TopDierenwinkels

Grootte, vacht en karakter

Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond is een klein tot middelgroot hondenras. Vrouwtjes bereiken meestal een schofthoogte van 37-50 cm en mannetjes 39-54 cm. Ze hebben een krachtig en smal lichaam dat bedekt wordt door een dichte, wilde vacht. De vacht bestaat uit een hardere bovenlange en een dikke onderlange die samenvallen en een dunne gladde binnenlaag. De vacht kleurt van wit, rood of zwart met wit, soms met een gevlekt patroon. Lappen lopen meestal met hun staart rechtop.

Qua karakter is de Lapp vriendelijk, enthousiast, intelligent en energiek. Ze zijn trouwe metgezellen en zeer trouw aan hun familie met een sterke band met één persoon. Ook zijn het zeer gehoorzame honden die hun baas eer aandoen. Ze worden ook gekenmerkt door hun vindingrijkheid, vrolijkheid en onafhankelijke geest. Hoewel de Fins Lappenhond minder energie en agressie heeft dan de Siberische Husky, hebben ze regelmatig dagelijkse beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Oorsprong en levensverwachting

De Finse Lappenhond is afkomstig uit Lapland, Noorwegen en Finland waar het door de Sámi, een volk van herders, werd gebruikt als muizenval en gehoorzame huisgenoot. Tegenwoordig, nog steeds gewaardeerd als huisdier en gezelschapsdier, is de Lapp ook vaak te zien als showhond.

De levensverwachting van de Finse Lapp is ongeveer 12-14 jaar. Dit is afhankelijk van de levensstijl en erfelijke aandoeningen die wel of niet voorkomen bij de hond. Logisch gebruik en verzorging, evenals een regelmatige veterinaire controle, kunnen de levensduur verlengen.

Conclusie

De Finse Lappenhond is een energieke, slimme en veelzijdige hond die gewaardeerd wordt als gezelschapsdier. Ze stammen af van de Sámi Herders waaromheen ze nog steeds als hulphond worden gebruikt. Met een verwachtingsleven van 12-14 jaar is de Lapp een gewaardeerd huisdier dat door de jaren heen veel liefde heeft gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *