Hoe maak je een kat zindelijk?

Zo maak je jouw kat zindelijk

Een kat is natuurlijk een leuk huisdier, dat vindt bijna de helft van de dierenbezitters van Nederland. Toch kan een kat ook behoorlijk vervelend zijn. Een van de redenen dat een kat vervelend kan doen is omdat hij of zij niet goed opgevoed is. Al op jonge leeftijd leert een kat wat wel en niet mag. Meestal gebeurt dit in het begin door de moeder, en vervolgens door de baasjes. Een van de dingen die elke kat moet leren is dat ze niet hun behoefte mogen doen in de leefomgeving. Dit mag alleen in een kattenbak. Gelukkig kunnen alle katten dit leren, een kattenbak is namelijk ideaal voor een kat om zijn behoefte in te doen.

De kattenbak

De kattenbak is de plek voor een kat om zijn behoeftes te doen. Ze komen in verschillende vormen, kleuren en maten maar het concept blijft grotendeels hetzelfde. In een kattenbak doe je kattenbakgrind/korrels. Deze substantie is zeer absorberend en kan alle vocht en nare geurtjes opvangen. Hierdoor zal je geen last hebben van de penetrante geur van de uitwerpselen van je kat. De kat kan zelf via een luikje in de kattenbak lopen om vervolgens met privacy zijn ding te doen. Het is erg belangrijk dat de kat deze privacy krijgt en niet te veel lastig gevallen wordt.

Het zindelijk maken

Zodra je een kitten in huis hebt die nog niet zindelijk is, is het belangrijk dat je de kitten gedurende een aantal dagen in de gaten houdt. Kittens hebben zodra ze gewend zijn aan een huis 4 verschillende gedragingen.

  • ze slapen
  • ze eten
  • ze spelen
  • ze lopen rond

Bij deze laatste gedraging, het rondlopen, moet je de kitten goed in de gaten houden. Hij is namelijk op zoek naar een plek om zijn behoeft te doen. Zodra een kitten dit gedrag begint te vertonen moet je hem oppakken en in de kattenbak zetten. Hierdoor zal zijn bewustzijn begrijpen dat een kattenbak voor zijn behoefte is. Het kan zijn dat je dit vaker moet doen voordat een kitten dit vanzelf gaat doen.

De plaatsing van de kattenbak

Het is belangrijk voor een kat dat een kattenbak goed bereikbaar is maar niet te prominent aanwezig is. Zet hem daarom op een afgeschutte plek in het huis waar wat privacy is, maar die wel goed bereikbaar is voor de kat. Vervolgens zal hij hier automatisch naar toe gaan zodra de nood hoog is.