TopDierenwinkels

Deel op:

5x Beste drinkfontein kat

5
(2)

Jammer genoeg drinkt je kat of poes niet altijd voldoende, Sommige katten drinken zelfs alleen stromend water. Bekijk de beste drinkfonteinen voor katten.

Lijst met 5 beste drinkfonteinen voor katten

LifeGoods Drinkfontein voor Katten / Poezen 4 Filters

Pettadore Hydrate Compact met app

Cas & Lux Stijlvolle Drinkfontein

Lucky Paw Drinkfontein voor kat met 3 filters & matje

Able & Borret drinkfontein

Veelgestelde vragen

Wanneer heeft de aanschaf van een drinkfonteintje zin?

Als je ziet dat je kat te weinig drinkt uit haar kommetje, maar wel bereid is te drinken als de keukenkraan openstaat, weet je dat je kat liever vers, stromend water drinkt. Om het voor jou en je kat gemakkelijker te maken kan een drinkfontein uitkomst bieden.

Hoeveel water moet mijn kat drinken?

Een kat moet gemiddeld 60mls/kg per dag water drinken. Dat betekent dat een kat van 4 kg ongeveer 240 ml per dag moet drinken (ongeveer een kopje) om zijn lichaam goed te laten functioneren. 

Bij het bepalen van de hoeveelheid drinkwater die onder normale omstandigheden nodig is, moeten we echter rekening houden met het dieet van je kat. Natvoer of blikvoer bevat ongeveer 80% water, terwijl droogvoer ongeveer 10% bevat. Een kat van 4 kg die alleen blikvoer eet hoeft misschien maar ongeveer 30 ml water per dag te drinken, terwijl dezelfde kat die alleen droogvoer eet meer dan 200 ml water per dag zou moeten drinken.

Als je het niet zeker weet, zal je dierenarts je graag advies geven over hoeveel je kat zou moeten drinken, rekening houdend met zijn dieet.

Wanneer moet ik me zorgen maken over het drinkgedrag van mijn kat?

Het is vaak moeilijk om precies te meten hoeveel jouw kat heeft gedronken, vooral als er meerdere katten of andere dieren in het huishouden zijn. Andere tekenen die kunnen wijzen op een onderliggend ziekteproces zijn de volgende.

Veranderingen in drinkgedrag:

  • Herhaalde uitstapjes naar de waterbak
  • Drinken uit ongewone plaatsen (bv. visvijver of douche). Let wel – dit is heel normaal voor sommige katten en wijst dus niet noodzakelijkerwijs op een ziekte.

Andere tekenen van onwel zijn:

  • Toename in plasfrequentie (bv. volle kattenbak of ongelukjes in huis ’s nachts)
  • Verandering in eetlust (toegenomen of afgenomen)
  • Meer slapen dan normaal of op ongewone plaatsen
  • Verandering in algemene houding (bijv. hyperactief of onophoudelijk miauwen)
  • Braken en/of diarree

Hoe kan ik mijn kat meer laten drinken?

Katten zijn erg kieskeurig over dingen in het algemeen en water is daarop geen uitzondering.  Vooral katers hebben baat bij voldoende water drinken om urinewegaandoeningen te voorkomen. Oudere katten zijn minder geneigd om water te drinken en raken daardoor eerder uitgedroogd. Zij hebben waarschijnlijk ook onderliggende ziekteprocessen die een grotere vochtinname vereisen. Daarom moet je je kat aanmoedigen om het hele jaar door voldoende water te drinken om ziekten te helpen voorkomen (zeker als het buiten warm is).
 
Enkele suggesties om de wateropname van je kat te verhogen:
  • Katten houden net als wij van vers water en geven de voorkeur aan dagelijks ververst water.
  • De aanschaf van een waterfontein voor huisdieren kan zorgen voor constant vers water en mentale stimulatie voor jouw poezelige vriend.
  • Plastic kommen kunnen ervoor zorgen dat het water vreemd smaakt voor katten, en vaak zal de overstap naar een glazen, keramische of roestvrij stalen kom het aantrekkelijker maken.
  • Verander hun dieet in natvoer (neem eerst contact op met uw dierenarts om te bepalen welk voer het meest geschikt is voor uw kat).
  • In de warmere maanden helpen ijsblokjes het water af te koelen en zorgen ze voor vermaak.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 2

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

© 2024 TopDierenwinkels.nl