TopDierenwinkels

Deel op:

5x Beste parkietenkooi

5
(2)

Op zoek naar een nieuwe kooi voor je parkiet? De parkiet is een van de meest populaire vogelsoorten in Nederland. Het aanbod van parkietenkooien is dan ook zeer uitgebreid. Zo kun je kiezen uit diverse soorten, afmetingen en merken. Ben je op zoek naar de beste parkietenkooi? Dan helpen we je daar graag mee! Lees verder voor onze top 5 beste parkietenkooien, een handige koopgids en een aantal veelgestelde vragen.

Lijst met 5 beste parkietenkooi

Strong parkietenkooi Villa Anna

Deze hoge parkietenkooi van Villa Anna is geschikt voor veel diverse vogelsoorten. De voliere is van hoge kwaliteit en zorgt voor een lange levensduur. Het design van de kooi is zeer elegant en zal dus zeker niet misstaan in je woning. Het dak van de parkietenkooi gaat naar buiten open, zodat je de kooi eenvoudig kunt schoonmaken. 

Duvo+ Vogelkooi Iza 2 – Zwart – 51 x 30 x 60,5cm

De Duvo+ Vogelkooi Iza 2 is geschikt voor twee parkieten. De parkietenkooi heeft de vorm van een huisje en bestaat uit zwarte tralies. Daarnaast wordt de vogelkooi geleverd met twee zitstokken, zodat de parkieten allebei genoeg plek hebben om te zitten. Verder wordt de parkietenkooi geleverd met een handige mestlade, een drinkbakje en een voerbak. De Duvo+ Vogelkooi Iza 2 heeft drie deurtjes die je eenvoudig kunt openen om je parkiet te pakken of om een badje aan te hangen. De stijlvolle kooi is verkrijgbaar in verschillende kleuren als zwart, olijfgroen, wit en grijs. 

Topmast parkietenkooi

De Topmast parkietenkooi heeft een prachtig elegant ontwerp dat niet verkeerd zal staan in jouw interieur. De Topmast kooi is specifiek ontworpen voor het tam maken van een parkiet. Je kunt het dak van het kooi namelijk makkelijk naar open openen. Bovendien zit er op het dak van de kooi ook een zitstok, wat essentieel is bij het tam maken van je vogeltje. De zijkanten van de Topmast parkietenkooi hebben horizontale tralies, zodat je parkiet volop kan klimmen en klauteren. Het handige van deze parkietenkooi is dat de kooi op wielen staat! Dit betekent dat je de kooi eenvoudig kunt verplaatsen. De kooi wordt verder geleverd met 3 RVS voer- en drinkbakjes, 2 houten zitstokken en morsranden.

 

Vogelkooi Ambra met voet

De Vogelkooi Ambra met voet is niet alleen een geweldige plek voor jouw parkiet, maar staat ook nog eens mooi in je woning. De parkietenkooi heeft een afmeting van 56,5x36x74 centimeter. De kooi staat op een standaard op 138 centimeter hoogte. Dit is de ideaal wanneer je jonge kinderen hebt die de vogels ook willen zien. Daarnaast hoef je hierdoor geen speciale kast of tafel vrij te maken voor de parkietenkooi en kun je eenvoudig bij de kooi wanneer je het gaat schoonmaken. De Vogelkooi Ambra heeft een zandkleurige onderbak en zwarte tralies waar de vogeltjes op kunnen klimmen. Het dak van de parkietenkooi kan geopende worden en de kooi wordt geleverd met voer- en waterbakjes en twee zitstokken. 

Ferplast Vogelkooi

De parkietenkooi van Ferplast is uitermate geschikt voor meerdere parkieten. De elegante volière heeft een metalen dak. De kooi wordt ook geleverd met meerdere accessoires, zoals diverse zitstokken, een voerbakje en een drinkflesje. De Ferplast Vogelkooi heeft ook meerdere deurtjes, zodat je eenvoudig bij de inhoud van de kooi kunt komen, om bijvoorbeeld je parkiet uit de kooi te pakken. 

 Koopgids voor de beste parkietenkooi

Zodra je aan je zoektocht voor de beste parkietenkooi begint, zul je ontdekken dat er een groot en uitgebreid aanbod van kooien is. Zo heb je ruim de keuze tussen diverse soorten, merken, groottes en materialen. Bij de aankoop van een parkietenkooi zijn er een aantal dingen waar je op moet letten, dit zijn ze: 
 

Afmetingen van de parkietenkooi

Voor een parkiet is het belangrijk dat de kooi minimaal 50 centimeter lang en breed is. Heb je twee parkieten, dan moet de kooi minimaal 60 centimeter breed zijn. De afmeting van de kooi is uiteraard ook afhankelijk van je woning en hoeveel beschikbare ruimte je in je kamer hebt voor de vogels. Voor parkieten is het erg belangrijk dat ze genoeg ruimte hebben om te klimmen op de horizontale tralies, hoe groter de kooi, hoe beter! 
 

Een parkietenkooi op standaard

Veel parkietenkooien beschikken over een standaard. Deze kooien staan meestal op een standaard van zo’n 130 centimeter. De kooi lijkt hierdoor direct wat groter en de kooi is hierdoor eenvoudiger verplaatsbaar. Ideaal wanneer je de kooi wilt verschuiven in verband met toch, lichtinval of warmte. Een parkietenkooi met standaard biedt diverse voordelen. Zeker wanneer er wieltjes onder zitten, kun je de kooi zonder problemen verplaatsen. Daarnaast hoef je hierdoor ook geen aparte tafel of kast vrij te maken voor de kooi. Ook zorgt het ervoor dat je niet hoeft te bukken wanneer je je parkieten wilt pakken of wanneer je de kooi gaat schoonmaken. Een parkietenkooi met standaard is wel vaak wat duurder geprijsd. 
 

Zitstokken in de parkietenkooi

Een zitstok wordt vrijwel altijd standaard geleverd met de kooi. Hier kan de parkiet op zitten en klimmen. Het is zeker aan te raden om meerdere zitstokken aan te schaffen in verschillende diktes. Dit zorgt voor genoeg variatie en is een stuk natuurlijker, omdat het de structuur van een boom nabootst. Wil je je parkiet tam maken, dan is het essentieel om voor een parkietenkooi met een buiten zitstok te kiezen. Je parkiet kan dan op de buitenstok zitten om met het vogeltje te spelen of dingen aan te leren. 
 

Schuin, rond of plat dak

Parkietenkooien zijn verkrijgbaar in diverse vormen en verschillende daken. De bovenkant van de parkietenkooi kan schuin, rond of plat zijn. Een parkietenkooi met een rond of schuin dak ziet er vaak wat mooier uit, maar het is niet erg praktisch. Je parkiet heeft namelijk aan de bovenkant hierdoor veel minder ruimte, waardoor de staartveren of vleugels sneller beschadigd kunnen raken. Een parkietenkooi met een plat dak is de beste keuze. Er gaat hierdoor geen plek verloren en het is het meest veilig voor je vogeltjes. 
 

Parkietenkooi met horizontale tralies

Een parkietenkooi is idealiter een kooi die vierkant is met minimaal twee zijdes die uit horizontale tralies bestaat. Deze tralies zijn namelijk erg belangrijk, zodat de parkiet kan klimmen. Zorg ervoor dat je kiest voor een parkietenkooi met tralies die niet meer dan 1,5 centimeter afstand van elkaar geplaatst zijn. 
 

Bijgeleverde accessoires

Bij de aankoop van de beste parkietenkooi is het ook belangrijk om te kijken of de kooi geleverd wordt met bepaalde accessoires. Zo heeft een parkietenkooi natuurlijk een drink- en voerbakje nodig. Vaak worden deze bakjes standaard bij de kooi geleverd. Daarnaast is het ook belangrijk dat je speeltjes en knabbel materiaal voor het vogeltje koopt. Het is belangrijk dat parkieten zich bezig kunnen houden en zich niet gaan vervelen. Met knabbel materiaal en speelgoed, zoals spiegels en schommels, kan de vogel zich lekker bezig houden. Hierdoor zal het vogeltje zich niet gaan vervelen, wat niet alleen vervelend voor je parkiet is, maar ook voor jou. 
 

Bodembedekking van de parkietenkooi

Heb je de beste parkietenkooi gevonden? Dan is het tijd om de kooi te vullen met een bodembedekking. Je hebt keuze uit diverse bodembedekkingen, als schelpenzand, zeoliet, hennepvezel, kartonsnippers en beukensnippers. Elke bedekking heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn sommige bodembedekkingen een stuk beter in absorberen en andere gaan vraag of laat onaangenaam ruiken. Je kunt hier altijd zorgeloos mee experimenten en kijken wat het beste bij je parkieten en jezelf past! 
 

Plaatsing van de parkietenkooi

Wanneer je de beste parkietenkooi hebt aangeschaft, is de volgende stap om een goede plek voor de kooi te vinden. Er zijn een aantal plekken die verboden terrein zijn voor parkieten. Zet de kooi ten eerste niet in de keuken. Heb je teflon pannen, dan komen er bepaalde dampen vrij tijdens het bakken en braden die erg schadelijk voor de parkiet kunnen zijn. Daarnaast is het ook niet slim om de parkietenkooi bij het raam of de verwarming te plaatsen. Deze plekken hebben namelijk veel te maken met verschillen in de temperatuur. Wanneer je parkiet te maken krijgt met veel verschillen in temperatuur, dan blijft de parkiet in de rui. Dit is niet goed voor het vogeltje en kan zelfs fataal zijn. 
 

Plek voor eetbakje en drinkflesje aan de zijkant van de parkietenkooi

De meeste parkietenkooien hebben een plek voor een eetbakje en drinkflesje aan de zijkant van de kooi. Dit is erg handig, want dit zorgt voor veel minder troep in de kooi. De meeste parkietenkooien worden geleverd inclusief een voerbakje en een drinkflesje die je aan de zijkant van de kooi kunt bevestigen. 
 

Vogelbadje 

Parkieten vinden het heerlijk om zich te wassen. Veel parkietenkooien worden dan ook geleverd met een vogelbadje waar je parkiet in kan spelen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je hiervoor een gewoon bakje gebruiken. Je kunt dit bakje vullen met water en op de bodem van de kooi zetten. 
 

Veelgestelde vragen 

Waar kan ik een parkietenkooi aan herkennen?

Een parkietenkooi kun je herkennen aan de horizontale tralies. Dit is erg belangrijk, omdat een parkiet een vogelsoort is die erg van klimmen en klauteren houdt. 
 

Hoe groot moet een parkietenkooi minimaal zijn? 

Een parkietenkooi moet een minimale afmetingen van 50 bij 50 centimeter zijn. Heb je twee parkieten, dan is het belangrijk dat de kooi minstens 60 centimeter breed is. Heb je genoeg plek voor de kooi, dan is het altijd beter om voor een grotere kooi te kiezen, hierdoor hebben ze meer dan genoeg ruimte om te klimmen en klauteren. 
 

Kan ik 1 parkiet in een kooi houden? 

Grasparkieten zijn vogeltjes die niet graag alleen zijn. Het is dus een stuk beter om twee parkieten in een kooi te houden. Grasparkieten komen oorspronkelijk uit Australië en hier leven ze in grote zwermen. Verder hebben parkieten ook een vaste partner waarom ze hun hele leven lang mee samenblijven. Slechts een parkiet houden, is dus niet goed voor het geluk van de vogel. Geef je parkiet daarom een soortgenoot!
 

Waar kan ik mijn parkietenkooi het beste plaatsen?

Een parkietenkooi kan je overal in je woning plaatsen, behalve op enkele plekken. Het is erg belangrijk dat je de kooi niet in de keuken, bij het raam of bij de verwarming zet. Dit zijn plekken waar het aardig warm kan worden. Warme temperaturen betekenen dat de parkiet in rui gaat. Wanneer een parkiet altijd in rui is, kan dit zeer gevaarlijk voor zijn of haar gezondheid zijn. 
 

Hoe vaak moet ik mijn parkietenkooi schoonmaken?

Wanneer je de beste parkietenkooi hebt gevonden, is het natuurlijk ook van belang om de kooi goed te onderhouden en de kooi regelmatig schoon te maken. Het is verstandig om de bodem van de kooi twee keer per week te reinigen. Verwijder hierbij ook de uitwerpselen die op de bodem, zitstokken, drink- en voerbakjes liggen. Andere accessoires moeten minimaal een keer per week schoongemaakt worden. Gebruik bij het reinigen nooit een chemisch schoonmaakmiddel, dit is namelijk giftig voor de parkieten. Gebruik bij het schoonmaken van de parkietenkooi heet water en appelazijn. Laat de kooi goed drogen voordat je het vult met nieuwe bodembedekking en de parkiet weer in de kooi laat. 
 

Wat voor soort speelgoed kan ik voor mijn parkiet kopen?

Het is goed om de parkietenkooi te vullen met diverse attributen en speelgoed. De meeste parkietenkooien worden geleverd met attributen als zitstokken, voer- en drinkbakjes. Ook speelgoed hoort bij de inrichting van de kooi. Zorg voor speelgoed als een klimspiraal, speelringen en een klimnet. Wissel het speelgoed regelmatig af. Je parkieten zullen zich zo niet snel vervelen. Zorg er daarnaast voor dat je nooit meer dan drie stuk speelgoed in de kooi hangt. Het is ook belangrijk dat de kooi genoeg ruimte en rust biedt voor de vogeltjes. 
 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 2

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

© 2024 TopDierenwinkels.nl