TopDierenwinkels

De Nederlandse Schapendoes is een ware schat als het gaat om hondenrassen. Dit loyale en intelligente ras is vandaag de dag nog steeds zeer populair, hoewel het ruim 200 jaar geleden ontstond. Om er meer over te weten te komen, inclusief hun karakter, oorsprong, levensverwachting en meer, lees dan verder.

Grootte en Vacht

Nederlandse Schapendoes

Nederlandse Schapendoesen hebben een middelgrote tot grote grootte. Een volwassen mannelijk exemplaar wordt meestal 60-70 cm hoog en een volwassen vrouwelijke schapendoes kan zo’n 55 cm hoog worden. Ze wegen over het algemeen tussen de 15 en 25 kg. Nederlandse Schapendoesen hebben lange, ruige vacht die een buitenlaag en een onderslaag heeft. Ze hebben een gerimpeld uiterlijk en lange plukken haar boven hun snuit, met een borstelkegel aan de achterkant. Hun vacht is meestal zwart, bruin of wit. Een regelmatige verzorging, waaronder een tapijtreiniging, is essentieel om de glanzende vacht gezond te houden.

Karakter & Temperament

Nederlandse Schapendoesen hebben een rustig en opgewekt karakter. Ze bezitten een innemende persoonlijkheid, waardoor ze erg geschikt zijn als familiedieren. Ze zijn zeer intelligent en leergierig, wat betekent dat ze vaak zeer goed opleiden. Ze zijn zeer loyaal en aanhankelijk naar hun eigenaars en hondenvrienden en ze hebben veel energie. Als je de juiste manier kent om deze hond op te voeden, zoals een stevige consistentie en training, dan belonen ze je met hun aanhankelijkheid en waardering.

Oorsprong

Nederlandse Schapendoesen ontstonden rond 1800 in Nederland. Ze werden gefokt als herdershonden, met name voor het keten en begeleiden van schapen. Ze zijn goed in het verzamelen van schapen in en langs de weiden. Na verloop van tijd, toen het houden van schapen minder werd, veranderden ze van baan en werden ze familiehonden, waarbij ze als gezinslid worden beschouwd. Deze trouwe viervoetige maatjes hebben de kinderen, ouderen of andere gezinsleden altijd bijgestaan.

Levensverwachting

Nederlandse Schapendoesen hebben meestal een levensverwachting van tien tot vijftien jaar. Maar dit kan grotendeels worden gezegend met de juiste zorg en verzorging die deze liefdevolle viervoetige metgezel verdient. Ze moeten regelmatig naar de dierenarts en baasjes moeten ervoor zorgen dat hij gezond eet door hem helemaal te laten scan en door een test te doen. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je lange tijd kunt genieten van de liefde en aanhankelijkheid van je Nederlandse Schapendoes.

Conclusie

Nederlandse Schapendoesen zijn een geweldig familiedier. Met hun trouwhartig karakter, intelligentie, lange vacht en rustige aard, zijn ze een ware schat als het gaat om het verzorgen van kinderen, ouderen of zelfs andere huisdieren. Als je er goed voor zorgt, kun je je trouwe vriend van de Nederlandse Schapendoes een leven lang laten genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *