TopDierenwinkels

Affen Tzu

De Affen Tzu is een vriendelijke en gemakkelijk te houden Pinscher-kruising. Ze hebben een stoere geest en zijn ook erg energiek! Vanwege dezelfde fysieke kenmerken die worden gedeeld tussen de Affenpinscher en de Shih Tzu, is het moeilijk om een Affen Tzu van beide rassen te onderscheiden. Sociaal, intelligent en loyaal – de Affen Tzu is op dit moment misschien nog geen erkend hondenras, maar dat kan niet lang meer duren.

Omdat deze honden tevreden zijn met korte wandelingen en niet veel tijd buitenshuis nodig hebben om te bewegen, hebben ze geen grote tuin nodig. Ze kunnen binnenshuis al voldoende bewegen. Om brutaal gedrag in de toekomst te voorkomen, moet je dit in een vroeg stadium in de kiem smoren en proberen hierop waakzaam te blijven terwijl ze opgroeien.

Over dit speciale hondenras

De Affenpinscher en de Shih Tzu zijn twee kleine rassen met een nogal uiteenlopende geschiedenis. Toch zijn ze niet al te verschillend als het gaat om uiterlijk en temperament. In de jaren 70 was er een enorme trend in het fokken van hybride dieren – en dit ging gewoon door. Tegenwoordig is het praktisch onmogelijk om een stamboomras te vinden dat niet ooit met een ander ras is gemengd. We vertellen je nu over de twee stamouders van deze speciale kruising.

De Shih Tzu De Shih Tzu is een van de oudste hondenrassen en bestaat al zo’n 3000 jaar (waardoor de Affen Tzu een inhaalslag te maken heeft!). Terwijl sommige mensen denken dat Shih Tzu’s oorspronkelijk uit Tibet kwamen, is het waarschijnlijker dat hun land van herkomst China was. Er is een verhaal dat helemaal teruggaat tot de vroege jaren 1900 over een keizer van China, die op een gegeven moment een Shih Tzu kreeg, door niemand minder dan Zijne Heiligheid de Dalai Lama.

Ondanks een lange geschiedenis (de eerste werden in de jaren dertig naar Europa gebracht), duurde het tot die tijd dat Shih Tzus daar populaire metgezellen werden. Dit was vooral te danken aan hun liefdevolle persoonlijkheden, waar mensen al snel voor smelten.

De Affenpinscher De Affenpinscher wordt ook wel de ‘apenhond’ genoemd vanwege zijn mooie bruine ogen en brutale snuitje. Affenpinschers zijn al eeuwenlang een soort ongediertejager, maar het duurde tot de jaren 1800 voordat ze echt vorm kregen. Het ras is verwant aan de Schnauzer en de Duitse Pinscher. De Affenpinscher is een naaste verwant van de Griffon Bruxellois.

De Affenpinscher was ook een van de belangrijkste rassen die werden gebruikt om de Griffon Bruxellois te creëren, en het was de dankbare ontvanger van hun DNA toen ze tijdens de Tweede Wereldoorlog werden teruggefokt tot een raszuivere Affenpinscher-populatie. Dit “terugbroeden” was nodig omdat de populatie Affenpinschers zo klein werd dat ze met uitsterven dreigden te worden. Tegenwoordig is de Affenpinscher nog steeds geen bijzonder veelvoorkomend hondenras.

Uiterlijk van de Affen Tzu

De Affen Tzu heeft een ‘geplet’ gezicht dat hem/haar een wat knorrige blik geeft, maar het is geliefd bij velen die beweren dat hij/zij ‘zo lelijk is dat het schattig is!’. Ze hebben een ronde en kleine kop met een korte snuit en een groot oog dat een indruk geeft van zowel afstandelijkheid als nieuwsgierigheid. Hun lichaam is vierkant en gespierd. Hun ledematen zijn kort en ze hebben een middellange staart die over de rug krult.

De vacht van de Affen Tzu kan een rechte of licht golvende textuur hebben en zal meestal vrij lang worden als hij niet vaak wordt geknipt. Omdat hun vacht dicht kan zijn, zijn sommige vatbaar voor klitten, vooral onder hun oksels en op hun oren. De meest voorkomende vachtkleur is zwart, maar het is mogelijk dat mensen een witte, grijze of bruine vacht hebben. Eenmaal volgroeid kan een volwassen Affen Tzu tussen de 3 kg en 7 kg wegen en tussen de 18 cm en 28 cm bij de schoft meten.

Karakter van de Affen Tzu

Affen Tzu is graag bij mensen en kan je schoothondje worden als ze daar zin in hebben. Om de angst van hun hond weg te nemen, is het belangrijk om ze op de juiste manier te socialiseren, zoals elk nieuw gezinslid en hem of haar tijdig mee te nemen naar puppytraining. Het is niet ongebruikelijk dat een Affen Tzu vriendelijk is tegen dierbaren, maar blaft naar vreemden. Wanneer de postbode arriveert, zou het voor hen niet ongehoord zijn om dan van een zachtaardig wezen in een vervelende waakhond te veranderen.

Vrijwel alle Affen Tzu’s zijn van nature koppig. Een manier om dit te stoppen is door volhardend te zijn en ze op jonge leeftijd te laten zien wie de baas is. Sommige Affen Tzu’s zijn bezitterig van hun spullen en kunnen chagrijnig worden als er mensen in de buurt zijn.

Veel mensen kopen Affen Tzus als waakhond en zullen hun familie vertellen wanneer er bezoek is of wanneer ze iets onverwachts horen. Blaffen kan in sommige gevallen overdreven zijn. Houd er dus rekening mee dat je deze hond niet neemt als je een gehorig huis hebt. De buren zullen je dankbaar zijn.

Trainen

Om de training effectief te laten zijn, moet het gezin erbij betrokken worden. Sta dus niet toe dat de Affen Tzu je domineert of controleert. Het is goed om je pup hond wekelijks mee te nemen naar puppytraining. Koppig gedrag kan worden overwonnen met trainingssessies en een groot aanbod aan hondensnacks.

Gezondheid

We beginnen enkele nieuwe gezondheidsproblemen te zien bij de Affen Tzu-populatie en het is belangrijk dat we deze nauwlettend in de gaten houden.

Tracheale instorting: Honden met zwakkere luchtpijpen kunnen een toeterende hoest, langdurige inactiviteit en ademhalingsmoeilijkheden hebben. De omvang van hun symptomen zal afhangen van hoe ernstig de ineenstorting is. De meeste patiënten kunnen worden behandeld.

Overgewicht: Doordat deze hondjes vaak veel binnen verblijven en veel verwend worden door hun baasje zijn ze erg vatbaar voor het krijgen van overgewicht. Let dus goed op hoeveel eten je jouw Affen Tzu geeft.

Oefeningen

Affen Tzu’s zijn levendig, maar hebben niet veel beweging nodig. Elke dag een paar wandelingen buiten zullen ze prima doen, omdat ze niet veel beweging nodig hebben om gezond te blijven. Om te voorkomen dat je AI zich verveelt, kun je ermee spelen of puzzelspeelgoed gebruiken om zijn geest te stimuleren.

Uiterlijke verzorging

Affen Tzus moeten vaak worden geborsteld. De vacht moet 2-3 keer per week worden uitgeborsteld, met de nadruk op de gebieden waar deze dikker is. Als jouw hond slappe oren heeft is hij of zij vatbaarder voor ophoping van oorsmeer en infecties, dus het is belangrijk dat ze hun oren regelmatig schoonmaken.