TopDierenwinkels

Araucana

Araucana’s zijn prachtige kippen met een zeer bijzonder uiterlijk. Ze hebben aan beide kanten van het hoofd namelijk twee toefjes zitten, die geplaatst zijn op een soort wratachtige uitstulping op de huid naast de gehooringang. Een ander kenmerkende eigenschap voor de araucana is dat de hennen blauwe tot turkooisgroene eieren leggen, in plaats van de standaard witte of bruine eieren. Er gaan diverse fabels de ronde, waaronder de fabel dat araucana-eieren minder cholesterol zouden bevatten dan eieren van andere rassen. Deze fabel is echter wetenschappelijk weerlegd.
kippenrassen topdierenwinkels

Andere benamingen

De araucana komt ook voor in een bolstaart-variant, welke de naam bolstaart araucana of araucana bolstaart draagt. Daarnaast wordt araucana ook op andere wijzen gespeld, waaronder araukana en araukany.

Land van herkomst

De araucana komt oorspronkelijk uit het Zuid-Amerika, en dan met name Chili.

Geschiedenis

De araucana dankt zijn naam aan de Chileense Arauca-indianen die erom bekend stonden araucana-kippen te houden. Deze groep indianen hielden de araucana al enkele eeuwen. De araucana heeft lange tijd bekend gestaan als rariteit, door de typische toefjes aan de zijkanten van het hoofd. Ook de eikleur was uniek.

Door het speciale uiterlijk van de araucana en de specifieke eikleur (blauw tot turkoois) vragen wetenschappers zich af of de araucana misschien andere voorouders heeft dan bij andere kippenrassen het geval is. Echter is hier anno 2020 nog steeds geen goed antwoord op gevonden. Er zijn namelijk geen geschriften gevonden die (een deel van) de oorsprong van de araucana kunnen verklaren. De exacte ontstaansgeschiedenis van de araucana blijft dus gissen.

Ondanks dat de araucana al honderden jaren voorkomt in Chili en Chileense buurlanden, is het ras pas rond de jaren zestig van de twintigste eeuw bekend en geliefd geraakt in andere landen.

Uiterlijke kenmerken van de araucana

Vooral in Europa is de araucana een zeer bijzondere verschijning, en dat is te begrijpen. Het ras komt voor in een variant mét staart en een variant zonder staart. De araucana zonder staart wordt ook wel bolstaart genoemd. In Nederland wordt enkel de bolstaartvariant erkend, waardoor staarthoudende dieren zeer zeldzaam in Nederland zijn.

Wanneer je naar de araucana kijkt, zie je een dier dat duidelijk verwant is aan de vechthoenders. Dit zie je onder andere aan de opgerichte houding en de vrij korte, goed geronde en brede schedel. De kop van een araucana heeft bovendien aan weerszijden van de kop, op de plaats van de oorlellen, wratachtige huidplooitjes waarop veren groeien. Doordat de veren daar op de wratjes groeien, ontstaan twee bosjes veren die ook wel oortoeven worden genoemd. Volgens de rasbeschrijving van de araucana zijn de oortoeven het meest ideaal geplaatst als deze schuin achterwaarts gericht zijn.

Bovenop de kop heeft de araucana een onregelmatige erwtenkam die vaak wat kronkelig is. De beenkleur van dit ras is altijd groen. Hanen van dit ras wegen zo’n 2 kilogram, hennetjes zijn iets lichter met een gewicht van 1,6 tot 1,8 kilogram.

Kleuren

Araucana’s komen in diverse kleuren en kleurslagen voor. Wel moet er genoteerd worden dat de toegestane en goedgekeurde kleuren en kleurslagen per land kunnen verschillen. De kleuren die kunnen voorkomen, zijn:

  • Geelpatrijs
  • Ongezoomd blauw
  • Wildkleur
  • Zwart
  • Patrijs
  • Zilverpatrijs
  • Tarwe
  • Wit
  • Goudhalzig zwart
  • Zilverhalzig zwart
  • Koekoek
  • Blauwpatrijs

Bij het fokken van de araucana wordt in eerste instantie waarde gehecht aan de toeven bij de oren, de kleur en het kleurpatroon zijn van ondergeschikt belang (maar hier wordt door keurmeesters wél op gelet!).

Karakter

Araucana’s zijn rustige, sterke en vitale kippen die zowel in een ren als in de vrije uitloop gehouden kunnen worden. Ze kunnen redelijk handtam worden als de verzorger hier geduld voor heeft en er voldoend tijd in steekt. Hoewel ze kunnen vliegen, doen ze dit niet veel en blijven ze in de vrije uitloop redelijk dicht bij hun nachthok.

Broedsheid en eieren

Araucana ’s leggen eieren in een bijzondere kleur, variërend van (licht)pastelblauw tot turkoois. Naast de afwijkende kleur van de eieren, is het ook nog eens zo dat de eischaal van deze eieren wat dikker is. De hennen leggen zo’n 180 eieren op jaarbasis, met een gemiddeld gewicht van 54 gram.

Broedsheid komt bij de araucana niet op regelmatige basis voor, maar de hennen worden soms wel broeds. Als ze broeds zijn, voeren de hennen hun taak goed uit. Ook als moederkloek doen ze het vaak prima tot uitstekend.

Gebruiksmogelijkheden

De araucana is van oorsprong een typisch dubbeldoelras, wat gehouden en gefokt wordt voor de legcapaciteit en als vleesleverancier. Naast het feit dat de araucana als legras en vleesras gehouden en gefokt wordt, is de araucana ook vooral een sierras door de speciale toeven op de kop.

Bijzonderheden van dit kippenras

De araucana is een bijzonder kippenras om verschillende redenen.

  • Door de dikkere eischaal van de eieren, is de kans dat de eieren besmet raken met salmonella een stuk kleiner dan bij andere eieren met een normale dikte van de eischaal.
  • De araucana komt ook voor in een kleine variant, namelijk de araucanakriel.
  • Vroeger stonden de eieren van de araucana erom bekend dat deze minder cholesterol bevatten dan eieren van andere rassen. Zo rond 2010 is echter uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat dit een fabel is: de eieren van de araucana bevatten net zoveel cholesterol als andere eieren.
  • Er zijn enkele grotere winkelketens van supermarkten die araucana-eieren verkopen als luxe eieren door de kenmerkende eikleur.
  • De eikleur van araucana’s vererft dominant. Dat wil zeggen dat als een araucana gekruist wordt met een ander ras, de eieren van deze ontstane kruisingshennen ook gekleurd zijn. Wanneer de araucana gekruist wordt met een bruinleggend ras, krijgen de eieren van de nakomelingen een groenachtige tint. Wordt het ras echter gekruist met witleggende eieren, dan ontstaan er eieren met een blauwachtige tint.