TopDierenwinkels

Groot Chinchilla

De groot chinchilla is een konijnenras dat gelijktijdig in Duitsland en in Engeland werd ontwikkeld door fokkers. In beide landen is gebruik gemaakt van andere rassen om de groot chinchilla te creëren. De dieren hebben een gelijkmatig en rustig temperament en kunnen prima als gezelschapsdier voor kinderen en volwassenen gehouden worden. Ze zijn bekend geworden om hun pelskleur, die zeer sterke overeenkomsten vertoont met de vacht van de Zuid-Amerikaanse chinchilla, een knaagdier. Vroeger werd de groot chinchilla vaak als vlees- en bontras gehouden.

Andere benamingen

De groot chinchilla staat ook bekend onder de volgende namen:

  • Groot chinchillakonijn
  • Giant chinchilla
  • Giant chinchilla rabbit
  • Tsukibunny

Land van herkomst

De groot chinchilla komt uit twee verschillende landen, namelijk Duitsland en Engeland.

Geschiedenis

Al rond 1900 kwamen er in Frankrijk konijnen voor die bekend stonden onder de naam klein chinchilla. Dit waren konijnen die ongeveer 3 kilo wogen en werden vooral voor het bont gefokt. 

De groot chinchilla is daarentegen gelijktijdig in twee landen gefokt, Duitsland en Engeland. In beide landen hebben fokkers op hun eigen manier een grote versie van de klein chinchilla gefokt. Zo gebruikten drie Duitse fokkers (Offenbach, Grüny en Geyer) albino’s met agouti (wildkleur) konijnen. Voor zover bekend ging het hier om rasloze konijnen. In Engeland gebruikte fokker Chris Wren echter de klein chinchilla uit Frankrijk en kruiste deze dieren met Vlaamse reuzen. Dit gebeurde tussen 1920 en 1925. 

Wanneer we het nu over een chinchillakonijn hebben, wordt er een konijn bedoeld met een zilverwitte ondervacht en zwarte ticking. Vroeger waren er echter ook andere kleuren chinchilla’s.

Uiterlijk van de groot chinchilla

De groot chinchilla is een middelgroot konijnenras en weegt tussen de 3,5 en 5,5 kilogram. De dieren hebben een krachtig, breed lichaam met een ietwat gestrekte vorm. De poten en nek behoren volgens de rasbeschrijving kort en gespierd te zijn. Vooral bij de ram is de kop sterk ontwikkeld. Wanneer je de groot chinchilla vanaf de zijkant bekijkt, heeft het dier een sterk gebogen neusrug (ramsneus). De wangen moeten bij de rammen en voedsters flink ontwikkeld zijn, vooral bij de ram zijn de wangen uitgesproken. De oren zijn stevig en hebben een lengte van ongeveer 15 centimeter.

Vacht

Zowat ieder land waar de groot chinchilla wordt gehouden, heeft zijn eigen ideale lengte voor de pels. Zo hebben Duitse groot chinchilla’s een relatief korte pels, terwijl deze in Engeland zelfs naar middellang neigt. In Nederland hebben de dieren een normale pelslengte die tussen de Engelse en Duitse variant in zit. 

Welke kleuren hebben deze konijnen?

De groot chinchilla dankt zijn naam aan de kleur van de pels. De pels vertoont namelijk zeer sterke overeenkomsten met de pelskleur van de Zuid-Amerikaanse chinchilla, een knaagdiersoort. De groot chinchilla heeft een witte tussenkleur met duidelijk zwarte ticking. De ticking moet onregelmatig zijn en zich vlokkerig aandoen. De buik van een groot chinchilla is altijd wit. De grondkleur is de kleur van de vacht die het dichtst tegen het lichaam aanzit en moet bij de groot chinchilla altijd donkerblauw zijn, ook op de buik van het dier.

 

Karakter van dit konijnenras

De groot chinchilla is een rustig konijn met een gelijkmatig temperament. De dieren staan erom bekend vrij grote nesten te werpen en de jongen ontwikkelen zich vrij snel in vergelijking tot andere konijnenrassen.

 

Gebruiksmogelijkheden

Vroeger werd de groot chinchilla vooral gefokt en gehouden als vleesleverancier en bontleverancier. Tegenwoordig is het ras vooral in handen van sportfokkers die met de dieren naar tentoonstellingen gaan en het ras willen verbeteren. Als huisdier wordt de chinchilla minder gezien, omdat het een minder bekend ras is. Maar het zou zeker goed kunnen functioneren als gezelschapsdier voor zowel volwassenen als kinderen.

Verschillende soorten chinchilla’s

Internationaal is er nooit een standaard gekomen voor de chinchilla. Dit houdt dan ook in dat de dieren per land kunnen verschillen. Zo zijn er in Zwitserland bijvoorbeeld geen grote of kleine chinchilla’s, maar is er maar één ras, de chinchilla. Deze zit qua bouw en gewicht tussen beide soorten in. 

In Amerika kent men de Europese en de Amerikaanse versie. Zo heb je daar de Europese grote en kleine chinchilla, evenals de American chinchilla en de American Giant chinchilla. De American Giant chinchilla is ontwikkeld door Ed Stahl uit Missouri, die de Europese chinchilla’s kruiste met Vlaamse reuzen. 

Klein Chinchilla

Er bestaat ook een kleine variant van de groot chinchilla, namelijk de klein chinchilla.