TopDierenwinkels

Ardennerkriel

De Ardennerkriel en Ardenner bolstaartkriel zijn twee prachtige krielrassen uit België. De dieren zijn haast identiek aan elkaar – alleen de staart verschilt (de bolstaart heeft namelijk geen staartveren). Van nature zijn de Ardennerkrielen vrij schuw, maar ze zijn met veel tijd en moeite wel wat handtam te maken als ze in een afgesloten ren gehouden worden. Qua eieren staan de hennen te boek als goede legsters met een legcapaciteit van ongeveer 180 kleine eitjes met een witte schaal. Dit schitterende krielkipje is erg beweeglijk en het is een genot om naar ze te kijken in de vrije uitloop.
kippenrassen topdierenwinkels

Andere benamingen

De Ardennerkriel staat ook bekend onder de volgende namen:

  • Ardennais bantam
  • Ardenner kriel
  • Ardense kriel
  • Famenne kriel
  • Ardenner bolstaartkriel
  • Ardennerkriel bolstaart
  • Ardense bolstaartkriel
  • Ardense kriel bolstaart
  • Famenne bolstaartkriel
  • Famennekriel bolstaart

Land van herkomst

De Ardenner kriel komt oorspronkelijk uit België.

Geschiedenis

De Ardennerkriel is aan het begin van de twintigste eeuw (in 1904) ontstaan in België. De meningen verschillen als het gaat om de exacte herkomst van de Ardennerkriel. De Belgische Landsbond meent dat de Ardennerkriel een dwergvorm is van de grote Ardenner. Maar een groep liefhebbers van Belgische hoenderrassen zijn juist van mening dat de Ardennerkriel een oorspronkelijke kriel is, welke niet afgeleid is van een groter hoenderras.

De Landsbond is van mening dat de Ardennerkriel is ontstaan uit kruisingen tussen grote Ardenners, Oud-Engelse vechtkrielen en Bassettes.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de Ardennerkriel kijkt, zie je een klein krielkipje met de bouw van een typisch landhoen. De houding is iets opgericht en de Ardennerkriel is vrij slank en klein. Hanen van dit ras wegen maximaal 650 gram, hennetjes zijn zelfs nog lichter met een maximaal gewicht van 600 gram.

In de rasbeschrijving staat beschreven dat de rug middellang moet zijn en vanaf de hals in de richting van de staart wat moet aflopen. De staart wordt door de Ardennerkriel middelhoog en ietwat samengevouwen gedragen. De staart wordt bovendien gesierd met lange staartveren, waarbij haantjes tevens brede, lange en ietwat puntige sikkelveren in de staart hebben.

Vleugels worden bij dit ras iets schuin naar beneden gericht gedragen en de algehele stelling van de Ardennerkriel is middelhoog. De kop van deze kippen is klein en fijn en bovendien getooid met een kleine enkele kam. Bijzonder aan de kam, oren en de onbevederde gezichtshuid is de kleur. Hennen hebben namelijk geen rode kleur hier, maar een diepe blauwrode kleur. In de Belgische rasbeschrijving staat dat de kleur het beste beschreven kan worden als de kleur van een rijpe braam. Hanen van de Ardennerkriel hebben een iets rodere kleur in hun kam, oren en gezichtshuid, maar zijn in vergelijking tot andere rassen nog steeds zeer donker gepigmenteerd.

Door de sterke pigmentering in de kop, zijn de ogen ook zeer donker. Deze moeten zeer donkerbruin zijn, waarbij de oogleden altijd zwart zijn. De onbevederde looppoten zijn bovendien ook vrijwel zwart van kleur.

Ardenner bolstaartkriel

In België bestaat er ook een staartloze Ardennerkriel. Deze variant wordt de Ardennerkriel bolstaart of Ardenner bolstaartkriel genoemd. De Ardenner bolstaartkriel voldoet geheel aan de bovengenoemde rasbeschrijving voor de gewone Ardennerkriel, maar verschilt alleen op het punt van de staart. De Ardenner bolstaartkriel heeft namelijk geen staartveren, waardoor er op de plaats van de staart alleen een bolling zichtbaar is.

Kleuren

De Ardennerkriel komt voor in diverse kleuren en kleurslagen. Echter worden niet alle kleuren in alle landen erkend.

  • Zilverpatrijs
  • Zilvergezoomd zwart
  • Goudhalzig zwart
  • Zilverhalzig zwart
  • Zwart
  • Wit
  • Zalmkleurig
  • Patrijs
  • Blauwpatrijs
  • Blauwgoudhalzig
  • Blauwzilverhalzig
  • Dubbelgezoomd goudpatrijs
  • Dubbelgezoomd zilverpatrijs
  • Goudgezoomd zwart

De witte Ardennerkriel wordt ook nog wel aangeduid met de naam Famennekriel – de witte bolstaart met de naam Famenne bolstaartkriel. De kleurslagen goudhalzig zwart en zilverhalzig zwart zijn de kleurslagen die het meest worden aangetroffen bij de Ardennerkriel. Alle genoemde kleurslagen komen zowel bij de gewone kriel als bij de bolstaartkriel voor.

Karakter

De Ardennerkriel is een beweeglijk kippenras en vraagt daarom – ondanks zijn zeer kleine formaat – flink wat ruimte. De dieren hebben namelijk een actief en beweeglijk karakter en dit maakt het ras zeer geschikt voor de vrije uitloop waar ze naar hartenlust kunnen scharrelen en graven. Ardennerkrielen zijn ook goed te houden in een afgesloten ren, maar dan moet er wel gezorgd worden voor voldoende beweging en afleiding.

Wanneer de Ardennerkriel in een afgesloten ren wordt gehouden, is de kans groter dat ze wat vertrouwelijker worden en sneller tam te maken zijn. In de vrije uitloop leeft de Ardennerkriel meer op zichzelf en zal hij niet snel geneigd zijn de nabijheid van de mens op te zoeken – dit omdat ze bekend staan om hun vrij schuwe karakter.

Broedsheid en eieren

Ardennerkrielen staan bekend als een prima legras met zo’n 180 eieren per jaar. De eieren hebben een witte schaal en wegen zo’n 35 gram per stuk.

De hennen staan bekend als goede broedsters die ook regelmatig broeds worden. Ze houden ervan om hun eieren te sparen en hier een nest voor te maken. Zeker in de vrije uitloop wanneer er een haan bij loopt, is de kans groot dat er geregeld kuikens over het terrein rondlopen. Ardennerkrielen staan bekend als goede moederkloeken die hun kuikens met hand en tand beschermen. Ondanks hun kleine formaat zullen ze niet aarzelen om tot de aanval over te gaan als ze denken dat hun kroost in gevaar is.

Gebruiksdoel

De Ardennerkriel is een kippenras dat voornamelijk gehouden wordt voor de (kleine) eieren, en dan met name door liefhebbers van kleine krielkipjes. Ook is de Ardennerkriel veelvuldig te zien op pluimveeshows en -tentoonstellingen.

Bijzonderheden

De Ardenner bolstaartkriel is een zeer zeldzame verschijning.