TopDierenwinkels

Affenpinscher

Van alle stamboomrassen is de Affenpinscher een van de minst voorkomende. De Affenpinscher is wel een heel lieve hond om in huis te hebben. De hond staat bekend om een grote persoonlijkheid en het hebben van een zeer grappig karakter. De Affenpinscher wordt ook wel de apenhond genoemd, en als je naar deze lieve hond kijkt, dan heb je al snel door waarom de Affenpinscher deze bijnaam heeft gekregen. Het ras lijkt er een beetje op en dat is ook niet zo gek, want ‘affe’ betekent in het Duits aap en dat is ook weer niet vreemd, aangezien het ras de Affenpinscher zich in Duitsland ontwikkelde als een heel bijzonder dier.

Wat moet je allemaal weten over de Affenpinscher?

De Affenpinscher ontwikkelde zich in Duitsland namelijk als een uitloper van de ongedierte-jachtterriërs en dit ras werd al snel door winkeliers en boeren gehouden. Het ras werd razend populair in Duitsland en ondertussen is de Affenpinscher wereldwijd erg populair. De herkomst van de Affenpinscher is dus Duitsland. Verder is de schofthoogte van deze hond tussen de 25 en 30 centimeter, dit geldt voor zowel reuen als teven. De Affenpinscher is dus een kleine hond en kan daardoor ook niet enorm zwaar worden. De meeste Affenpinschers van dit ras worden tussen de 4 en 6 kilogram én ze hebben allemaal dezelfde kleur: zwart.

Het is niet heel ingewikkeld om de Affenpinscher te verzorgen. Als je dit ras regelmatig kamt en borstelt, dan zal het dier al heel erg blij zijn. Af en toe kun je de Affenpinscher ook plukken. Dit is erg goed om te doen. Maar één ding is van belang: scheer de Affenpinscher nooit. Dit is nergens voor nodig. Qua karakter kan de Affenpinscher wat koppig zijn, maar verder is de Affenpinscher een geweldig ras qua karakter om te treffen. Als je een Affenpinscher in huis haalt, dan krijg je er een hoop liefde in de vorm van een lief karakter voor terug. De belangrijkste kenmerken zijn vriendelijk, aanhankelijk, vrolijk en waaks.

De Affenpinscher heeft weinig beweging nodig

Er zijn ook hondenrassen die erg veel beweging nodig hebben en het is goed om dit van tevoren te weten, zodat je kunt beslissen of je een hond van dit hondenras wel of niet wilt gaan aanschaffen. De Affenpinscher heeft gelukkig minder beweging nodig. Het uitlaten van dit ras en af en toe laten rennen en spelen is al genoeg om een lief en vrolijk beest in huis te hebben. De Affenpinscher is gewoon met recht een van de liefste en meest innemende hondenrassen en dat maakt de hond enorm populair. Dit ras geniet er zelf ook van om aandacht te krijgen en wil dus ook graag in contact zijn met een eigenaar die de moeite neemt.

Het is belangrijk om de Affenpinscher niet te onderschatten. Hoewel ze behoorlijk klein zijn, kunnen ze wel degelijk hun baasje beschermen, zeker als ze een goede, vertrouwelijke band met hun baasje hebben opgebouwd. En dus is de Affenpinscher zeker een waakhond te noemen, ondanks de grootte. Maar dit ras is intelligent, heel erg alert en kan snel aanvoelen als er problemen zijn, waardoor al deze eigenschappen van de Affenpinscher de ideale waakhond maken. De Affenpinscher heeft het meteen door als er iets aan de hand is en als er actie moet worden ondernomen. En dat is dus een enorm voordeel van deze Affenpinscher.

Zijn het gezinshonden?

Misschien is het wel goed om te weten dat de Affenpinscher niet de meest ideale gezinshond is die er is en dit heeft dus te maken met het feit dat de Affenpinscher er goed op let als er problemen zijn en soms ook wel problemen signaleert als die er eigenlijk niet echt zijn. Ze maken dan erg veel geluid en kunnen soms niet goed omgaan met kinderen. Dit maakt ze dus niet de meest ideale gezinshond. Het voordeel is wel dat de vacht van de Affenpinscher licht is en dat er dus niet snel vele haren door het huis komen te liggen. Dit ras staat bekend om de gezondheid en om het feit dat deze honden heel gezond zijn. 

Hoe oud kunnen ze dan worden?

Affenpinschers behalen doorgaans een mooie leeftijd met een gemiddelde van 12 tot 14 jaar wat een mooie leeftijd is voor een gemiddelde hond. We hebben het in het begin al een beetje gehad over het uiterlijk van de Affenpinscher. Laten we daar nog iets dieper op ingaan: het is niet zo vreemd dat de Affenpinscher qua uiterlijk als een van de meest grappige honden wordt gezien (en misschien ook wel qua innerlijk). De Affenpinscher heeft namelijk nogal een ‘stoere’ houding en dat maakt de hond erg grappig als je hem of haar voor het eerst ziet. Die ‘stoere’ houding is vooral zo grappig, omdat de hond zelf natuurlijk niet echt heel groot is.

Hoe ziet de Affenpinscher er verder uit?

Bijna iedere hond die een Affenpinscher is, heeft levendige ogen die donker zijn. De oren zijn wel erg verschillend. Bij sommige Affenpinschers hangen de oren en bij andere Affenpinschers staan de oren juist rechtop. De oren zijn wel niet zo heel groot, dit is bij alle Affenpinschers ongeveer hetzelfde. Nu komen we op het aapachtige uiterlijk dat dit ras heeft, dit komt voornamelijk door de kaak die een lichte onderbeet heeft en dat accentueert het aapachtige uiterlijk. Maar als je in zijn geheel naar een Affenpinscher kijkt, dan lijkt dit ras natuurlijk voor geen meter op een aap. Alleen al omdat de Affenpinscher zo enorm klein is.

Hoe kun je het beste een Affenpinscher opvoeden?

Als je tot nu toe dit artikel hebt gelezen over de Affenpinscher, dan kun je ongetwijfeld wel raden dat het opvoeden en trainen van dit bijzondere en ondeugende ras niet de meest gemakkelijke taak in de wereld is. Het trainen van een Affenpinscher kan dan ook enigszins moeilijk worden. Als ze gaan trainen, willen ze het vooral leuk hebben en willen ze met kleine prestaties worden beloond. Dus echt de hele tijd luisteren en uren lang alle instructies opvolgen, dat zit er niet echt in bij deze Affenpinscher. Maar in ruil daarvoor krijg je wel een geweldige hond terug die je altijd trouw is en die voor je opkomt als er problemen ontstaan.

Het is zelfs af te raden om een Affenpinscher die erg goed is getraind in een openbare ruimte vrij te laten. De Affenpinschers zijn zo vrolijk en nieuwsgierig dat ze vroeg of laat ergens heen rennen en dan ben je ze kwijt, dan gaan ze zelf op onderzoek uit en moet je maar afwachten wat er precies aan het gebeuren is op de plek waar ze op dat moment dan zijn. Als je een Affenpinscher wilt trainen op een goede manier, dan wordt er aangeraden om een benchtraining te geven. Op deze manier versnel je met een bench het proces. Echte huistraining kan daarentegen weer lastig zijn, maar dit is iets wat je zou moeten onderzoeken.

Verder is het wel aan te raden om de Affenpinscher op een specifieke wijze te trainen, zodat hij of zij minder agressief zal zijn richting mensen. Hiervoor is een socialisatietraining sterk aan te raden. Niet alleen om de agressie richting andere mensen te minimaliseren, maar ook de agressie richting andere honden, want de Affenpinscher kan zich weleens agressief gedragen richting andere mensen of andere honden als hij of zij denkt dat er problemen zijn ontstaan en dan haalt de Affenpinscher het in zijn of haar hoofd om deze problemen te moeten gaan oplossen door agressief gedrag te vertonen. Start deze training echt zo vroeg mogelijk.

Hoe zit het met de gezondheid van de Affenpinscher?

Wat betreft de gezondheid van de Affenpinscher kunnen we in dit artikel alleen maar goed nieuws delen: de Affenpinscher is nauw verwant aan de Duitse Pinscher en net als deze Pinscher hebben de meeste Affenpinschers een geruisloos leven wat betreft hun gezondheid. Ze zijn over het algemeen dus erg gezond. In het ras zelf komen er weinig echte gezondheidsproblemen voor. Natuurlijk kunnen er altijd kwaaltjes ontstaan, zeker als ze ouder worden, maar over het algemeen is het goed te doen qua gezondheid met deze Affenpinschers. 

Weet jij nu al of je een Affenpinscher wilt gaan aanschaffen of nog niet?

We hopen dat we je alle informatie hebben kunnen geven over de Affenpinscher. Misschien wil je binnenkort wel een hondje uit dit ras gaan aanschaffen of ben je al een lange tijd de trotse eigenaar van een hondje met dit ras, maar had je een aantal vragen over bijvoorbeeld het karakter of de opvoeding van de Affenpinscher. We hopen dat je vragen zijn beantwoord in dit artikel. Anders kun je altijd contact met ons opnemen via deze website en dan gaan we ons best doen om zo snel mogelijk je vragen te beantwoorden, zodat je precies weet wat je wilde weten over dit lieve en bijzondere ras: een hond die je écht in huis zou willen hebben.