TopDierenwinkels

Als liefhebber van grote hondenrassen kan de Leonberger de uitgelezen keuze zijn. Dit prachtige zware hondenras is bekend om zijn koninklijke karakter. De Leonberger is een geweldige familiehond en kan in vele omgevingen uitstekend gehouden worden. Om deze royale hond goed te begrijpen is het nuttig om wat meer te weten te komen over zijn oorsprong en algemene kenmerken.

Oorsprong Leonberger

Leonberger

Het Leonberger ras heeft tot doel twee stevige rassen te combineren. Hiervoor is het kruisen van een Bouvier des Flandres met een Nederlandse Schapendoes en een zwarte Landseer. Het resultaat is een hond met delicate trekken en grote witte borstplaten. De naam Leonberger komt van de plaats waar het ras voor het eerst gefokt is, de stad Leonberg in Zuid-Duitsland.

Grootte & Vacht

De afmetingen van de Leonberger zijn spectaculair. Volwassen dieren wegen meer dan 45 kilo, waardoor ze één van de grootste hondenrassen ter wereld zijn. Qua hoogte zijn ze gemiddeld 70-80 cm groot, en dit kan zelfs voor teefjes gelden. Qua vacht hebben Leonbergers een dubbellaagse vacht; deze is dik en water afstotend. De vacht van de Leonberger is meestal tussen de twee en de vijf centimeter lang en vereist om de week borstelen om verzorging te blijven behouden.

Karakter & Levensverwachting

Hoewel de Leonberger niet uitbundig is, is hij gezellig en vriendelijk naar alle leden van de familie. Profiteer altijd van de kans om het beste karakter van je hond naar boven te halen: veel socialisatie en liefde. Als het gaat om eigenschappen zijn Leonbergers alert en gevoelig voor commando’s. Ze zijn bestand tegen kou en doen graag mee aan actieve sporten. Qua levensverwachting is de Leonberger echter redelijk kortlevend, met een levensverwachting van 8-10 jaar. Ze zijn echter gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie en aandoeningen van de schildklier.

Samenvattend

Als je overdreven bent van grote, moet je de Leonberger goed beschouwen. Met een prachtige, water afstotende vacht en een aanhankelijk karakter is de Leonberger niet alleen koninklijk, maar biedt hij ook een hechte band met zowel zijn baasjes als met andere dieren. Let er echter op dat het een liefhebber van een hond is die veel aandacht en tijd nodig heeft, maar dit alles wordt gecompenseerd met de prachtige persoonlijkheid en liefde die dit ras biedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *