TopDierenwinkels

De Hovawart is een breed, middelgrote hond die steeds populairder wordt. Deze hond komt uit Duitsland en heeft vooral veel bekendheid gekregen in het noorden van Europa. De Hovawart heeft een eigengereid karakter met een groot verdedigingsinstinct. Hun intelligentie en sociaal gedrag spelen hierin een belangrijke rol. Maar wat maakt deze honden zo bijzonder en een goede keuze?

Uiterlijke kenmerken

Hovawart

Volwassen Hovawarts houden tussen de 50 en 61 cm (bij de schouder). Ze wegen tussen de 28 en 40 kilo. Ondanks hun formaat is de Hovawart een atletische hond. De vacht wordt meestal beschouwd als ‘dapper’. Ze hebben twee lagen, een fijne en een dichtere ondervacht. Alle kleuren, waaronder black&tan, geel, bruin en rood, zijn toegestaan.

Karakter

De Hovawarts zijn algemeen bekend als loyaal, intelligent en social. Ze zijn zeer attent en opmerkzaam op hun omgeving en zullen een goede verdediger zijn als er iets of iemand wordt bedreigd. Ze houden van familie en vrienden, maar ze kunnen ook gepassioneerd om hun heuvel gaan. Maar relatief makkelijk om mee te werken, dus niet bang om je weg naar deze magische dieren te gaan.

Oorsprong

De Hovawart is afkomstig uit het zuiden van Duitsland waar het veel ijsvogels, wild zwijn en konijnen tegenhouden. Er wordt aangenomen dat het ras is gefokt uit Duitse herdershonden en andere lokale jachthonden combo. De naam Hovawart is afgeleid van de oude Duitse woorden voor ‘hoeve guardian’.

Levensverwachting

De Hovawart is een gemiddeld hooglevende hond. Ze hebben een levensverwachting van 11–15 jaar. Ze kunnen gewoonlijk in goede gezondheid worden gehouden, maar kunnen erfelijke aandoeningen hebben die hiervan kunnen afwijken. Zoals een ander hondenras, ze moeten regelmatig naar de dierenarts voor een gezondheidscheck.

Samenvatting

De Hovawart, een middelgrote en intelligente hond, is erg populair in Duitsland. Ze zijn zeer attent en zorgzaam met een groot verdedigingsinstinct, waardoor ze een geweldige metgezel zullen zijn voor een gezin of een actieve individu. De origine van deze honden is afkomstig uit het zuiden van Duitsland, waar ze konijnen, ijsvogels en wild zwijn jagen. Ze hebben een levensverwachting van 11 – 15 jaar. Kort samengevat, de Hovawarts kunnen een uitstekende maatjes zijn voor bijna iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *