TopDierenwinkels

Deel op:

5x Beste rattenkooi

4.8
(5)

Ratten hebben vaak een slecht imago door de wilde variant die vaak in steden voorkomt. Het dier wordt vaak gezien als een ziekteverspreider en ongedierte, maar een rat kan ook een heel leuk huisdier zijn om te hebben. Hiervoor moet je dan wel een tamme rat hebben en niet zomaar een rat van de straat plukken. Ratten zijn sociale dieren, dus je koopt er nooit maar een. Alleen dan komt de volgende vraag: “Welke kooi moet ik kopen?”. In dit artikel zullen we je helpen om de beste rattenkooi te kopen en ook in te richten.

 

De beste beoordeelde rattenkooi

Hieronder hebben we vijf producten voor je uitgekozen. Per product zullen we de voordelen en nadelen beschrijven. Bij deze kooien hebben we gekeken naar de grootte, de mogelijkheid om speelgedeeltes aan te brengen en de praktiche en decoratieve delen. Je moet de kooi natuurlijk wel kunnen verplaatsen en het moet mooi in je huis staan.

 

Interzoo Rattenkooi Remy Mocca

De eerste rattenkooi is een ideale kooi voor liefhebbers van ratten. Ook als dit je eerste keer is, kan je met deze kooi niet verkeerd gaan. De kooi heeft drie verdiepingen die verbonden zijn met trappen, hierdoor hebben de ratten veel beweegruimte en kan je meerdere hoeken inrichten voor speel- en voedsel-doeleinden. De kooi heeft een mokkakleurige onderbak en heeft een stevig traliewerk erbovenop. Er zit een deurtje aan de bovenkant en aan de voorkant zitten er ook twee, waardoor je gemakkelijk bij de ratten kan en de kooi schoon kan houden. De bovenconstructie zit met clips vast aan de onderbak. De afmetingen van de bak zijn 58x38x72 . Het nadeel van deze bak is dat ratten niet op roosters mogen lopen, dit is niet goed voor de pootjes. Bij het aanschaffen van deze kooi is het dus aan te raden om iets op de tralievloer te leggen.

 

Rattenkooi Remy Wood Zwart

Deze rattenkooi is van hetzelfde merk als de bovenstaande mokkavariant, maar ziet er al stukken anders uit. De afmetingen zijn net als de mocca rattenkooi: 58x38x72. Alleen bestaat de bak niet uit 3 verdiepingen, maar zijn er enkele plateaus in de bak zichtbaar. Deze plateaus zijn beter voor de ratten om op te lopen. Het nadeel van deze bak is dat de ratten hierdoor minder ruimte hebben, echter ziet er wel stukken mooier uit. Ook qua ruimte hebben de ratten nog meer dan voldoende. Ook is de kleur van de onderbak voor bepaalde interieurs mooier.

 

Konijnenkooi voor jouw ratten

Onderstaande kooi is eigenlijk niet in de markt gezet voor ratten, maar is juist bedoeld om konijnen. Alleen omdat deze kooi veel ruimte(s) heeft en een goed loopoppervlak is het ook ideaal voor jouw ratten. Deze kooi heeft bevestigingsclips aan de zijkanten, die je kan losmaken om de onder- en bovenkant te verdelen. Dit is speciaal zo ontworpen om een goede luchtcirculatie en een schone omgeving te garanderen. De bodems zijn gemaakt van thermoplastische hars, hierdoor worden vuil, uitwerpselen en etensresten effectief opvangen. Als je deze kooi besteld krijg je er ook twee voerbakken en twee drinkflessen bij.

 

Makkelijk in elkaar te zetten kooi

Deze kooi is iets kleiner dan de andere kooien, maar wordt door de beoordelingen gewaardeerd op het mooie design, de hoge kwaliteit en de gemakkelijkheid om de kooi in elkaar te zetten. De groene hangmat zorgt voor een extra laag voor jouw ratten. De tralies zitten met zeer kleine afstand uit elkaar en dit maakt de kooi geschikt voor ratten. De rattenkooi bestaat uit afzonderlijke delen, zodat het indien het niet gebruikt wordt gemakkelijk kan worden opgeborgen.

 

Grote rattenkooi

Deze rattenkooi is echt weer van een next level, dit is helaas ook terug te zien in de prijs. De kooi is 155 cm hoog en heeft drie plateaus, waardoor de ratten veel kunnen klimmen en kunnen ontdekken. De vele ruimte biedt veel mogelijkheden voor het inrichten. Hierdoor kan je de ultieme plek maken voor jouw huisdieren. Jouw ratten zouden je eeuwig dankbaar zijn als ze in dit “huis” mogen wonen. Een ander voordeel is dat de kooi op wielen staat, waardoor het gemakkelijk te verplaatsen is.

 

Rattenkooi kopen?

Voordat je een rattenkooi koopt, zijn er veel dingen waar je op moet letten. Ten eerste de afmetingen. Omdat ratten veel bewegen, willen ontdekken en soms op hun achterpoten willen staan is het aan te raden om minimaal een kooi van 80 x 40 x 40 cm (l x b x h) te nemen. Dit is gebaseerd op twee ratten. Als je dus meer ratten hebt, is het aan te raden om een grotere kooi te nemen. Zo houden alle ratten voldoende bewegingsruimte.

 

Waar kan je de kooi het beste plaatsen?

De plek waar je de kooi staat is zeer belangrijk. Ratten zijn namelijk echt sociale dieren, dus naast meerdere ratten in de kooi is een plek waar veel gebeurd ook een belangrijke factor. Een woonkamer is hierdoor een ideale plek, aangezien hier altijd wel wat sociale interactie is met de dieren. Daarnaast moet je ook kijken naar de temperatuur. De ideale omgevingstemperatuur ligt tussen de 15 en 27 ºC. Plaats de kooi dus niet in de volle zon en niet op een plek met veel tocht.

 

Hoe richt je de kooi in?

De ratten kooi heeft bodembedekking nodig, maar ook genoeg ruimte en spullen om de ratten te vermaken. Deze kleine knaagdieren zijn namelijk heel intelligent en zullen zich vervelen zonder deze attributen. Door deze spullen is het aan te raden altijd een grote kooi te nemen met twee verdiepingen/ meerdere verdiepingen. Op deze verschillende verdiepingen kan je dan verschillende hoekjes inrichten. Ook vinden de ratjes het leuk als de inrichting af en toe wordt veranderd.

 

Bodembedekking rattenkooi

Om een solide thuis te maken voor de ratten is de juiste bodembedekking van belang. We raden aan om Ecobed hiervoor te gebruiken. Dit is gemaakt van stukjes karton en hierdoor houdt je de rattenkooi gemakkelijk schoon. Je moet er namelijk ook rekening mee houden dat ratten heel erg gevoelige luchtwegen hebben en hierdoor slecht tegen stof kunnen. Je drukken dus ook op je hart om absoluut geen zaagsel te gebruiken.

 

Verdiepingen in de rattenkooi

Aangezien ratten houden van ruimte, heeft een fijne kooi vaak meerdere verdiepingen. Als jouw kooi dit niet heeft, zijn er in de markt voldoende plateaus, buizen, hangmatten en ladders te koop die je kan bevestigen aan de chrome tralies. Kies hiervoor altijd voor hoogwaardige materialen en laat je creativiteit in de vrije loop. Denk er wel aan om de verdiepingen niet te dicht op elkaar te plaatsen, ratten houden vaak van ruimte om rechtop te kunnen staan.

 

Hoektoiletjes in de rattenkooi

Om de rattenkooi een beetje netjes te houden van de ontlasting van je knaagdier. Kan je een hoektoiletje gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je knaagdier maar op een plek zijn behoefte doen, wat scheelt in het opruimen. Dit is natuurlijk niet altijd succesvol, maar biedt een basis om je rat “zindelijk” te maken.

 

Touw voor in de rattenkooi

Ook een touw is een goede aanwinst voor een rattenkooi. De kleine dieren vinden het leuk om erop en eroverheen te klimmen. Zorg wel voor een stevig touw en bevestig het goed aan de rattenkooi. Ook raden we aan het te vervangen als het touw stinkt of er heel vies uitziet.

 

Geschiedenis rat

De tamme rat is een variant op de wilde en bruine rat (Rattus norvegicus). Het is een zoogdier en behoort tot de orde van de knaagdieren, waar ook konijnen en hamsters onder vallen. Waarbij de wilde rat vaak dezelfde donkere schutkleur heeft is het bij de tamme rat (Rattus norvegicus domestica) geëvolueerd in verschillende kleuren en kleurpatronen (Wikipedia, 2022).

 

Waar komt de rat vandaan?

Er is niet met honderd procent zekerheid te zeggen waar de eerste rat precies vandaan is gekomen, echter verwachten wetenschappers dat dit in China of omstreken geweest is. In Azië zijn er ook twee andere wilde rattensoorten te vinden, namelijk de Rattus pyctoris en de Rattus nitidus. De tamme rat is afkomstig van de laboratoriumratten. Deze laboratoriumdieren worden vaak gebruikt om bepaalde experimenten op uit te voeren. Ratten zijn hiervoor ideaal aangezien ze zichzelf snel voortplanten (Wikipedia, 2022).

 

Hoe leeft de rat in het wild?

Ratten zijn dieren die leven in kleine sociale groepen. Deze groepen bestaan vaak uit een dominant mannetje, een groep vrouwtjes en enkele mannetjes die lager in rang staan dan de alphaman. Deze sociale groepen kunnen uitgroeien tot grotere kolonies. De rat leeft het liefst in een vochtige omgeving die niet te warm is. Ook zijn voedselbronnen in de buurt belangrijk. Ratten komen hierdoor vaak in steden en rondom boerderijen voor (Wikipedia, 2022).

 

Sociaal dier

Dat de rat een sociaal dier is, heeft ook een impact als je een rat als huisdier wil hebben. Er zal altijd in dierenwinkels worden aanbevolen om voor meer dan één rat te gaan. Aangezien de dieren zich ook snel voortplanten en incest hierbij een groot gevaar is, zal er ook worden aangeraden om niet voor een mannetje en een vrouwtje samen te gaan. Het fokken kan je beter aan de professionals overlaten (Wikipedia, 2022).

 

Hoe ziet een rat eruit?

Ratten zijn over het algemeen slanke dieren. Ze hebben een spitse kop, grote ogen en opvallende, dun behaarde oren. De poten van een rat zijn niet land noch kort met lange en scherpe klauwen als nagels. De voetzolen zijn kaal en hebben vlezige kussentjes. Deze zijn variabel groot afhankelijk van de soort. De bruine rat heeft een groter lichaam, dan de huisrat. Ook is de staart van de bruine rat iets korter in verhouding tot het lichaam. De huisrat rat heeft een dunnere vacht. De staart lijkt glad en kaal, maar is in werkelijkheid bedekt met zeer korte en fijne haartjes (Britannica, 2022).

Bronvermelding:
Wikipedia. (2022, 8 juli). Bruine rat. Geraadpleegd van: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bruine_rat
Wikipedia. (2022, 8 juli). Tamme rat. Geraadpleegd van: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tamme_rat
Musser, G. (2022, September 7). rat. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/animal/rat

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemmen telling: 5

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

© 2024 TopDierenwinkels.nl