TopDierenwinkels

Afghaanse Windhond

Als je de Afghaanse windhond voor het eerst voorbij ziet komen rennen, dan is de kans groot dat je even stopt met wat je aan het doen was en gewoon even een blik werpt op deze prachtige hond. Misschien is dat je wel overkomen en ben je daardoor naar deze website gegaan om meer te weten te komen over deze prachtige hond. De Afghaanse windhond heeft een spectaculaire vacht en als hij of zij voorbij komt rennen, dan wil je dus echt er even naar staan kijken, omdat die haren van het vacht prachtig heen en weer wapperen in de wind tijdens het rennen. Deze spectaculaire vacht is onmiskenbaar.

Hoe is de vacht van de Afghaanse windhond ontstaan?

Zoals de naam al doet vermoeden komt de Afghaanse windhond oorspronkelijk uit Afghanistan. De spectaculaire vacht die dit ras heeft is hier ontstaan als bescherming in de bergen tegen het extreme weer en de barre temperaturen die er kunnen zijn in Afghanistan. Door zijn vacht is het ook eigenlijk ondenkbaar dat de Afghaanse windhond met een ander ras wordt vergeleken. Als je de Afghaanse windhond ziet, dan weet je eigenlijk meteen dat het om de Afghaanse windhond gaat en dit komt dus echt door zijn spectaculaire vacht. De houding van deze Afghaanse windhond is trouwens koninklijk te noemen. Erg koninklijk. Dit is ook iets wat je meteen zult herkennen als je de Afghaanse windhond ziet. Vroeger werd hij vooral ingezet in Afghanistan als jacht – en herdershond. Hier werd hij vele verschillende eeuwen voor ingezet. De Afghaanse windhond is een van de vroegste gedomesticeerde rassen en daarom weten we ook best veel over de voorgeschiedenis van dit ras. De schofthoogte van dit ras verschilt per reu en per teef. De schofthoogte van de reu ligt tussen de 68 en 74 centimeter en de schofthoogte van de teef ligt tussen de 63 en 69 centimeter. Afghaanse windhonden wegen doorgaans ongeveer 25 kilogram en dit is bij reuen en teven hetzelfde. Voordat we het gaan hebben over de aard van een Afghaanse windhond, is het goed om te vermelden dat de Afghaanse windhond in eigenlijk alle verschillende soorten kleuren kan voorkomen. Verder is het goed om te vermelden dat je de Afghaanse windhond ongeveer één keer in de week kunt borstelen. Het is dan wel van belang om dit heel grondig te doen. Het kan natuurlijk zo zijn dat de vacht van de Afghaanse windhond vuil wordt, dan is het slim om dit ras in bad te doen. Ze vinden het niet eens zo heel erg vervelend om in bad te gaan, dus dit is prima om bijvoorbeeld één keer in de maand te doen wanneer de vacht heel erg vuil is.

Wat is de aard van de Afghaan?

En wat is nu precies de aard van de Afghaanse windhond, ook wel in het kort Afghaan genoemd? Dit ras is erg onafhankelijk, is in het huis bijna altijd rustig en daarnaast moedig. Ten opzichte van mensen die de Afghaanse windhond niet kent, is hij in het begin afstandelijk, maar dit kan dus zeker veranderen naarmate dit ras de andere persoon beter leert kennen. Er zit hierin geen kwade wil. Het is eerder een wat afwachtende houding. Het is wel belangrijk dat dit ras heel erg veel beweging nodig heeft. Als je deze hond weinig uitlaat, dan is de kans heel groot dat dit ras in het huis erg opstandig en heel vervelend zal gaan worden.

De Afghaanse windhond ten opzichte van zijn baasje

Dit ras is in het begin ook afstandelijk richting zijn baasje. Ze zoeken niet per se uit zichzelf aandacht van hun baasje en dit kan dan ook zeker in het begin wel wat lastig zijn. Maar aan de andere kant: als ze zich aan je hechten, dan hechten ze zich ook echt. De Afghaanse windhond hecht zich namelijk het liefst heel sterk aan één persoon, maar vindt het ook niet erg om in het gezelschap van andere personen of honden te zijn. De Afghaanse windhond is niet echt een gezinshond. Als je een hond voor je gezin zoekt, zijn er wel andere honden te vinden die echt meer een gezinshond zijn. Dit komt omdat dit ras liever niet met kinderen of andere dieren is. De Afghaanse windhond wil ook weer niet helemaal leven zonder kinderen of andere dieren, maar het wordt dit ras in ieder geval te veel als er ook te veel kinderen of te veel andere dieren in zijn omgeving zijn. Dit is dus wel iets om mee rekening te houden op het moment dat je een gezin hebt en als gezin voor een Afghaanse windhond kiest. Dit kan dus een niet perfecte match zijn in de praktijk. We hebben al gesproken over de spectaculaire vacht van de Afghaanse windhond. Het nadeel hiervan is wel dat het veel werk vereist om het te onderhouden en het lang en zijdeachtig te houden. Maar als je hier goed in bent, is het leuk.

De geschiedenis van de Afghaanse windhond

Zoals we in het begin al hadden benoemd, is de Afghaanse windhond, zoals ook de naam doet vermoeden natuurlijk, ontstaan in Afghanistan. Hier ontwikkelde de Afghaanse windhond zich als een herders – en jachthond die erg goed werd in het beschermen van anderen. Jarenlang was het verboden om dit ras uit Afghanistan te exporteren. Het was niet eens verboden. Het was erg illegaal en er stond een hoge straf op. Hierdoor duurde het lang voordat de Afghaanse windhond zich als ras verspreidde over de hele wereld en daarom is de Afghaanse windhond nog steeds niet echt een hond die je iedere dag in het straatbeeld ziet. Uiteindelijk is de Afghaanse windhond in het Verenigd Koninkrijk beland. Waarschijnlijk is dit gebeurd door Britse militairen die deze honden hebben meegesmokkeld. Al zijn niet alle historici het erover eens dat dit daadwerkelijk zo is gebeurd. Feit is wel dat de Afghaanse windhond uiteindelijk in Europa is beland, ondanks dat het illegaal was vanuit Afghanistan. En dat is maar goed ook, want de Afghaanse windhond is een prachtige hond. We hebben al veel over de vacht gezegd. Maar hoe ziet de Afghaanse windhond er verder uit? De Afghaanse windhond is een aristocratische en elegante windhond met dus een mooie vacht.

Hoe ziet de Afghaanse windhond er eigenlijk verder uit?

Het is goed om het haar van de Afghaanse windhond lang te laten. Het haar hangt meestal dicht tegen de oren aan. Verder groeit er veel extra haar aan de achterkant van de benen en de oren van de Afghaanse windhond. De haargroei is dus niet overal precies tegelijk. De meeste Afghaanse windhonden hebben een typisch donker masker op hun gezicht qua vachtkleur. De ogen van de Afghaanse windhond drukken meestal een afstandelijke onverschilligheid uit, maar dit komt vooral door de amandelvormige, donkere en soms gouden ogen, maar hoe deze Afghaanse windhond lijkt op basis van zijn ogen is niet per se hoe dit ras daadwerkelijk is.

Hoe kun je het beste een Afghaanse windhond trainen?

Het is goed om te weten dat dit ras erg intelligent is en dat ze wel enigszins ondeugend kunnen zijn. Ze kunnen goed problemen oplossen en zorgen er graag voor dat ze iets zullen krijgen wat ze graag willen hebben. Wel is het moeilijk om de Afghaanse windhond goed te trainen. Het is een van de moeilijkste rassen als het aankomt op het goed trainen van dit ras. Dit heeft vooral te maken met dat het lastig is om Afghaanse windhonden nieuwe commando’s aan te leren. Je moet er de tijd voor nemen en geduld hebben en dan kan het zeker goed komen. Je moet vooral niet heel kritisch zijn.

Hoe zit het met de gezondheid van een Afghaanse windhond?

Over het algemeen zijn Afghaanse windhonden zeer gezonde honden. Er zijn een paar aandoeningen die weleens voorkomen bij de Afghaanse windhond, maar dit komt nog steeds heel weinig voor, dus als je op zoek bent naar een hond waarvan de kans groot is dat je hem of haar lang in huis kunt gaan hebben, dan is de Afghaanse windhond absoluut een aanrader. Er zijn dus wel wat aandoeningen die af en toe voorkomen, zoals eerder gezegd. Denk dan bijvoorbeeld aan aandoeningen als hypothyreoïdie, glaucoom, corneale dystrofie of chylothorax. Maar zoals gezegd: het is ook weer niet zo dat deze aandoeningen er snel zijn.

Weet jij al of je deze hond wilt gaan aanschaffen?

Neem vooral een Afghaanse windhond in huis als je zin hebt om veel tijd te investeren in het verzorgen van zijn prachtige vacht. Het is belangrijk om hier tijd en energie in te steken, zodat de vacht prachtig en mooi zal blijven. Verder is het ook goed om regelmatig de nagels van deze Afghaanse windhond te knippen. We hopen dat je nu alle informatie hebt gekregen die je wilde hebben van dit ras. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen en dan helpen we je graag met het beantwoorden van alle vragen die je hebt. We wensen je veel plezier met dit mooie ras.