TopDierenwinkels

De Shar Pei is een uitzonderlijk en o zo schattig hondenras dat zijn oorsprong kent in China. Vanwege zijn bijzondere vacht doet dit hondenras zijn naam eer aan, want de Shar Pei lijkt qua uiterlijk verdacht veel op een kleine schildpad. Omdat de verzorging van de Shar Pei nog wel wat tijd in beslag kan nemen, is deze prachtige hond vooral geschikt voor mensen die wat meer tijd aan het dier kunnen besteden. Wil je meer weten over deze populaire hond, lees dan snel verder.

Grootte, vacht en karakter

Shar Pei

De Shar Pei is een middelgroot hondenras, waarvan de schofthoogte tussen de 18 en 22 centimeter kan variëren. Als het gaat om gewicht, verschilt het per geslacht en loopt dit uiteen van 8 tot 14 kilogram. De Shar Pei is een stevige, goed gebouwde hond met een rond gewelfd rugje. Ook de vacht is onmisbaar bij deze hond en komt het meest voor in twee variëteiten. Zo zijn er met name Shar Pei met een gladde en met een bochtige vacht.

De Shar Pei kenmerkt zich als een rustig en gehoorzaam hondenras. Schuwheid, agressiviteit en duidelijke uitingen van woede zijn typisch voor deze honden. Wanneer de Shar Pei goed en verantwoord is opgevoed, kan dit een welwillend, trouw en liefdevol hondenras zijn dat enorm gehecht is aan zijn baasje. Ook is de Shar Pei zeer intelligent waardoor dit hondenras zeer gemakkelijk te trainen is.

Oorsprong

De oorsprong van de Shar Pei gaat terug tot 200 voor Christus. De Chinese Boeddha stuurde deze honden de straten op om de boze geesten te verdrijven. In 1967 begon het dalen van het aantal Shar Pei’s drastisch. Gelukkig werd het ras in 1973 gered door een raskenner uit Hong Kong die zo’n 200 Shar Pei’s naar de verenigde staten had geëxporteerd. De Shar Pei duikt uit 1978 dan ook voor het eerst op in het Amerikaanse hondenboek.

Lichaamshaar, levensverwachting en gezondheid

De Shar Pei is een veeleisende hond wat betreft verzorging en heeft behoefte aan dagelijkse poetssessies. Een ander kenmerk van de Shar Pei is het kraakbeen dat hoger aanwezig is dan bij andere rassen. Hierdoor hebben dit hondenras bollende ogen en springen hun oren niet zo goed op als bij andere honden. Ook de huid is dunner dan die van andere honden, waardoor deze honden vaak als puppy al aandoeningen bij de huid hebben. Als je kiest voor een Shar Pei is een goede verstandhouding met de dierenarts een absolute must. De levensverwachting van de Shar Pei ligt gemiddeld tussen de 8 en 12 jaar.

Conclusie

Kortom, de Shar Pei is een uitzonderlijk hondenras dat je een hoop liefde geeft in ruil voor de tijdsinvestering die je moet op brengen. De grootte, vacht en karakteristieken van de Shar Pei maken hem heerlijk om mee samen te wonen. Als je ervoor kiest om een Shar Pei aan te schaffen, moet je je ervan bewust zijn dat de verzorging van deze hond veel tijd en energie kost. Daarnaast is het handig om alvast goed contact te hebben met een dierenarts, omdat deze hond helaas vaak kampt met huidproblemen. Wil je een zeer gehechte, maar behoorlijk koppige hond? Laat je dan verrassen door de charmante eigenschappen van de Shar Pei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *