TopDierenwinkels

Rode Nieuw-Zeelander

De rode Nieuw-Zeelander is een schitterend konijnenras met een dieprode vacht. Er bestaat ook een ander konijnenras, de witte of zwarte Nieuw-Zeelander genoemd, maar deze rassen mogen niet met elkaar verward worden daar het om twee aparte konijnenrassen gaat. De rode Nieuw-Zeelander is van oorsprong gefokt voor het vlees en de pels, maar tegenwoordig worden ze vooral als showkonijn gehouden door sportfokkers of als huisdier. Ze hebben een vriendelijk, alert en lief karakter en kunnen goed door kinderen gehouden worden als huisdier – mits er supervisie is van een volwassene.

Land van herkomst

De rode Nieuw-Zeelander komt oorspronkelijk uit Amerika (Californië).

Geschiedenis

De rode Nieuw-Zeelander is in de Amerikaanse staat Californië ontwikkeld voor het vlees en zijn bont. De Rode Nieuw-Zeelander is nog steeds veelvuldig te vinden in de commerciële fokkerijen die geld verdienen aan het vlees en/of de pels van dit mooie konijnenras. De rode Nieuw-Zeelander draagt dezelfde naam als de witte en zwarte Nieuw-Zeelander, en ook qua uiterlijk lijken de rassen veel op elkaar. Toch zijn het twee losstaande rassen die niets met elkaar te maken hebben. Het grootste verschil tussen beide Nieuw-Zeelanders zit hem in het gewicht, de rode Nieuw-Zeelander is kleiner dan zijn witte en zwarte naamgenoot. 

Het is onduidelijk welke rassen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de rode Nieuw-Zeelander, maar het vermoeden bestaat dat er in ieder geval bloed van de haaskleurige Belgische haas en de Vlaamse reus door de aderen stroomt van de rode Nieuw-Zeelander. 

Het ras is nog relatief jong en is aan het begin van de twintigste eeuw ontwikkeld. In 1910 was de rode Nieuw-Zeelander pas voor de eerste maal te zien op een tentoonstelling in Amerika, en in 1919 werden de eerste dieren naar Europa geëxporteerd. In de beginperiode van het ras hadden de dieren eerder een gelige vacht in plaats van de rode vacht waar het ras nu om bekend staat. 

Uiterlijke kenmerken van de rode Nieuw-Zeelander

Als je naar een rode Nieuw-Zeelander kijkt, zie je een mooi konijn met een gewicht van 3 tot 4,5 kilogram. Ze hebben een wat gestrekte lichaamsbouw en zijn in de voorhand en achterhand goed gespierd. De achterhand behoort volgens de rasbeschrijving bovendien goed en mooi afgerond te zijn. De poten zijn stevig en kort, de rode Nieuw-Zeelander heeft een mooie volle kop, waarbij vooral de rammen een mooie uitgesproken brede kop hebben met flinke wangen. De oren hebben een lengte van gemiddeld 12 centimeter. 

Vacht en kleur van dit konijnenras

De rode Nieuw-Zeelander heeft een typische vachtkleur die het best te omschrijven is als een effen, dieprode kleur zonder ticking of anders gekleurde (witte) haren. Een andere kleuromschrijving die ook wel gegeven wordt voor de vachtkleur van de rode Nieuw-Zeelander, is glanzend roodgoud. De grondkleur heeft in het ideale geval dezelfde kleur als de dekkleur, maar dit is vaak toch lichter. De rasbeschrijving geeft echter aan dat de grondkleur het liefst zo dicht mogelijk de dekkleur moet benaderen. 

De vacht is zeer dicht ingeplant waarbij de haren dezelfde lengte als bij andere kortharige rassen ook het ge val is. Door de dicht ingeplante vacht voelt het konijn zeer zacht en dicht aan – dit wordt tevens ook veroorzaakt door de grote hoeveelheid onderwol die zich in de vacht bevindt.

Karakter

De rode Nieuw-Zeelander is een vrij rustig konijnenras, maar de dieren zijn wel levendiger dan de zwarte en witte Nieuw-Zeelanders. Ze zijn erg vriendelijk en lief naar mensen en andere dieren toe, en zijn bovendien erg nieuwsgierig. 

Gebruiksmogelijkheden

Oorspronkelijk is de rode Nieuw-Zeelander ontwikkeld voor de vlees- en bontindustrie, waar ze in de eenentwintigste eeuw nog steeds voor gehouden worden. Toch zien we nu ook dat deze dieren veelvuldig op nationale en internationale konijnenshows en -tentoonstellingen te zien zijn. Dit zie je ook terug in het uiterlijk van dit konijnenras: de bouw en de kleur zijn geoptimaliseerd en voldoen aan de eisen van de rasstandaard.

Als huisdier voor kinderen en volwassenen is de rode Nieuw-Zeelander ook zeker geschikt. Wanneer kinderen voor de rode Nieuw-Zeelander moeten zorgen, is het altijd belangrijk dat een volwassene supervisie houdt en ervoor zorgt dat de kinderen goed voor de konijnen zorgen. 

Bijzonderheden

In Nederland wordt de rode Nieuw-Zeelander weinig aangetroffen – de meeste dieren die in Nederland verkocht worden onder de naam rode Nieuw-Zeelander zijn eigenlijk kruisingen of rasloze konijnen. De verkopers van deze kruisingen en rasloze dieren hopen meer geld te kunnen vangen als ze de dieren als rode Nieuw-Zeelander verkopen.