TopDierenwinkels

Akita Inu

Er zijn van die hondenrassen die meteen een sterke indruk maken als je ze voor de eerste keer ziet. Bij het hondenras Akita Inu is dit zeker het geval. Akita Inu is namelijk een Japans hondenras en heeft een heel sterk, krachtig en imposant uiterlijk. Het zijn honden die zich rustig, kalm en waardig weten te gedragen en daarnaast erg onverschrokken en dapper zijn. Het mooie aan dit ras is dat ze tegenover hun baasjes heel volgzaam en erg loyaal zijn. Zoals hierboven al gezegd komt de Akita Inu uit Japan en is de schofthoogte van een reu ongeveer 67 centimeter en de schofthoogte van een teef ongeveer 61 centimeter. Een geweldig ras!

Wat moet je allemaal weten over Akita Inu?

Het gewicht van een gemiddelde Akita Inu ligt tussen de 30 en 35 kilogram. Een te laag of te hoog gewicht is niet goed en kan ongezond zijn voor een Akita Inu. Mocht je zelf de trotse eigenaar zijn van een Akita Inu, dan kun je jouw hond wegen en kijken op basis van deze informatie of jouw Akita Inu het juiste gewicht heeft of dat hij of zij iets meer moet gaan aankomen of gaan afvallen. Het leuke aan honden van dit ras is dat de Akita Inu in verschillende soorten en maten te zien zijn. Zo hebben sommige honden van dit ras een rode kleur, maar andere honden hebben ook meer een sesam kleur of en sommigen zijn zelfs wit. 

Akita Inu heeft een mooie vacht, maar deze vacht hoeft niet heel erg verzorgd te worden. Het kan zijn dat een Akita Inu zal gaan verharen en als dit gebeurt, dan gebeurt dit ongeveer twee keer per jaar. Regelmatig borstelen is uiteraard wel nodig, maar dat is bijna bij iedere hond goed om regelmatig te doen. Als we het karakter alvast wat onder de loep nemen van een Akita Inu, dan kunnen we stellen dat een Akita Inu trouw is, maar ook waaks, vriendelijk en volgzaam. Tegenover hun baasje zijn ze trouw, maar tegenover vreemden kunnen ze afstandelijk zijn en als ze andere honden zien, is de kans groot dat ze zich dominant gedragen.

Waar komt Akita Inu oorspronkelijk vandaan?

Voordat we je alles vertellen over waar het hondenras Akita Inu oorspronkelijk vandaan komt, vertellen we je ook graag alvast iets over hoeveel behoefte dit ras aan beweging heeft. Akita Inu heeft namelijk behoorlijk veel behoefte aan beweging. Meer misschien dan een gemiddelde hond. Daarnaast heeft Akita Inu ook een behoorlijk groot jachtinstinct. Uitlaten zonder lijn is dus misschien niet altijd aan te raden, misschien alleen als je de Akita Inu in een groot gebied uitlaat, want als ze een andere hond zien, dan kunnen ze hierop afrennen en zich niet alleen dominant gedragen, maar ook de andere hond bijvoorbeeld licht gaan aanvallen.

Wist je dat Akita Inu ook bekendstaat als Akita-ken, Grote Japanse hond en Japanse Akita? Akita Inu heeft dus meerdere bijnamen eigenlijk. Maar Akita Inu is de meest voorkomende naam en daarom noemen we dit ras in dit artikel dan ook consistent Akita Inu. In de bergen van Japan is dit bijzondere ras ontstaan. In Japan zijn er veel oud-inheemse honden en dit hondenras behoort tot de oudste inheemse honden van Japan. Al eeuwenlang bestaat dit ras en ook al die eeuwen lang is dit ras eigenlijk niet veranderd en dus hetzelfde gebleven. De voorouder van Akita Inu is de Matagi-hond. Dit ras is weer ontstaan als winterjager in Japan.

Ken je het verhaal van Hachiko?

Het is altijd leuk als een bepaald ras op een gegeven moment bekender wordt en ook internationale erkenning krijgt. Bij Akita Inu gebeurde dit in 1923 toen een speciale hond van dit ras werd geboren. Een professor uit Tokio werd het baasje van deze pup. Hachiko liep iedere dag naar de trein die de professor naar zijn werk nam, daar wachtte hij tot vier uur en dan herkende hij zijn baasje meteen weer als die terugkwam. Toen zijn baasje op een dag stierf, bleef het hondje negen jaar daarna bij de trein wachten. In Japan is Akita Inu sindsdien een symbool van loyaal zijn en trouw blijven. Sindsdien was de Akita Inu wereldwijd bekend.

Er is zelfs in 1934 een bronzen beeld van dit hondje geplaatst op het treinstation van Shibuya. In 1955 pas werd de Akita Inu officieel erkend door de Raad van Beheer als officieel hondenras. In het Verenigd Koninkrijk dook de hond voor het eerst op in 1937 en daar werd in de jaren tachtig de Akita Inu enorm populair. In 1982 en in 1986 bereikte dit hondenras ook wereldwijd andere landen, zoals Australië vanuit de Verenigde Staten en ook Nieuw-Zeeland vanuit het Verenigd Koninkrijk. Momenteel is de Akita Inu niet meer weg te denken uit de wereld van de verschillende soorten hondenrassen die er zijn en is dit ras officieel erkend.

Hoe ziet een Akita Inu er eigenlijk precies uit?

Een Akita Inu is een grote hond. Dat is een ding dat zeker is. Ze hebben dikke dubbele vachten en hebben wel een beetje iets weg van een Siberische Husky, ook een enorm bekend hondenras natuurlijk. De vacht van een Akita Inu is doorgaans kort. Er zijn ook wel honden van dit ras met een lange vacht en deze honden worden meestal Moku genoemd. Naast de Japanse Akita Inu, het meest bekende hondensoort van dit ras, bestaat er ook een Amerikaanse Akita Inu. De Amerikaanse kan in alle mogelijke kleuren voorkomen, terwijl de Japanse Akita Inu ook helemaal geen enkele markering in de vacht of in het gezicht heeft. 

Verder zit er nog wat verschil tussen een mannelijke Japanse Akita Inu en natuurlijk een vrouwelijke Japanse Akita Inu. De mannelijke Japanse Akita Inu is doorgaans ongeveer 66 tot 71 centimeter lang en weegt doorgaans ongeveer tussen de 45 en 59 kilogram. De vrouwelijke Japanse Akita Inu is doorgaans ongeveer 61 tot 66 centimeter lang en weegt doorgaans ongeveer 32 tot 50 kilogram. Als je een kleinere en lichtere variant ziet, dan heb je zeker te maken met een Japanse Akita Inu. De Amerikaanse tegenhanger is namelijk in ieder geval iets groter en zwaarder vergeleken met de Japanse Akita Inu. Wist jij al wel van deze verschillen? 

Hoe zou je het karakter omschrijven van een Akita Inu?

We kunnen met een gerust hart een Akita Inu een knappe, intelligente en sterke hond noemen. Dit ras is eigenzinnig en moedig. Verder zijn ze spontaan, maar kunnen ze zich ook wel dominant gedragen. Eigenlijk zou je een Akita Inu als een introvert iemand kunnen beschouwen. Dit komt doordat ze vaak eerst nadenken en dan pas reageren. Dit maakt ze over het algemeen kalm en stil als je ze voor een eerste keer ziet. Ze denken dus eerst goed na, voordat ze actie ondernemen. Soms weet je dus niet precies hoe het met ze gaat. Dit is een eigenschap die ze moeilijk laat lezen, maar daarentegen zijn ze wel heel loyaal aan hun baas.

De Akita Inu is gefokt om niet in groepen te leven en dit maakt ze dus ook niet de ideale gezinshond of de hond die met heel veel andere dieren kan leven. Maar voor een baasje is een Akita Inu zeker volgzaam en betrouwbaar. Ben je benieuwd hoe je een Akita Inu het beste kunt trainen? Ook dat vertellen we je heel graag. Eigenzinnige en soms koppige honden. Zo kun je een Akita Inu het beste omschrijven. Dus je kunt er ook al vanuit gaan dat het trainen van een Akita Inu ook niet het meeste simpele is om te doen. Het is goed om vanaf jonge leeftijd een Akita Inu goed te socialiseren, zodat ze commando’s krijgen snel gewend zijn.

Hoe zit het met de gezondheid van een Akita Inu?

Een Akita Inu wordt gemiddeld tussen de 11 en 15 jaar. Dit is relatief oud voor een hond. In ieder geval is dit boven het gemiddelde als je het vergelijkt met andere hondenrassen. Helaas heeft de Akita Inu wel te maken met een aantal gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan, zeker op latere leeftijd bij dit bijzondere hondenras. Zo kunnen er orthopedische problemen ontstaan. Dit zijn problemen met de gewrichten, in dit geval kan het bij een Akita Inu gaan om een heup en elleboogdysplasie. Het kan leiden tot ontstekingen, pijn en kreupelheid, maar ook kan een Akita Inu hierdoor wat angstig worden. 

Verder kunnen er ook auto-immuunziekten ontstaan bij een Akita Inu. Zo’n auto-immuunziekte zal vooral ontstaan bij organen, maar ook met de huid. Bij een Akita Inu kan ook helaas kanker ontstaan. De meest voorkomende kanker bij een Akita Inu is lymfosarcoom. Deze vorm van kanker tast de lymfeklieren en lymfecellen van een Akita Inu aan. Dit waren ongeveer de meest voorkomende ziekten en gezondheidsproblemen die bij dit ras kunnen ontstaan. We hopen dat je nu een goed beeld hebt van een Akita Inu en we zijn benieuwd of dit het ras is wat jij wilt gaan aanschaffen. Je zult er veel plezier van hebben.