TopDierenwinkels

Thrianta

De Thrianta is een zeer zeldzaam konijnenras uit Nederland. Tellingen in 2020 hebben uitgewezen dat er in datzelfde jaar zo’n 350 Thrianta-voedsters rondliepen in Nederland. Het konijnenras staat bekend om zijn prachtig oranje tot oranjerode vacht, in een zo diep mogelijke tint. Hoewel de meeste mensen dit ras niet kennen, is het een zeer vriendelijk en nieuwsgierig dier en is het diertje ook zeker geschikt om als huisdier gehouden te worden door kinderen en volwassenen.

Andere benamingen

De Thrianta werd in de periode van 1970 tot 1979 ook Sachsengoud of Saksengoud genoemd.

Land van herkomst

De Thrianta is ontstaan in de Nederlandse provincie Drenthe.

Geschiedenis

Het ras is gefokt door dhr. Andrea uit de Drentse plaats Assen en dankt zijn naam aan de oude benaming van de provincie Drenthe; Thrianta. De Thrianta is ontstaan uit kruisingen tussen Tankonijnen, Havana’s en Papillons met een madagaskarkleur. Daarnaast is er waarschijnlijk gebruik gemaakt van diverse rasloze konijnen. De Papillon die hij gebruikt heeft, had een effen gekleurde vacht. Het doel van dhr. Andrea was om een konijn te fokken met een eenkleurig oranje vacht. Op 1 mei 1940 werd het ras erkend. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was er echter nog maar weinig belangstelling voor de Thrianta, waardoor het ras na een aantal jaren weer van de lijst met goedgekeurde konijnenrassen werd gehaald. 

In Duitsland bestond in die periode een konijnenras dat veel op de Thrianta leek, de Sachsengold, alleen had dit dier een wat blekere vachtkleur. De Sachsengold werd gefokt uit onder andere Tan, havana, klein chinchilla’s, klein zilvers, Japanners, rode Nieuw-Zeelanders en rasloze konijnen.

Aan het eind van de jaren 60 waren er fokkers in Nederland die de Thrianta weer terug wilden krijgen. Zij kochten in Duitsland een aantal Sachsengoldkonijnen op, welke de naam Sachsengoud kregen. In 1971 werd de Sachsengoud in Nederland erkend, maar in 1979 werd de naam gewijzigd in Thrianta, als verwijzing naar de fokker Andrea, die in de jaren 30 van de twintigste eeuw deze dieren voor het eerst fokte. 

Uiterlijke kenmerken van de thrianta

Wanneer je naar de Thrianta kijkt, zie je een stevig, gedrongen, robuust konijntje met een gewicht van 2 tot 2,7 kilogram. De oogkleur van de Thrianta is altijd donkerbruin. De rug van een Thrianta is vrij kort en de borst moet volgens de rasbeschrijving breed zijn. De pootjes zijn recht, stevig en zijn van een normale lengte. De achterhand is vloeiend afgerond, en de kop is goed ontwikkeld, breed, kort en ietwat bol. De oren hebben afgeronde toppen en zijn tussen de 8 en 10 centimeter lang.

Vacht en vachtkleur van de sachsengoud

De vacht heeft een prachtig oranje kleur, wat zeer zelden tot nooit bij andere rassen wordt waargenomen. De vacht van de Thrianta is mooi dicht, zacht en strak. De tint mag variëren van oranje tot oranjerood, en dan het liefst in een tint die zo diep mogelijk is. Onder de buik en de staart, en de onderkant van de pootjes, mag de vachtkleur iets valer of lichter zijn van kleur. Volgens de rasstandaard zijn er een aantal rasfouten die kunnen voorkomen m.b.t. de vacht, waaronder: 

  • Een te bleke of fletse vachtkleur
  • Een witte buik
  • Donkere oorranden
  • Ticking in de vacht

Karakter van dit oranjekleurige konijnenras

De Thrianta staat bekend om zijn vriendelijke, nieuwsgierige karakter. 

Gebruiksdoel

De Thrianta is oorspronkelijk gefokt als showkonijn, om mee te pronken op konijnenshows. Toch is het dier door zijn vriendelijke en nieuwsgierige karakter en kleine formaat ook zeker geschikt als huisdier voor kinderen en volwassenen. 

Bijzonderheden

Om de bijzondere oranje vachtkleur optimaal te krijgen en te houden, kan het dier het beste buiten gehouden worden. Op die manier komt er voldoende verse lucht bij de ondervacht terecht, komt het dier tweemaal per jaar in de rui en kan de vacht zijn prachtig glanzende, volle oranjerode kleur ontwikkelen en behouden.

Overige informatie

De Thrianta is een zeer zeldzaam konijnenras en komt alleen voor in Nederland en Engeland. Volgens tellingen in 2020 zijn er zo’n 350 voedsters (vrouwelijke konijnen) die in het stamboek staan ingeschreven. Door de zeer kleine populatie Thrianta-konijnen, is het ras ook opgenomen in het bestand van Zeldzame huisdierrassen Nederland.