TopDierenwinkels

De Siamees kat, ook wel bekend als de ‘Royal Cat of Siam’, is een bijzonder kattenras. Deze kat is uniek met z’n prachtige uitstraling en z’n krachtige karakter. Siamezen staat bekend om hun koninklijke uitstraling en kunnen rekenen op veel liefde en aandacht. Hieronder lees je meer over hun uiterlijk, karakter, oorsprong, levensverwachting en meer.

Uiterlijk

Siamees

Siamees katten hebben een middelgrote bouw. Hun snuit en pootjes zijn relatief kort en hun lichaam is middelgroot maar heeft een gespierd en slank postuur. Hun vacht is relatief kort en zacht met een zijdeachtige structuur. De meest kenmerkende kleur is blauw, of “blue point”, maar er zijn ook andere kleuren en patronen beschikbaar. Ze hebben vaak nog een bontkraag om hun hals. Hun staart en oren zijn relatief lang en spits vormgegeven.

Karakter

Siamezen zijn zelfverzekerd, waakzaam en hoogsociabel. Ze zijn intelligent en hebben een afstandelijke houding ten opzichte van iedereen behalve hun eigenaar en familie. Ze houden van hun rust en ritme en zijn vaak lui, maar kunnen ook heel actief zijn als ze dat willen. Siamezen houden ervan om te spelen en veel van hun tijd te besteden aan het verkennen van hun omgeving. Ze zijn moedig, nieuwsgierig en sterk aanhankelijk aan hun eigenaar.

Oorsprong

De oorsprong van de Siamees is onduidelijk omdat er weinig bekend is over de oorspronkelijke stam. Men gelooft dat de Siamees oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië kwam, mogelijk uit Thailand of Myanmar (voorheen Birma), maar dit is nooit bevestigd. De Siamees werd in het westen geïntroduceerd door de diplomaten die de ‘Royal Cat of Siam’ meebrachten naar Europa tijdens hun diplomatieke missies in de negentiende eeuw.

Levensverwachting

De gemiddelde levensverwachting van een Siamees varieert van 12 tot 15 jaar. Gezien hun lange geschiedenis van inbreeding en overwinningen onder shows, hebben Siamezen sedert de jaren dertig een flinke genetische diversiteit mogelijk gemaakt, waardoor hun levensverwachting is toegenomen. Er zijn echter geen sluitende bewijzen voor deze veronderstelling. Siamezen hebben begeleiding nodig van een professionele dierenarts om hun levensverwachting te maximaliseren.

Conclusie

De Siamees is een krachtig, zelfverzekerd kattenras. Ze zijn kort en krachtig gebouwd met een glanzende, mooi gevlekte vacht. Hun intelligentie en gezelligheid maken ze uitzonderlijk geschikt als huisdieren, terwijl de levensverwachting van 12-15 jaar ook een bemoedigende bonus is. Als je op zoek bent naar een levenslange kameraad, kun je je geen betere partner dan een Siamees wensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *