Een insectenhotel biedt de insecten in je tuin een veilige plek waar ze zich kunnen terugtrekken, voeden en voortplanten. Bekijk hier de beste insectenhotels.
Lijst met 5 beste insectenhotels
Insecten hotel 30 cm
Garden Spirit Vlinderhotel Bijenhotel
Middelgrote insectenhuis
Natuurmonumenten Zeshoekig Insectenhuis
Esschert Design vlinderkast
Veelgestelde vragen
Wat is een insectenhotel?
Een insectenhotel of insectenmuur is een constructie die onderdak kan bieden aan insecten. Het is een door de mens met natuurlijke materialen vormgegeven overlevingsplaats.
Welke insecten leven in een insectenhuis?
Zo kan je bijvoorbeeld insectenhuizen kopen die alleen bedoeld zijn voor vlinders of voor lieveheersbeestjes maar de meeste hotels bieden plaats aan meerdere soorten insecten waaronder: metselbijen of andere wilde bijen, lieveheersbeestjes, vlinders, solitair levende wespen en gaasvliegen. Lees meer onder wie zijn de hotelgasten.
Hoe maak je zelf een insectenhotel?
Er zijn tegenwoordig niet meer genoeg plaatsen voor bijen, zoals vroeger, om een nest te bouwen. Maak een insectenhotel en help ze een handje! Kies je voor een eenvoudige kamer of een luxe fantasie verblijf? We leren je hoe je elk type onderkomen kunt bouwen.Bijen en andere insecten houden van warme, droge holletjes. Ze leggen hun eitjes in kleine holletjes in hout, riet of klei. Zo’n speciaal verblijf voor insecten kun je zelf maken.
Als je gaten in hout boort, houd er dan rekening mee dat je met de nerf mee moet boren. Droog en vrij van scheuren zijn de belangrijkste factoren. En zorg ervoor dat de gaten glad zijn; anders zullen de bijen hun vleugels beschadigen. Eiken, esdoorn, essen, of beuken zijn uitstekende keuzes om in te boren, want ze zijn gemakkelijk voor je uitrusting en gaan lang mee.
Maak holtes waar insecten zich kunnen verbergen. Gebruik riet, dakpannen, plantenresten, dennenappels, of leem om schuilplaatsen te maken.
Wie zijn de hotelgasten?
De vorm, afmetingen, inrichting en de plaats van een insectenhotel beïnvloeden welke insecten er gebruik van zullen maken. Veel kruipende schepsels vinden de muur van los op elkaar gestapelde stenen of oude dakpannen een prachtige schuilplaats. De verscheidenheid aan stenen maakt de aantrekkingskracht nog groter.
Solitaire bijen, wespen, en hommels leven niet in een kolonie zoals de honingbij, die door een koningin geregeerd wordt. Er zijn mannetjes en vrouwtjes aanwezig. Een bevrucht vrouwtje maakt een nest van hout of steen (behangersbij en graafwesp), terwijl andere een uitholling in de grond maken (zandbij, graafwesp).
Het nest van de behangersbij is verborgen in diepe houtholten en holle plantenstengels. Ze snijdt met haar kaken ronde en ovale stukken rozenblaadjes om te gebruiken als afdekking over de verlengde gang en om de cellen voor de larven van elkaar te scheiden als ze haar larven baart. Als de gang vol is, wordt hij weer met rozenblaadjes verzegeld. Andere wezens, zoals de metselbij, gebruiken in plaats daarvan zand, klei, of kiezels.
Vlinders: Overwinterende vlinders zoeken verborgen plaatsen op, zoals spleten in huizen en schuurtjes, of tussen dubbele muren en ingesloten groen. Organisaties als de Vlinderstichting leveren ook vlinderkastjes met verticale spleten die als ingangen dienen, waarbij rekening gehouden wordt met de tere vleugels van de dieren.
Parasitaire insecten: Insectenhotels zullen ook parasitaire insecten aantrekken. Koekoeksbijen en sluipwespen leggen hun eitjes op de eitjes van andere insecten, die dan door de larven worden opgegeten.
Andere kruipers: De schadelijke bladluis is een bron van voedsel voor roofinsecten. Oorwurmen kunnen in fruitbomen gehouden worden door terracotta bloempotten gevuld met stro of houtwol ondersteboven op te hangen. Dozen kunnen gebruikt worden om lieveheersbeestjes in onder te brengen, want ze overwinteren het liefst samen in groepen. Bosmuizen zijn uitstekende vuilnisverzamelaars in de tuin; ze zoeken grote spleten tussen gestapelde stenen of dakpannen om in te nestelen of zich te verbergen.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.