TopDierenwinkels

Als je op zoek bent naar een middelgrote, vriendelijke en zorgzame hond, is de Komondor een uitstekende keuze. Deze honden komen oorspronkelijk uit Hongarije en waren eeuwenlang vooral gebruikt als herdershonden. Deze taaie, maar edele hond is een echte gezinshond geworden.

Vacht van de Komondor

Komondor

De kenmerkende komondovacht is waarschijnlijk het meest opvallende aan dit hondenras. Een volwassen Komondor is bedekt met een dikke, gordelvormige vacht die veel wegheeft van stro (wat ook de reden is voor hun andere bijnaam, strohond). Deze vacht is bestand tegen weersomstandigheden en beschermt ze daarnaast ook tegen roofdieren.

Karakter van de Komondor

De Komondor is een intelligent en zelfverzekerd ras waardoor ze sterk zijn in beschermend gedrag. Ze zijn erg loyal en vriendelijk tegen hun familie, maar vreemden behandelen ze met scepsis. Daarom is een goede socialisatie als pup erg belangrijk. Ze hebben veel beweging en uitdaging nodig om gelukkig en gezond te blijven.

Oorsprong en levensverwachting

Hoewel de oorsprong van de Komondor onbekend is, wordt aangenomen dat het ras al meer dan 1500 jaar bestaat. Komondors worden meestal achttien jaar of ouder en hebben een gemiddelde levensverwachting van 10-12 jaar, afhankelijk van hun leefomstandigheden. De verzorging van hun vacht is echter een ander verhaal, aangezien trimmen niet toegestaan is. Baden kunnen echter wel nodig zijn, afhankelijk van het milieu.

Grootte

Komondor’s doen hun bijnaam als ‘strohond’ eer aan, dankzij hun dikke en zware vacht. Volwassen exemplaren kunnen over het algemeen 70 cm hoog zijn en wegen ongeveer 38-54 kg. Ze zijn in staat om afstanden af te leggen van 5 tot 8 km in een paar uur, wat maakt dat ze een sterk en actief ras zijn.

Als je op zoek bent naar een loyale en intelligente hond die geweldige waakhondcapaciteiten heeft, dan biedt de Komondor je het beste van beide werelden. Hun middelgrote grootte en een levensverwachting van gemiddeld 10-12 jaar maakt ze tot een perfect huisdier om van te genieten – zeker als je een actieve levensstijl hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *