TopDierenwinkels

Alaskan Klee Klai

Een Alaskan Klee Kai is een prachtige hond om te zien. Als je deze hond voor het eerst zult zien, dan ga je ongetwijfeld denken dat je een Siberische Husky ziet. Maar deze Alaskan Klee Kai lijkt hier wel heel erg op, maar is absoluut zijn eigen ras. Wist je dat Klee Kai letterlijk vertaald ‘kleine hond’ betekent? Een Alaskan Klee Kai is zeker een kleine hond, maar het is wel een hond die een heel erg uniek karakter heeft. Verder houdt deze hond behoorlijk van relaxen voor een vuurplaats bijvoorbeeld. Een echte werkhond is de Alaskan Klee Kai niet. Maar je bent vast ook niet op zoek naar een werkhond. Lees snel alles over dit mooie ras.

Wat moet je allemaal weten over een Alaskan Klee Kai?

Er zijn van die hondenrassen die al duizenden jaren bestaan of in ieder geval honderden jaren. Maar er zijn natuurlijk ook hondenrassen die pas relatief recent zijn ontstaan en die nog steeds niet door alle nationale en internationale kennelclubs worden erkend. Een van deze hondenrassen is Alaskan Klee Kai. Dit ras is namelijk in de jaren zeventig ontstaan, dat is dus erg jong vergeleken met andere hondenrassen die al duizenden jaren bestaan. En daarnaast wordt Alaskan Klee Kai nog steeds niet erkend door alle nationale en internationale kennelclubs. We weten wel dat de Alaskan Klee Kai echt is gefokt als lieve gezelschapshond.

Zoals we hierboven al hebben benoemd is de Alaskan Klee Kai dus niet echt een werkhond. Hij is erg loyaal en liefdevol tegenover de mensen die hij goed kent, onder andere tegen zijn baasje, maar ook tegen kinderen en dieren die in zijn nabije omgeving zijn. Tegenover vreemden kan hij zich angstig en afstandelijk gedragen. Dit is iets wat veel andere honden ook hebben. Het is ook zo dat de Alaskan Klee Kai dit ook niet in extreme mate heeft. Dit ras went snel aan anderen, aan zowel andere honden als andere mensen, alleen in het begin kan deze geweldige Alaskan Klee Kai dus ietwat afstandelijk zijn, maar ook dat is niet heel erg.

Hoe is de Alaskan Klee Kai ontstaan?

Je weet nu dat de Alaskan Klee Kai is ontstaan in de jaren zeventig, maar hoe eigenlijk precies? Hier schuilt een bijzonder verhaal achter. Er is bekend waar het allereerste Alaskan Klee Kai-nest is ontstaan en dit nest is ontstaan in Oklahoma in de Verenigde Staten. Het is achteraf gezien een gelukkig ongeluk te noemen, want als dit ongeluk niet was gebeurd, dan konden we nu niet genieten van dit geweldige ras Alaskan Klee Kai. Het gaat om een ongeplande dekking tussen een Siberische Husky en een onbekende vader. Ineens was er een nest met miniatuur puppies. Ze leken heel erg op hun moeder, alleen niet echt qua grootte.

Als er vervolgens niets was gedaan met deze puppies, dan zou dit ras Alaskan Klee Kai nooit zijn ontstaan. Maar gelukkig gebeurde er nog iets anders, waardoor we nu na al die tientallen jaren enorm kunnen genieten van dit ras. Haar naam is Linda Spurlin en deze vrouw bezocht heel toevallig dit puppynest in Oklahoma. Ze ging op bezoek bij familieleden. Ze zag deze kleine Siberische Husky’s en begon eigenlijk meteen na te denken. Toen ze weer terug was in het land waar zij is geboren, Alaska, was ze vastberaden om dit ras verder te ontwikkelen, al was dit een heel lastige opgave, omdat het nog steeds onbekend was wie de vader precies was.

Hoe ziet een Alaskan Klee Kai er precies uit?

Op een gegeven moment had Linda Spurlin, weer terug in Alaska, de oplossing. Ze bleef deze puppies kruisen met kleinere rassen, zoals de Amerikaanse Eskimohond en de Schipperke. Hierdoor ontstond er geen ongezonde dwerggroei en daardoor kun je ook goed ongewenste gezondheidskenmerken vermijden. Nieuwe genen werden dus geïntroduceerd en op deze manier werd een gezond hondenras ontwikkeld. Linda noemde uiteindelijk dit ras de Alaskan Klee Kai, omdat ze uit Alaska komt én omdat Klee Kai in de taal van Eskimo’s ‘kleine hond’ betekent, wat we ook al aan het begin van dit artikel hebben beschreven. Een mooi verhaal!

Nu weet je hoe de Alaskan Klee Kai precies is ontstaan, maar hoe ziet een hond van dit ras er eigenlijk uit? Zou jij deze hond herkennen als je deze op straat ziet en hoeveel verschilt deze hond qua uiterlijk (en ook qua innerlijk en karakter) eigenlijk van de Siberische Husky? De verschillen tussen een Alaskan Klee Kai en een Siberische Husky zijn behoorlijk groot te noemen. De vacht, de lichaamsvorm en de markeringen. Dit zijn allemaal herkenbare punten die afstammen van de Siberische Husky. Maar er is toch een groot verschil: de grootte en de lengte. De Alaskan Klee Kai is een stuk kleiner dan de Siberische Husky, een enorm stuk.

Wat voor een karakter heeft de Alaskan Klee Kai?

Nu weet je hoe een Alaskan Klee Kai is ontstaan, in de jaren zeventig in een nest in Oklahoma in de Verenigde Staten. Je weet ook hoe een Alaskan Klee Kai er precies uitziet, zo ongeveer hetzelfde als een Siberische Husky, maar dan een enorm stuk kleiner. In deze alinea vertellen we je graag veel meer over wat voor een karakter de Alaskan Klee Kai precies heeft. We kunnen de Alaskan Klee Kai gerust een slimme hond noemen. Deze hond is dus erg slim, maar net zoals veel andere honden is dit ras erg moeilijk te trainen. Hij begrijpt de instructies goed en kan ook zeker uitblinken op een puppyschool, maar is toch wel erg lastig te trainen.

Hoe zit dat precies? Waarom kan een Alaskan Klee Kai zo lastig te trainen zijn? Dit komt voornamelijk door de hoge prooidrift die dit ras heeft. Dit betekent dat je al snel een springerige hond hebt op de puppytraining die liever achter eekhoorns en katten aanrent dan de instructies opvolgen. Maar aan de andere kant: als hij eenmaal de instructies goed weet op te volgen, dan heb je wel echt te maken met een geweldige hond die dus, zoals hierboven al gezegd, enorm kan uitblinken op de puppyschool. Verder is het goed om te benoemen dat een Alaskan Klee Kai bezorgd kan zijn. Dan wordt hij nerveus in de buurt van bijv. vreemden.

Wat moet je nog meer echt weten over een Alaskan Klee Kai?

Maar niet alleen bij vreemden kan een Alaskan Klee Kai bezorgd worden, ook wordt hij bezorgd of nerveus in nieuwe situaties, als hij geen duidelijkheid heeft. Het is dus erg belangrijk om dit hondenras altijd zoveel mogelijk duidelijkheid te geven. Het kan al helpen als je vroeg met socialisatietraining begint en met het geven van heldere instructies, ook wanneer je bijvoorbeeld eten gaat geven en wanneer je met je hond gaat wandelen. Deze hond heeft behoefte aan duidelijkheid en structuur, dus dit komt zeker later ten goede. Het is natuurlijk heel mooi als je op lange termijn profijt hebt van de structuur die je je hond biedt.

Nu weet je ook veel over het karakter van een Alaskan Klee Kai en hoe je deze hond het beste zou kunnen trainen en hoe je deze hond structuur en duidelijkheid kunt geven, zodat je hond een enorm lieve hond is en blijft. Maar hoe zit het eigenlijk met de gezondheid van een Alaskan Klee Kai? Dit ras is erg gezond, zeker in vergelijking tot andere hondenrassen. Toch kan ook dit hondenras te maken krijgen met vervelende ziektes en andere problemen. De Alaskan Klee Kai heeft zelf voornamelijk last van problemen met het hart, ook wel hartziektes genoemd. Deze hartziektes komen vaak voor bij honden van dit ras die ouder zijn.

Wat moet je nog meer weten over de Alaskan Klee Kai?

Naast hartziektes die kunnen ontstaan bij de Alaskan Klee Kai kunnen er ook problemen met de schildklier ontstaan. Dit zijn eigenlijk de twee meest voorkomende ziektes en problemen die bij een Alaskan Klee Kai kunnen ontstaan. Je hebt als baasje wel geluk dat problemen met de schildklier ook pas vaak later ontstaan als de Alaskan Klee Kai al wat ouder is. Maar verder is dit ras dus erg gezond en net zo sterk als een Siberische Husky. Dat is natuurlijk erg fijn, als je als baasje te maken hebt met een sterke hond die graag buiten is en die veel aankan. Je zult dan ook heel veel plezier gaan hebben van de Alaskan Klee Kai als je zijn baasje bent.

We hopen dat we je een helder beeld hebben gegeven van de Alaskan Klee Kai. Over het algemeen is de Alaskan Klee Kai dus een zeldzaam ras dat erg bijzonder is en dat ook erg loyaal is. Daarnaast is deze Alaskan Klee Kai ook zeker een gezinshond te noemen. We hopen dat je nu alle informatie hebt die je over deze hond zocht. Mocht je nog vragen hebben over de Alaskan Klee Kai, dan kun je altijd contact met ons opnemen en je vraag aan ons stellen via deze website. We zullen er dan alles aan gaan doen om zo snel mogelijk je vragen te beantwoorden, zodat je zelf precies weet of dit het ras is waarvoor jij wilt gaan of juist niet.