TopDierenwinkels

De Cirneco dell’Etna is een middelgrote hond met een slank postuur, een lange harenvacht en een subtiele gulzigheid. Ze behoren tot één van de oudste hondenrassen ter wereld, evenals de naast verwante breeds. Cirneco dell’Etna’s zijn bekend om hun veelzijdige gebruik, waarbij ze meestal worden ingezet als jachthond of alertheidshonden. Hun afstamming dateert uit het oude Sicilië.

Grootte, vacht en karakter

Cirneco dell

Adulte Cirneco dell’Etna’s liggen qua gewicht variërend tussen de 6 en 9 kilogram, terwijl ze 21 tot 29 cm in schouderhoogte kunnen bereiken. Ook qua vacht kennen ze niet veel variatie. De weinig verharing bedekt een dunne, gladde, soms zijdeachtige en golvende vacht waarvan de kleur varianten zoals rood, chocolade of grijsblauw kennen.

Karaktergewijs zal de Cirneco dell’Etna zich aanpassen aan nieuwe en onbekende omgevingen. Ze zijn intelligent, waardoor ze lessen goed verwerken en mensen op hun gemak stellen. Uiteraard maken ook geduld, een evenwichtige hersenontwikkeling en een vastgeroeste relatie met de baas de Cirneco dell’Etna tot een ideaal gezelschapsdier.

Oorsprong en levensverwachting

De oorsprong van de Cirneco dell’Etna gaat meer dan 2000 jaar terug, waarbij het ras voor het eerst werd gekweekt in het gebied van Etna in Sicilië. Volgens de mythologie zou de Cirneco dell’Etna een afstammeling zijn van de vele jachthonden die in deze regio door de Phoeniciërsnaar Italië zijn geïmporteerd. Oorspronkelijk werd het ras ingezet voor het opsporen van kleine dieren zoals konijnen en steenmarmotten.

De levensverwachting van een Cirneco dell’Etna is gelegen tussen de 14 en 16 jaar. In deze periode mag de hond goed verzorgd en taken verrichten die geen bedreiging vormen voor zijn gezondheid.

Conclusie

De Cirneco dell’Etna is een erg veelzijdige hond, die zijn weg naar de zielen van zijn baasjes heeft gevonden met zijn vriendelijke, intelligente en sociale karakter. Gekoppeld aan een lage verzorgingsgraad, een aansprekende uiterlijk en een lange levensverwachting, maken de Cirneco dell’Etna tot een zeer geschikte huisdieren die een waardevolle metgezel voor het gezin kunnen vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *