TopDierenwinkels

Luchs

De luchs is een konijnenras dat is ontwikkeld in Düsseldorf, Duitsland. Het ras staat bekend om zijn unieke pelskleur, die bij geen enkel ander konijnenras wordt aangetroffen. De dieren zijn qua bouw vergelijkbaar met de havana en hebben een levendig, vriendelijk en nieuwsgierig karakter. Tegenwoordig is de luchs voornamelijk in handen van sportfokkers die ermee naar tentoonstellingen gaan en het ras qua kleur en type willen verbeteren. Echter is de luchs ook zeer geschikt als huisdier voor zowel volwassenen als kinderen.

Andere benamingen

De luchs staat ook bekend onder de volgende namen:

  • Lux
  • Luchs konijn

Land van herkomst

De luchs komt oorspronkelijk uit Duitsland.

Geschiedenis van dit mooie konijnenras

De luchs is een konijnenras dat is ontwikkeld in de Duitse plaats Düsseldorf. De ontwikkelaar van het ras is K. Hoffmans, welke ook de parelfeh heeft gecreëerd. Om de luchs te ontwikkelen maakte hij gebruik van de parelfeh, marburger feh, tans en marters. Hij bracht de luchs voor de eerste keer naar een tentoonstelling in 1919, het ras zelf werd pas erkend in 1922. In Duitsland wordt het ras lux genoemd in plaats van luchs. 

Al snel werd de luchs naar meerdere landen geëxporteerd, in Nederland gebeurde dit in 1925 en werd het ras in 1927 erkend. De luchs komt in heel Europa voor, met uitzondering van Engeland. Ook in de VS komt de luchs niet voor. Luchs zijn redelijk zeldzame konijnen die meestal alleen in handen zijn van sportfokkers.

Uiterlijk van de luchs

Als je naar de lichaamsbouw van de luchs kijkt, is deze vergelijkbaar met die van de havana. De luchs heeft een kort en vierkant gebouwd lichaam. De rasbeschrijving omschrijft dat de borst en schouders breed moeten zijn, net als de rug. De achterhand moet mooi afgerond zijn. De nek is aan de korte kant en bovendien gespierd. Poten moeten qua lengte en gewicht in verhouding tot het lichaam zijn. 

Een luchs heeft een goed ontwikkelde kop en dit is vooral bij de ram duidelijk zichtbaar. De kop mag daarnaast niet te lang zijn. De oren zijn stevig en hebben afgeronde punten en hebben een lengte van zo’n 11 centimeter. De luchs weegt tussen de 2 en 3,5 kilogram.

Vacht van dit konijn

De vacht van de luchs is zacht en veerkrachtig. Bovendien moet de vacht kort en glanzend zijn en goed aanliggen.

Kleuren: een bijzondere vachtkleur

De luchs staat bekend om zijn bijzondere pelskleur. De grondkleur, ofwel de kleur die het dichtst tegen het lichaam aan zit, is altijd zuiver wit. De tussenkleur moet een warme roodgele tint hebben en de uiteinden van de haren, ook wel haartoppen genoemd, zijn van een teer zilverblauw. De buik, onderkant van de staart en delen van de poten zijn wit, net als de omlijning van de ogen en neus. Een lijntje rond de hals en de binnenkant van de oren zijn ook wit. Op de witte gedeelten van de vacht moet de grondkleur blauw zijn. 

De luchs heeft grijsblauwe ogen met een vuurgloed. De vuurgloed houdt in dat de ogen bij een bepaalde lichtinval een roodachtige weerkaatsing van het licht hebben, tegen de achterkant van de oogbol.

Karakter

De luchs is een vriendelijk en nieuwsgierig konijntje met een levendig karakter.

Gebruiksmogelijkheden: met de luchs naar tentoonstellingen

De luchs is tegenwoordig eigenlijk vooral in handen van sportfokkers, die met de konijnen naar tentoonstellingen gaan en ze houden om de kleur en het type te verbeteren. De luchs is echter zeer geschikt als huisdier en gezelschapsdier voor zowel kinderen als volwassenen. De reden dat het dier nog niet echt als huisdier gehouden wordt, komt waarschijnlijk doordat het dier buiten de sportfokkers om niet tot nauwelijks bekend is.

Fokken met de luchs

De luchs is in principe makkelijk te fokken, alhoewel er natuurlijk wel altijd rekening gehouden moet worden met een aantal factoren. Denk hierbij aan het feit dat er geen inteelt mag plaatsvinden, moeten de dieren zo goed mogelijk aan de rasstandaard voldoen en moeten de ouderdieren de juiste leeftijd en een goede gezondheid hebben. 

Verzorging van een Luchs konijn

De luchs heeft, net als ieder ander konijnenras, een goede verzorging nodig. Dit houdt simpelweg in dat het dier voldoende bewegingsvrijheid heeft, een goede kwaliteit voer heeft en bovendien altijd de beschikking moet hebben over vers hooi en vers water. Ook moet het dier voldoende aandacht krijgen, het liefst van een soortgenoot, maar anders aandacht in menselijke vorm. Hou het leven van de luchs uitdagend, door regelmatig nieuwe dingen in het verblijf toe te voegen, of attributen te wisselen. Ook kan het voor een leuke afwisseling zorgen als je bijvoorbeeld af en toe wat lekkers geeft in de vorm van een stukje paprika of een wilgentak waar het dier lekker op kan knagen.