Verschillende soorten hondenvoer: Zo maak je een keuze!

Om jouw hond goed te laten opvoeden is het belangrijk dat je het juiste voer hebt. In tegendeel tot wat sommige mensen denken, zijn er grote verschillen te vinden tussen de diverse soorten hondenvoer. Het is voor een hond belangrijk om een voedingspatroon te hebben waarop voldoende balans is aangebracht. Wij laten je in dit artikel zien hoe je het beste soort hondenvoer kan kiezen voor jouw hond.

Heeft je hond een aandoening?

Wanneer jouw hond en speciale aandoening heeft dan kan het zijn dat je op zoek zal moeten gaan naar een speciaal soort dieetvoer. Dit voer is meestal voorgeschreven door de dierenarts wanneer jouw hond last heeft van zijn maag om darmen. Door het voer kan het dier toch zijn voedingsstoffen binnen krijgen, zonder dat alles er gelijk uitkomt. Dit is ook het geval voor honden die last hebben van de lever, nieren of blaas. Als jouw hond hier geen last van heeft dan is het uiteraard niet nodig om het dieetvoer te kiezen.

Standaard of gezond

Als je geen dieetvoer nodig hebt dan ben je er alleen nog niet. Je zal namelijk ook de keuze moeten maken tussen het standaard hondenvoer en de gezondheidsvoeding. Het standaard voer is het voer wat de reguliere voedingsstoffen voor de hond bevat. Dit voer kan ook gekocht worden in de supermarkt of in de normale dierenwinkel. Het is niet duur en voldoet meestal aan alle dagelijkse behoeftes voor de hond. Je kunt daarentegen ook kiezen voor gezondheidsvoeding. Dit voer bevat vaak net iets meer voedingstoffen dan de standaard brokken, denk bijvoorbeeld aan extra ijzer of magnesium.

Het soort hond

Het hangt ook af van de soort die je hebt. Honden die ouder zijn zullen meer behoefte hebben aan extra voedingsstoffen dan honden die nog in de volle levensbloei zijn. Ook spelen huidaandoeningen of ziektes een rol. Je kunt altijd advies inwinnen bij de dierenarts over wat je het beste kunt doen. Kijk naar de leeftijd van de hond en naar zijn algemene welgesteldheid. Is je hond snel moe en kan hij niet bijblijven met het spelen? Dan kan het zijn dat de gezondheidsbrokken beter bij hem zullen aansluiten dan de standaard brokken.

Af en toe een beloning

Een beloning is vooral bij de jongere honden ontzettend belangrijk. Door middel van een beloning, zoals een hondenkoekje, kan je jouw hond goed gedrag aanleren. Bij puppy’s is dit een ware must, zij zijn nu eenmaal nog niet zindelijk. Oudere honden kan je uiteraard ook verwennen, echter hebben zij vaak genoeg aan de standaard brokken. Houdt er rekening mee dat de koekjes en speciale beloningen voor de hond nooit genoeg voedingsstoffen bevatten om als vervanging te dienen. Deze zijn dus alleen geschikt als een bijkomend soort voer. Door deze stappen na te lopen kan je zeer gemakkelijk uitkomen bij het voer wat het beste aansluit bij de hond. Zo kan je toch nog enige orde scheppen in het grote aanbod van hondenvoer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *