Tips voor het adopteren van een hond

Adopteren van een hond of pup

Een hond is misschien wel de meest geliefde viervoeter ter wereld. Met zijn grote loyaliteit en eeuwige blijdschap is het een geweldige partner voor heel veel mensen. Toch komt het vaak voor dat mensen de verkeerde hond adopteren, verkeerd opvoeden en verkeerd onderhouden. Het is daarom belangrijk dat je op een aantal dingen let voordat je een hond adopteert. Je wil immers niet dat jij en de hond niet bij elkaar passen. Hier zijn een aantal tips om er voor te zorgen dat je de juist hond adopteert.

Kies het juiste hondenras

Ieder hondenras is anders, en ze komen in heel veel verschillende soorten en maten. Ga voor dat je een hond adopteert na wat voor een ras hond bij jou, en je leefomgeving past. Neem bijvoorbeeld de husky. Deze sterke wolfachtige hond is door velen geliefd. Toch past dit hondenras lang niet in ieder huishouden. De husky is een zeer actieve hond die veel beweging nodig heeft elke dag, een simpel ommetje volstaat niet. Mocht het niet binnen je levensstijl passen om elke dag een hond meerdere uren uit te laten, dan is een husky niet geschikt voor jou.

Kies een geschikte afkomst

Als je een hond wil adopteren is het belangrijk om zijn medische gegevens na te gaan, en te kijken naar zijn afkomst. Vaak komen honden namelijk van fokkers. Dit is natuurlijk niet erg, sterker nog omdat een fokker veel ervaring heeft met het fokken van honden kan deze juist het beste geven aan de honden. Toch zijn er ook een paar slechte appels in het fokkers circuit. Deze fokkers overfokken de honden onder slechte omstandigheden, dit leidt tot ongezonde honden die zowel op vroege als late leeftijd gezondheidsklachten krijgen. Zodra je een hond hebt gevonden kan je gewoon vragen naar de afkomst. Mocht dit van een fokker komen, zoek dan eerst de ervaringen met deze fokker op. Het gaat inmiddels om een grote verantwoordelijkheid en je wil het beste voor je hond en je gezin.

Zorg ervoor dat er een klik is tussen baasje en hond

Zodra je weet wat voor een hondenras je wil en de gegevens van een hond er geschikt uit zien kan je een hond adopteren. Toch kan er een klik ontbreken. Elke hond heeft zijn eigen karakter, net zoals een mens. Het kan dus voorkomen dat een hond simpelweg niet klikt met jou of je familie. Ga daarom voordat je de hond adopteert er eens mee op stap, veel asielen laten je een hond (onder begeleiding) uitlaten. Hierdoor krijg je een goed gevoel van het karakter van de hond.