TopDierenwinkels

Blauwe van Beveren

De blauwe van Beveren is een zeldzaam, prachtig konijnenras uit Beveren (België), met een bijzondere vachtkleur die het meest doet denken aan de kleur van vergeet-me-nietjes. Naast de opvallende vachtkleur staat de blauwe van Beveren ook bekend om zijn karakteristieke lichaamsbouw, die het best te vergelijken is met de vorm van een mandoline of doorgesneden peer. De achterhand is beduidend hoger dan de voorhand, en bovendien ook breder en gespierder. Als showkonijn doet de van Beveren het perfect, als bontras en vleesras is het ras niet meer zo in trek.

Andere benamingen

De blauwe van Beveren wordt ook wel aangeduid onder de volgende namen: 

  • Van Beveren
  • Beveren
  • Blauw van Beveren

Land van herkomst

De blauwe van Beveren komt oorspronkelijk uit de Belgische plaats Beveren. 

Geschiedenis van de blauwe van Beveren

De blauwe van Beveren kent een zeer lange geschiedenis en wordt gezien als één van de oudste konijnenrassen van Belgische bodem. Het ras is ontwikkeld in de stad Beveren, in het land van Waas. De ontstaansgeschiedenis van de blauwe van Beveren is in nevelen gehuld, daar er geen documentatie te vinden is over het ontstaan van dit mooie konijnenras. Mensen denken dat het ras afstamt van Vlaamse reuzen, de hollander en de blauwe van Sint Niklaas

Hoe oud het ras precies is, is ook moeilijk te zeggen. Wel is duidelijk dat de blauwe van Beveren al vóór 1900 een zeer bekend konijnenras was en in grote getale voorkwam in België. In het jaar 1902 is de van Beveren voor het eerst tentoongesteld op een tentoonstelling speciaal voor blauwe van Beveren-konijnen in Beveren-Waas. 

Pas tijdens de Eerste Wereldoorlog, in 1915, kwamen de eerste blauwe van Beveren-konijnen terecht in Engeland. In diezelfde periode kwamen deze konijnen ook in Nederland en Frankrijk terecht, en een aantal jaren later werden fokkers in de Verenigde Staten ook verliefd op dit ras. De Engelse fokkers zijn echter degenen geweest die ervoor gezorgd hebben dat het ras zich zo ontwikkeld heeft tot de blauwe van Beveren die wij vandaag de dag kennen. De Engelsen hebben er tevens voor gezorgd dat er ook nieuwe vachtkleuren bij de blauwe van Beveren gefokt werden – deze zijn haast alleen in Engeland erkend. 

Uiterlijke kenmerken van dit konijnenras

Als je naar de blauwe van Beveren kijkt, zie je een konijn met een opvallende lichaamsbouw – deze bouw zal je bij geen enkel ander konijnenras tegenkomen. De achterhand is namelijk aanzienlijk hoger dan de voorhand. Deze verschijningsvorm wordt in vaktermen ook wel ‘mandolinetype’ of ‘doorgesneden-peertype’ genoemd. De achterhand is niet alleen hoger, deze is ook duidelijk breder en gespierder dan de voorhand van de blauwe van Beveren. 

De kop van dit konijnenras is breed tussen de ogen – breder dan bij de meeste andere konijnenrassen. Daarnaast zijn de oren dik en hebben ze een afgeronde punt. De oorlengte moet volgens de rasbeschrijving zo’n 13 centimeter zijn. De rammen hebben goed ontwikkelde wangen.

De dieren hebben een lichaamsgewicht van rond de 4 kilogram, waarbij rammen iets zwaarder zijn dan voedsters.

Vacht

De vacht van de blauw van Beveren is opvallend te noemen. De vacht heeft een blauwachtige kleur, en is niet te vergelijken met de blauwe vachtkleur van andere konijnen. De vachtkleur is nog het best te vergelijken met de kleur van blauwe vergeet-me-nietjes. De ogen behoren volgens de rasstandaard altijd grijsblauw te zijn. Als je de vacht van een blauwe van Beveren aanraakt, voelt deze zijdezacht aan. De vacht is bovendien glanzend en de haren zijn 2,5 tot 4 centimeter lang. Het ras beschikt over een behoorlijke portie onderwol.

Welke kleuren heeft de blauwe van Beveren?

Naast blauwe van Beverens komt de van Beveren ook voor in andere kleuren – haas enkel erkend in Engeland: 

  • Wit (stralend witte vacht; lichtblauwe ogen)
  • Albino (stralend witte vacht; rode ogen) – de albino komt tegenwoordig niet meer voor.
  • Bruin
  • Lilac
  • Zwart

Karakter van dit konijn

Blauwe van Beveren-konijnen staan bekend om hun levendige karakter. Naast hun levendige karakter zijn ze ook erg nieuwsgierig en onderzoeken ze graag van alles. Wanneer de eigenaar of verzorger er veel tijd in steekt en de dieren rustig benadert en eventueel een handje voer bij zich heeft, kan de blauw van Beveren goed tam gemaakt worden.

Gebruiksdoel van de blauwe van Beveren

Oorspronkelijk werd de blauwe van Beveren vooral gefokt voor het vlees en de mooie pastelblauwe pels. Tegenwoordig is het ras vooral in handen van sportfokkers die het ras van de ondergang proberen te redden, en met de dieren veel bekijks trekken op konijnenshows en -tentoonstellingen. Als huisdier is het ras minder geliefd, met name veroorzaakt door het feit dat het dier nogal zeldzaam is. Een andere reden dat het niet snel als huisdier (voor kinderen) gehouden wordt, is door het temperamentvolle karakter van de konijnen.

Overige informatie

In de beginperiode van het ras, zo rond 1900, zouden de blauwe van Beveren en de blauwe van Sint Niklaas tot hetzelfde ras gerekend worden, maar met enkele kleine verschillen bij beide rassen. Tegenwoordig verschillen de blauw van Beveren en de blauw van Sint Niklaas redelijk veel van elkaar – met name door de invloed die de Engelsen hebben gehad over de ontwikkeling van de blauwe van Beveren.