedster met een nest jongen heeft namelijk meer ruimte nodig dan wanneer ze alleen is. Ook zullen de jongen op een gegeven moment in een apart hok gehuisvest moeten worden, tot ze oud genoeg zijn om naar hun nieuwe eigenaar te gaan, of als je besluit de dieren zelf te houden voor bijvoorbeeld de fok of om met de dieren naar tentoonstellingen te gaan. 

Ook moet je goed rekening houden met inteelt – zo mogen dieren die directe familie van elkaar zijn, nooit aan elkaar gekruist worden. Dit omdat de jongen die uit zulke combinaties geboren worden, vaak genetische aandoeningen ontwikkelen of zelfs niet levensvatbaar zijn. 

Verder moet je als goede fokker proberen de dieren te fokken volgens de richtlijnen van de rasstandaard. Dit houdt in dat je niet zomaar een ram en voedster bij elkaar zet, maar probeert de meest geschikte combinatie van ouderdieren te vinden, zodat de kans op jongen die precies voldoen aan de rasstandaard zo groot mogelijk is.