TopDierenwinkels

Australorp

De australorp is een betrekkelijk nieuw ras, ontstaan in de jaren 20 van de twintigste eeuw. De dieren komen voor in drie kleuren, namelijk wit, zwart en gezoomd blauw. Een australorp wordt gezien als één van de beste legrassen ter wereld met een legcapaciteit van ongeveer 260 eieren per jaar. Naast een goed legras te zijn, wordt de australorp ook veelvuldig gehouden als leverancier van vlees. Naast typisch nutras is de australorp ook een schitterend sierras dat het goed doet op tentoonstellingen en een ware verrijking is voor de tuin of het erf.
kippenrassen topdierenwinkels

Andere benamingen

De australorp wordt ook aangeduid met de volgende benamingen:

  • Australische Orpington
  • Australian Orpington
  • Australorpka
  • Australky
  • Australorpky

Land van herkomst

De australorp is afkomstig uit Australië.

Geschiedenis

De australorp komt oorspronkelijk uit Australië en de naam betreft een samentrekking tussen de woorden Australische (of Australian) en Orpington. Australorps zijn begin jaren twintig van de twintigste eeuw ontstaan uit kruisingen tussen voornamelijk Orpingtons en Croad Langshans. Hoogstwaarschijnlijk hebben nog een paar onbekende rassen op kleine schaal bijgedragen aan de ontwikkeling van de australorp. Hoewel het om een nog redelijk jong ras gaat, is het dier al snel wereldwijd populair geworden en wordt het op grote schaal gefokt in alle uithoeken van de wereld.

Uiterlijke kenmerken

Australorps zijn levendige en middelzware kippen. Hanen wegen zo’n 4 kilogram en hennen iets minder met 3 tot 3,5 kilo. Ze hebben een vrij breed lijf, dat diep is en bovendien vol van bouw. De rug moet middellang zijn en vloeiend overlopen in een staart die halfhoog gedragen wordt. De rasstandaard beschrijft dat de staart moet bestaan uit brede staartstuurveren, die goed gespreid gedragen worden. Hanen hebben bovendien een overvloed van brede sikkels en bijsikkels in de staart. De sikkels en bijsikkels zorgen er bij de haan voor dat de staartpennen van zijn staart haast volledig afgedekt worden.

De australorp heeft looppoten die grijsblauw tot zwartachtig van kleur zijn, terwijl de voetzolen altijd wit behoren te zijn. De kop is, in vergelijking tot de rest van het lichaam, relatief klein. De kam behoort enkel en middelgroot van formaat te zijn, waarbij de tanden fraai moeten zijn en goed gelijkmatig op de kam geplaatst. De kamtanden zijn breed van structuur. De oorlellen zijn van een felrode kleur, net als de gezichtshuid die onbevederd is. De oogkleur is donkerbruin tot bruinzwart.

Kleuren

De australorp komt in drie kleuren voor, namelijk wit, zwart en gezoomd blauw. Bij zwarte australorps moet het zwart zo diep mogelijk zijn, met een kevergroene glans erover.

Karakter

Australorps worden van oorsprong gefokt om het vlees en de eieren. Het is een snelgroeiend ras en de hennen zijn behoorlijk vroeg aan de leg, zo rond een maand of vijf. De australorp is een kippenras dat vrij snel tam te krijgen is, nauwelijks vliegt en bovendien vriendelijk en rustig is.

Australorps kunnen in een afgesloten ren gehouden worden, maar doen het ook prima in de vrije uitloop op het erf of boerderij. Doordat het ras zo zwaar is, kunnen ze niet tot nauwelijks vliegen en doen ze dit ook niet graag. Een laag hekje is voldoende om de australorp binnen de omheining te houden.

Broedsheid en eieren

Australorp-hennen worden gezien als zeer goede legsters met zo’n 260 eieren op jaarbasis. De eieren zijn lichtbruin tot middenbruin van kleur en wegen zo’n 55 gram per ei. Als broedsters doen hennen het iets minder goed, wat normaal is voor een goed legras. Wanneer de hennen wel broeds zijn, doen zij dit met de grootste zorg. Ook als moederkloek leveren ze dan goed werk af.

Gebruiksmogelijkheden

Vanaf het begin van de australorp wordt het ras gefokt voor de eieren en het vlees. Naast dat de australorp gehouden wordt als nutras of dubbeldoelras, worden australorp kippen ook op grote schaal gehouden als sierras.

Bijzonderheden

Zwarte australorps kunnen tot ongeveer hun eerste levensjaar nog een aantal witte veertjes in hun veerkleed hebben. Dit is heel normaal voor de australorp, de witte veren zijn normaal gesproken compleet verdwenen na de derde rui, heel soms pas na de vierde ruiperiode.

Overige informatie

De australorp komt ook voor in een dwergvariant, de australorpkriel.