TopDierenwinkels

Britse Reus

De Britse reus is een konijnenras dat buiten Engeland zeer zeldzaam is, maar in Engeland zelf erg populair is onder sportfokkers van het ras. Britse reuzen stammen af van Amerikaanse Vlaamse reuzen, die geïmporteerd zijn om een ras te creëren met meer kleurslagen dan de Vlaamse reus in Engeland mag hebben. De dieren hebben een rustig en vriendelijk karakter en bereiken een gewicht van minimaal 5,6 kilogram. Qua verzorging heeft het ras geen extra aandacht nodig, wel moet rekening gehouden worden met het grote lijf van de Britse reus en dat hij daardoor ook meer leefoppervlak nodig heeft.

Andere benamingen

De Britse reus staat ook bekend onder de volgende namen:

  • British Giant
  • Engelse reus

Land van herkomst

De Britse reus komt oorspronkelijk uit Engeland.

Geschiedenis van de Britse reus

De Britse reus is een konijnenras dat aan het eind van de jaren 40 van de twintigste eeuw is ontwikkeld in Engeland. Het ras is daar ontstaan omdat de Vlaamse reuzen in die tijd (en tegenwoordig nog steeds) alleen gefokt mochten worden in de ijzergrauwe kleur. Er waren Engelse fokkers die graag een Vlaamse reus met andere kleuren wilden hebben, omdat ze het vermoeden hadden dat die specifieke ijzergrauwe kleur ervoor zorgde dat de reuzen te klein bleven. Andere kleuren zouden ervoor zorgen dat de dieren qua formaat groter zouden worden. 

Om die reden besloten een aantal Engelse sportfokkers een paar Vlaamse reuzen uit de Verenigde Staten te importeren, die een andere pelskleur hadden dan de reuzen in hun eigen land. Deze geïmporteerde Vlaamse reuzen werden gefokt als apart ras, wat de naam British Giant (Britse reus) kreeg. Rond de tijd dat de eerste Amerikaanse konijnen in Engeland aankwamen, werd de British Giant Club opgericht. De club viel na een aantal jaren uiteen, waardoor het ras ook niet meer gepromoot werd. Pas in 1981 werd er een nieuwe club opgericht in Engeland die zich inzette voor het fokken van de Britse reus. 

Omdat in andere landen de Vlaamse reus in meer kleurvariëteiten voorkomt, is de Britse reus buiten Engeland ook niet populair. Het ras is in Engeland zelf erg populair, maar op het vasteland is het ras zeer zeldzaam te noemen.

Uiterlijk van dit konijn

Britse reuzen lijken erg veel op de Vlaamse reus. Dit is niet zo verwonderlijk, aangezien de stamouders van dit ras allen uit Amerika afkomstige Vlaamse reuzen zijn. De Britse reus is echter wel wat kleiner dan de Vlaamse reus, voedsters moeten minimaal 6,1 wegen, rammen minimaal 5,6 kilo.

De Britse reus heeft een krachtige, brede kop met volle wangen. Vooral bij de rammen zijn de wangen uitgesproken. De oren moeten sterk, groot en dik zijn. Ze hebben een lengte van 18 centimeter en moeten in een V-vorm gedragen worden.

Vacht van dit konijnenras

Volgens de rasbeschrijving behoort de Britse reus een vacht te hebben van normale lengte. Ook moet er een normale hoeveelheid onderwol aanwezig zijn. Verder dient de vacht glad aan te liggen tegen het lichaam.

In welke kleuren komt de Britse reus voor?

De Britse reus komt voor in de volgende kleuren:

  • Zwart
  • Blauw
  • Konijngrijs
  • IJzergrauw
  • Wit met rode ogen
  • Wit met blauwe ogen

Karakter

De Britse reus is een vriendelijk en nieuwsgierig ras. 

Gebruiksmogelijkheden van de British Giant

De Britse reus wordt vooral door sportfokkers gefokt en gehouden, bij deze zijn de Britse reuzen dan ook erg populair. Door zijn grote formaat en gewicht wordt de Britse reus minder als huisdier en gezelschapsdier gezien, maar het zou zeker een geschikt konijn zijn als huisdier voor zowel kinderen als volwassenen.

Verzorging van de Britse reus

De Britse reus heeft door zijn formaat een groter verblijf nodig dan een gemiddeld konijnenras. Verder verschilt de verzorging van de Britse reus niet met die van andere konijnen. Zo heeft ook de Britse reus een goede verzorging nodig, heeft hij dagelijks voer nodig, moet hij 24 uur per dag vers hooi kunnen eten en heeft hij altijd vers water nodig. 

Het hok moet ruim genoeg zijn en voldoende afleiding voor de Britse reus bieden. Geef hem regelmatig nieuw speelgoed of leg nieuwe dingen in het hok neer, zodat het konijn dit kan onderzoeken. Denk hierbij aan takken van perenbomen of appelbomen, maar ook takken van een wilg zijn zeer geschikt voor de Britse reus. Ze vinden het heerlijk om de bast van de takken te knagen. Dit is goed voor ze en bovendien slijten de tanden hierdoor gelijkmatig af.